Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φαντάσου τον Ξουθ Ι και ΙΙ workshops από την ομάδα Playroom στο Μπάγκειον

Φαντάσου τον Ξουθ Ι και ΙΙ workshops από την ομάδα Playroom στο Μπάγκειον

Εντός του Πλαισίου της Σύναψης 2 της Μπιενάλε της Αθήνας “Oμόνοια”, η ομάδα Playroom θα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον, για να εγκαινιάσει το“ProjectRoom”, μια συμμετοχική πλατφόρμα για μικρούς και μεγάλους η οποία μέσα από μια σειρά συμμετοχικών workshops σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα της εξωτικοποίησης της Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη συνθήκη θα ιδωθεί ως ένας παράγοντας διαμόρφωσης ερωτημάτων γύρω από το αποστασιοποιημένο βλέμμα του παρατηρητή, αλλά και γύρω από την διαδικασία της οικειοποίησης από τοπικές κοινωνίες των χαρακτηριστικών τα οποία οι παρατηρητές τους προσάπτουν.

Για τα workshops «Φαντάσου τον Ξουθ Ι και ΙΙ», πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το ανολοκλήρωτο σατιρικό μυθιστόρημα του Ιάκωβου Πιτζιπιού, «Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα ήθη του αιώνος», το οποίο εκδόθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό«Αποθήκη ωφελίμων και τερπνών γνώσεων», το 1844. Είναι ένα από τα ελάχιστα νεοελληνικά σατιρικά μυθιστορήματα φαντασίας  της εποχής του και το αλλόκοτο περιεχόμενό του, δημιουργεί τόσο ερωτηματικά όσο και χαμόγελα. Η υπόθεση του μυθιστορήματος πραγματεύεται την ιστορία του πιθήκου Ξουθ, ενός χαρακτήρα ο οποίος ταλαντεύεται- μέσα από το φανταστικό της αφηγησης- μεταξύ των ρόλων του πιθήκου/υπηρέτη και του δυτικού περιηγητή ο οποίος έχει βρεθεί στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Το workshop «Φαντάσου τον Ξουθ Ι» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Απριλίου και ώρα  12:30-15:30  και απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους. Οι συμμετέχοντες, αφού ενημερωθούν από την ομάδα Playroom για την ιδιαίτερη προσωπικότητα και τη ζωή του πίθηκου Ξουθ, καλούνται να φανταστούν και να ζωγραφίσουν το πορτραίτο του ασυνήθιστου περιηγητή. Τρισδιάστατες  εκδοχές του Ξουθ θα βρίσκονται στο χώρο όμως κανένα στοιχείο δε θα μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο καθώς ο Ξουθ συνεχώς αλλάζει όπως ο άνεμος και δεν βρίσκεται ποτέ στην ίδια θέση για πολλή ώρα!

Το workshop «Φαντάσου τον Ξουθ ΙΙ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 23 Απριλίου και ώρα 13:00-16:00, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς  αλλά και οποιονδήποτε άλλο. Οι συμμετέχοντες, ερχόμενοι σε επαφή με στοιχεία της ιστορίας του πίθηκου Ξουθ, καλούνται να τον φανταστούν και να φτιάξουν την προτομή του αλλόκοτου επισκέπτη της πόλης , σε πηλό. Πώς να είναι άραγε τα χαρακτηριστικά ενός όντος πλασμένου από τη φύση και τη φαντασία; Το εύπλαστο υλικό και οι αναρίθμητες δυνατότητές του, προσφέρουν την κατάλληλη βάση για συνεχή πειραματισμό και μετατόπιση της αλήθειας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Σύναψη 2 της Μπιενάλε της Αθήνας ΟΜΟΝΟΙΑ - 2015 - 2017 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
the text lab: workshops Πειραματικής Γραφής με τη Δήμητρα Ιωάννου στην Αθήνα
14.09.2016 15:09
Το text lab διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σεμινάρια Πειραματικής Γραφής με εισηγήτρια τη Δήμητρα Ιωάννου.
MFI Script 2 Film Workshops 2016
27.06.2016 13:19
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 19 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.
Athens Biennale 2015-2017 – Σύναψη 2: Τελευταίες καλλιτεχνικές δράσεις στο Μπάγκειον
22.04.2016 13:43
Η Σύναψη 2 της Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών - Από τη σκοπιά του Νότου» ολοκληρώνεται ολοκληρώνεται το διήμερο 23 και 24 Απριλίου στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων.
Περιηγητές: Workshop από το Playroom στο Μπάγκειον
05.04.2016 15:46
Κατά τη διάρκεια της Σύναψης II της ΑΒ 5to6 “OMONOIA”, η ομάδα Playroom θα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον, για να εγκαινιάσει το “ProjectRoom”, μια συμμετοχική πλατφόρμα για μικρούς και μεγάλους η οποία μέσα από μια σειρά συμμετοχικών workshops σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα της εξωτικοποίησης της Ελλάδας.