Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, όμως, και το Κοντσέρτο για βιολί του ευρηματικού συνθέτη, ακμαίου σολίστ με διεθνή δράση και εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμου Παπάνα, με σολίστ το διακεκριμένο συνάδελφό του Αντώνη Σουσάμογλου.

Γεννημένος το 1913 στο Μαρόκο που τότε ήταν γαλλική αποικία, αλλά με ισπανικές ρίζες, ο Μωρίς Οχανά συνέθεσε το έργο του «Κρύπτη», το φθινόπωρο του 1980, στο Παρίσι πια, όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διαδρομή του μέχρι τότε, είχε ενδιαφερθεί για την παραδοσιακή μουσική της Ισπανίας, τη τζαζ και την αφρικανική μουσική και επηρεαστεί από την παλιά μουσική της Αναγέννησης και του πρώιμου μπαρόκ κι από τον ιμπρεσιονισμό του Ντεμπυσύ. Ειδικά η «Κρύπτη» (μία ελεύθερη μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων του τέταρτου μέρους από το Δεύτερο Κουαρτέτο για έγχορδα του συνθέτη) «συνομιλεί» με το πιανιστικό έργο του Ντεμπυσύ La soirée dans Grenade, αποτελεί ωστόσο έργο σαφώς σκοτεινότερων διαθέσεων, δηλαδή ένα συμφωνικό Νυχτερινό.

«Το έργο δεν επιδιώκει ούτε να παρουσιάσει καινούριες συνθετικές τεχνοτροπίες ούτε να διευρύνει τις τεχνικές δυνατότητες του σολιστικού οργάνου», έχει επισημάνει ο Σίμος Παπάνας για το Κοντσέρτο του, προσθέτοντας: «Άλλοτε με αφηγηματικό και άλλοτε με διαλεκτικό χαρακτήρα, στοχεύει να διηγηθεί ένα μουσικό παραμύθι με εναλλαγές μουσικών διαθέσεων και συναισθημάτων (συμπεριλαμβανομένου του «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» στην coda!), που αποσκοπεί να αγγίξει τον ενημερωμένο ακροατή». Το Κοντσέρτο για βιολί γράφτηκε μεταξύ των ετών 2007-2009 και παίχτηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου 2009 από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη, στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών.

Η εργασία του Αντονίν Ντζβόρζακ πάνω σε μία νέα Συμφωνία, που εξέφραζε τις πρώτες του εμπειρίες από τον Νέο Κόσμο, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1892, τρείς μήνες αφότου είχε εγκατασταθεί μονίμως στη Νέα Υόρκη, για να αναλάβει, εκτός των άλλων, τη θέση του Διευθυντή στο νεοϊδρυθέν τότε Εθνικό Ωδείο Μουσικής. Η Ενάτη Συμφωνία, που έλαβε εύλογα την επωνυμία «του Νέου Κόσμου», ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1893. Η πρώτη της εκτέλεση έγινε από τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο του 1893 στο Carnegie Hall, υπό τη διεύθυνση του Άντον Σάιντλ. Η υποδοχή της υπήρξε θριαμβευτική. Μέχρι τη σύνθεση της Συμφωνίας, ο Ντβόρζακ είχε λίγες ευκαιρίες να έρθει σε επαφή με την αμερικανική μουσική παράδοση. Είχε προλάβει ωστόσο να γνωρίσει τα spirituals. Μία ακόμα σχέση της Συμφωνίας με τις παραδόσεις του Νέου Κόσμου έχει να κάνει με το επικό ποίημα του Αμερικανού ποιητή Χένρυ Λονγκφέλοου, «Το τραγούδι του Χαϊουάθα» (1855), καθώς διάφορα σημεία του έργου απηχούν την ατμόσφαιρα αποσπασμάτων του ποιήματος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΩΡΙΣ ΟΧΑΝΑ (1913–1992)
Κρύπτη, για ορχήστρα εγχόρδων

ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ (γεν.1979)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95 «του Νέου Κόσμου»

Σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί
Μουσική διεύθυνση: Ούρος Λάγιοβιτς

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙΙ - Κύκλος Μάλερ II από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.05.2016 12:37
Έργο απέραντης ομορφιάς, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ανταποκρίνεται στην πεποίθησή του ότι, καθώς μία Συμφωνία είναι σαν τον κόσμο, οφείλει να εμπεριέχει τα πάντα. Και, πράγματι, στη δημοφιλέστερη ίσως Συμφωνία του ευφυούς Αυστριακού συνυπάρχουν ο ερωτικός πόθος με την τραγικότητα του θανάτου, ο ορθολογισμός με το ρομαντισμό και την σχεδόν εξωφρενική φαντασία, ο ψίθυρος με τη θριαμβική ιαχή. Με αυτό το εμβληματικό και πλήρες συμβολισμών έργο επέλεξε, λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κλείσει το φετινό χειμερινό κύκλο των τακτικών της συναυλιών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.