Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (Χανιά Κρήτης), βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ανακοινώνουν την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το European Museum Forum (EMF), έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων (www.europeanmuseumforum.org).

Την άνοιξη του 2015 συγκροτήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μουσείου Τεγέας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και, ακολούθως, υποβλήθηκε η αίτηση στον οργανισμό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ». Στα τέλη Αυγούστου 2015 επισκέφθηκε το Μουσείο Τεγέας η κυρία Shirley Collier, μέλος της κριτικής επιτροπής του EMF, η οποία ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Προϊσταμένη της Εφορείας δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου.

Ύστερα από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Ζάγκρεμπ, αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του EMF ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες προς βράβευση για το 2016, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907) αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί από το 2014 (www.tegeamuseum.gr).

Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τα μουσεία της Ευρώπης διεκδικεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά. Πρόκειται για τον τίτλο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ίδια η υποψηφιότητα συνιστά μία μεγάλη διάκριση και τιμή τόσο για το ίδιο το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και για τα Χανιά, καθώς τον τίτλο διεκδικούν μουσεία από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τα οποία πληρούν τα υψηλά και αυστηρά πρότυπα της κριτικής επιτροπής.

Η διαδικασία ξεκινάει με την συγκρότηση του φακέλου της υποψηφιότητας και την αποστολή του στο EMF. Στη συνέχεια κριτής του Φόρουμ επισκέπτεται το μουσείο, ξεναγείται στους χώρους του και έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της υποψηφιότητας.

Εφόσον ένα μουσείο προταθεί από τον κριτή του για το μεγάλο βραβείο, ένας ακόμα κριτής επισκέπτεται ανώνυμα το μουσείο για να βιώσει την εμπειρία του απλού επισκέπτη.

Φέτος, η τελευταία πράξη της αξιολόγησης “παίχτηκε” στο Ζάγκρεμπ, όπου συνεδρίασε η κριτική επιτροπή, ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του EMF η λίστα με τις υποψηφιότητες στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα μουσείο από την Ελλάδα, το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας.

Το βραβείο απονέμεται από το 1977 σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Η κριτική επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φαντασία, την παρουσίαση, τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση, την κοινωνική ευθύνη, το εκπαιδευτικό έργο, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση. Το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό».

Για το 2015 νικητής του βραβείου ήταν το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) στο Αμστερνταμ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ήταν το 1981 με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα στο Ναύπλιο.

Εκτός από την μεγάλη διάκριση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, τα μουσεία που συμμετέχουν στον διαγωνισμό διεκδικούν και τα παρακάτω βραβεία:

Το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης
Το βραβείο “Kenneth Hudson”
Το “Stiletto Prize”

Ειδικά βραβεία απονέμονται επίσης σε μουσεία που έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές πρακτικές ή υπηρεσίες, από τις οποίες μπορούν να διδαχτούν τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία.

Φέτος, συμμετέχουν συνολικά 49 μουσεία από 24 χώρες. Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί 6 – 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους.