Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  Ματωμένος Γάμος, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και ένα λαμπρό θίασο με επικεφαλής την Αντιγόνη Βαλάκου.

Μια παράσταση με σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, από τον Γιάννη Ιορδανίδη, που φιλοδοξεί να αναθεωρήσει απόψεις και να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση αυτής της ερωτικής τραγωδίας, αναζητώντας τις αναλογίες με το σήμερα.

Ο Ματωμένος Γάμος πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μπεατρίθ της Μαδρίτης, στις 8 Μαρτίου του 1933, λίγο μετά το φευγαλέο ανέβασμα του Περλιμπλίν και  αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Λόρκα ως δραματουργού στο οποίο ήταν διακριτά το ποιητικό και το φανταστικό στοιχείο. Τη βραδιά της πρεμιέρας μάλιστα με το που ολοκληρώθηκε η δεύτερη πράξη, το κοινό ξέσπασε σε παραληρηματικό χειροκρότημα που υποχρέωσε το Λόρκα να βγει στη σκηνή για να χαιρετήσει το κοινό. Σύμφωνα με τους μελετητές ο  Ματωμένος γάμος, είναι το έργο που δείχνει καλύτερα μία από τις οπτικές γωνίες του λορκικού θεάτρου, αυτήν που συνεπάγεται τη θέαση του κόσμου ως οδηγημένου από τυφλές δυνάμεις

Την ημέρα της πρεμιέρας, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Ιορδανίδης, θα τιμηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τα 25 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας του, στο Θέατρο και ιδιαίτερα στην πόλης της Θεσσαλονίκης.