Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

A Sound Mind in a Sound Body: ομαδική έκθεση στην Alma gallery

A Sound Mind in a Sound Body: ομαδική έκθεση στην Alma gallery

Η Alma Gallery στην Αθήνα υποδέχεται την ομαδική έκθεση “A Sound Mind in a Sound Body”: τέσσερις νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική ζωγραφική μέσα από έργα και σχέδια με μολύβι, μελάνι και κάρβουνο.

Ανάμεσά τους, οι περίτεχνες γλυπτικές, οργανικές φόρμες του Άρη Κατσιλάκη συνδιαλέγονται με το ανθρώπινο σώμα που στα ζωγραφικά έργα το συναντάμε άλλοτε ως περίγραμμα, άλλοτε γυμνό με έκθετο το εσωτερικό του και άλλοτε σε ρεαλιστική απόδοση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ανθή Αργυρίου, σημειώνει: «Αντιμέτωπες με μια συνθήκη που τις υπερβαίνει, οι μορφές στα δίπτυχα του Nicola Paradiselo δείχνουν να αιωρούνται πέρα και πάνω από την ιστορία. Το μάτι του θεατή καλείται να προσπεράσει την δεξιοτεχνία του μολυβιού για να συνάψει στη συνέχεια νοητά την σύνδεση των εικόνων μεταξύ τους. Σε αδιόρατο χρόνο κινούνται και οι ανθρώπινες φιγούρες της Ελεάνας Αντωνάκη αποκομμένες από την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, καθώς το frame της αποκλείει τα πρόσωπά τους. Η Αντωνάκη σαγηνεύεται από το ανθρώπινο σώμα, έκθετο στην ατέλεια και τη φθαρτότητά του. Το παρουσιάζει ψυχρό και αποστασιοποιημένο, να υποτάσσεται  στην ανθρώπινη παρέμβαση, να υποχωρεί μπροστά στις εγγενείς αδυναμίες του.

Με έντονες επιρροές από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, οι ατμοσφαιρικές εικόνες τόσο της Αντωνάκη όσο και του Paradiselo, καταλαμβάνουν τον χώρο της γκαλερί σαν ασπρόμαυρα στιγμιότυπα μιας αφήγησης που μας διαφεύγει. Στον αντίποδα, για τον Σπύρο Προκοπίου ο καμβάς χρησιμεύει στον εγκιβωτισμό της κίνησης. Καλειδοσκοπικά συμπλέγματα γυμνών σωμάτων ενηλίκων και παιδιών συντάσσουν την δική τους ιδιόμορφη αταξία.

Πλήθος και μονάδα συγχέονται, ενώ αποδίδονται με καθαρά ζωγραφικούς όρους, μακριά από την ατμοσφαιρική, ρεαλιστική απόδοση των προηγούμενων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους, τα υπεραναλυτικά σχέδια του Δημήτρη Κόκορη επαναφέρουν την καλλιτεχνική χειρονομία για να καταπνίξουν την ανθρώπινη παρουσία σε ένα πλήθος άλλοτε αναγνωρίσιμων και άλλοτε ανεικονικών ρευστών μοτίβων. Οι ασφυκτικές, κυκλωτικές του συνθέσεις μεταφέρουν απευθείας στο χαρτί συνειρμικούς συλλογισμούς, εν είδει ημερολογίου ή sketchbook. Στην μοναξιά των μορφών που τα περιστοιχίζουν, τα σχέδια του Κόκορη αντιτάσσουν μία πληθώρα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, ζώων και καθημερινών αντικειμένων, συμπτύσσοντας αναρίθμητες παραστάσεις σε μία και μόνη σύνθεση .

Οι συναρθρώσεις που στα υπόλοιπα έργα υπονοούνταν από την δραματικότητα της απουσίας τους, εδώ ρέουν ελεύθερα σε μία αφηγηματική πλημμυρίδα που πάσχει ξεκάθαρα από horror vacui».

Επιμέλεια: Ανθή Αργυρίου, Θεωρητικός Τέχνης-Επιμελήτρια
Καλλιτέχνες: Ελεάνα Αντωνάκη, Άρης Κατσιλάκης, Δημήτρης Κόκορης, Nicolas Paradiselo, Σπύρος Προκοπίου

Έργο: Ελεάνα Αντωνάκη, So Did We 97x97cm, Λάδι σε καμβά, 2015

Σχετικές ειδήσεις
Προσοχή στο κενό: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Alma
23.11.2016 15:50
Η αίθουσα τέχνης ALMA παρουσίαζει την ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, στις 20:00.
ABIO: ομαδική έκθεση στο Beton 7
17.10.2016 17:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΑΒΙΟ”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Multiverse: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Cube
11.01.2016 13:36
Η Γκαλερί Cube, στο πλαίσιο της εικαστικής πλατφόρμας Fresh Art φιλοξενεί την ομαδική έκθεση “MULTIVERSE” στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δήμητρα Γούση, Χριστίνα Γούσια, Λούλα Λεβέντη, Ευγενία Λώλη, Κατερίνα Μπότσαρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και επιμελούνται η Λιάνα Ζωζά και ο Μάκης Κυριακόπουλος.
19 Εικαστικοί για τον Τσιτσάνη: Ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Alma
17.12.2015 12:39
Εικαστικό αφιέρωμα, για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «19 Εικαστικοί για τον Τσιτσάνη», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, στη γκαλερί alma στα Τρίκαλα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τρικαλινού δημιουργού.