Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς, τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της μουσικής δωματίου, από την εποχή του Χάυντν, τα πρότυπα του οποίου χρησιμοποίησε ως βάση ο Μπετόβεν, μέχρι τη Σχολή της Λειψίας της πρώιμης ρομαντικής περιόδου, τα κυριότερα μέλη της οποία συνδημιούργησαν ουσιαστικά μαζί με τον Μπραμς το Κουιντέτο για πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34, ακολουθώντας τα πρότυπα του πιονέρου αυτής της σχολής, Σούμαν. Οι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων xPause υποδέχονται στην παρέα τους για τη συγκεκριμένη συναυλία έναν ακόμη ιδιαιτέρως ταλαντούχο μουσικό της γενιάς τους, τον πιανίστα Νίκο Κυριόσογλου.

 

Το ‘ Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18’ του Μπετόβεν είναι ένα από τα 6 συνολικά κουαρτέτα εγχόρδων Οp. 18 που δημοσίευσε ο Μπετόβεν 1801, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής να δημοσιεύονται ανά εξάδες τα αντίστοιχα έργα. Χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να τα συνθέσει, επειδή ένιωθε βαριά την κληρονομιά του Χάυντν και του Μότσαρτ στα έργα αυτά. Ο Μπετόβεν θεωρούσε ότι οι δύο μεγάλοι συνθέτες είχαν φτάσει στην τελειότητα και γι’ αυτό προσπάθησε να εισαγάγει κάποιες καινοτομίες δικές του, ώστε να προσφέρει κάτι δικό του. Το δραματικό κουαρτέτο σε ντο ελάσσονα είναι το τελευταίο χρονικά έργο αυτής της εξάδας, αλλά πολλοί μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως περιλαμβάνει μουσική που είχε γράψει ο Μπετόβεν νεότερος και την ‘έβγαλε από το ντουλάπι’ για να τη χρησιμοποιήσει εδώ. Παρά τη δραματικότητά του προσφέρει δροσερές πινελιές, όπως μία τσιγγάνικη μελωδία και μία συναρπαστική coda γεμάτη χιούμορ, που φτάνει τα όρια της ειρωνείας.

 

Το ‘Κουιντέτο με πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34’ του Μπραμς ολοκληρώθηκε το 1864 μετά από πολλές και περιπετειώδεις συνθετικές διαδρομές. Πάνω στο πρότυπο του κουιντέτου με πιάνο του Σούμαν, ο Μπραμς δημιούργησε ένα ‘έργο ανυπέρβλητης ομορφιάς’, όπως έχει εύστοχα χαρακτηριστεί. Όταν άρχισε να συνθέτει πάντως, είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα κουιντέτο εγχόρδων με δύο τσέλα, συνέχισε ως σονάτα για δυο πιάνα, καταλήγοντας στην τελική του μορφή μετά τις παρεμβάσεις και συμβουλές της Κλάρας Σούμαν και του Γιόζεφ Γιοακίμ. Το έργο εξελίσσεται μέσα σε αριστοτεχνικές ρυθμικές μεταμορφώσεις, εμπεριέχοντας και ένα σπάνιο μελωδικό πλούτο.

 

Κουαρτέτο xPause

Χριστίνα Λαζαρίδου - βιολί

Μικέλ Μιχαηλίδης - βιολί

Θανάσης Σουργκούνης - βιόλα

Γιάννης Στέφος – τσέλο

 

Νίκος Κυριόσογλου - πιάνο

 

Πρόγραμμα:

Ludwig van Beethoven: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18

Johannes Brahms: Κουιντέτο με πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34

Σχετικές ειδήσεις
Μπετόβεν κοινός παρονομαστής: Το Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 16:28
Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio IAMA στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
23.02.2016 12:11
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με τρία ταλαντούχα αδέρφια που σχημάτισαν το 2004 το τρίο ΙΑΜΑ, με σκοπό την παρουσίαση νέων συνθέσεων για το συνδυασμό του τσέλου, του φλάουτου και του πιάνου, έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει ως τη σύγχρονη του 21ου αιώνα.