Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

portREsthetics: Έκθεση φωτογραφίας της Αλίντας Μαυρογένη στο Salon de Bricolage

portREsthetics: Έκθεση φωτογραφίας της Αλίντας Μαυρογένη στο Salon de Bricolage

Λένε ότι για να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία το μάτι, το μυαλό και η καρδιά πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Για την Αλίντα Μαυρογένη όμως, αυτή η ιδιότυπη “ευθυγράμμιση” είναι μόνιμη είτε κρατάει φωτογραφική μηχανή είτε όχι. Πόσο μάλλον όταν έχει μπροστά στο φακό της τα αγαπημένα της πρόσωπα, ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και καλλιτέχνες της ζωής . Η έκθεση της “portREsthetics”, που θα εγκαινιαστεί στις 12 Απριλίου 2016 στο Salon de Bricolage, δεν είναι μια νοσταλγική αναδρομική με ενσταντανέ των σταρ που φωτογράφισε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για το σύνολο των περιοδικών και των δισκογραφικών εταιρειών. Είναι μία σημερινή διαδικασία αναζήτησης με φυσικές και επεξεργασμένες φωτογραφίες όπου η φόρμα είναι το ζητούμενο και ο φωτισμός το άρωμα. Ισορροπίες και συμμετρίες επιβεβαιώνονται και ανατρέπονται. Οι φωτογραφίες της μοιάζουν με αντανάκλαση της πραγματικότητας, έχοντας καταβολές στις τεχνικές πορτρέτων στη ζωγραφική. Η φαινομενική ακινησία του κάδρου τονίζεται μέσα από την κίνηση της έκφρασης, προκαλώντας ένα συνεχή διάλογο με το θεατή. Χωρίς εμπορικούς περιορισμούς παρουσιάζει αφαιρετικά δίχως τάσεις εξιδανίκευσης, με χιουμοριστική, ρομαντική, αιρετική ή ρετρό διάθεση τα πρόσωπά της που κινούνται μέχρι τη σφαίρα του ανορθόδοξου.

               

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι κάτι στατικό και απατηλό. Για την Αλίντα Μαυρογένη είναι ο βασικός της τρόπος να λέει αλήθειες. Πριν ακουστεί το “κλικ” της φωτογραφικής μηχανής υπάρχει ένα δημιουργικό κλάσμα του δευτερολέπτου. “Για μένα είναι η πιο σημαντική στιγμή”, τονίζει, “γιατί η διαίσθηση, το ένστικτο και η έμπνευση παίρνουν την πιο δημιουργική μορφή τους. Έτσι προκύπτει το “ωραίο”, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιβεβλημένη ωραιοποίηση”. Και αποτυπώνεται με μεγαλύτερες δόσεις αλήθειας το πρόσωπο, η διάθεση, η εποχή. Με έναν μαγικό τρόπο το πραγματικό μεταλλάσσεται σε ιδεατό και αντίστροφα.    

               

Η Αλίντα Μαυρογένη από μικρή λάτρεψε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι είναι η σταθερά στη ζωή της. “Θήτευσε” στο στούντιο του πατέρα της, Νίκου Μαυρογένη. Σπούδασε στο Λονδίνο, όπου έμεινε για πέντε χρόνια, στο πανεπιστήμιο Harrow Technical College και στο London College of Printing. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα ακολούθησε τη δική της πορεία φωτογραφίζοντας διασημότητες για τα περιοδικά, κάνοντας παράλληλα μόδα, διαφήμιση και still life. Ενώ οργάνωσε και δύο προσωπικές της εκθέσεις.

               

Τα πορτρέτα της δεν είναι ψυχαναλυτικά. Όχι γιατί οι φωτογραφίσεις της διαρκούν λιγότερο από μια συνεδρία ψυχανάλυσης. Αλλά επειδή το πάθος της Αλίντας Μαυρογένη για να ανακαλύψει και να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές τους τα καθιστά μικρές βιογραφίες, ψίθυρους στους ίσκιους της καθημερινότητας που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή.

Σχετικές ειδήσεις
Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία, έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη στη Γκαλερί Ευριπίδη
14.02.2017 16:44
Η Evripides Art Gallery εγκαινιάζει στις 23 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη, με τίτλο Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία.
ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα: Έκθεση της Νίνας Λασηθιωτάκη στο Six Dogs
23.09.2016 11:57
Η Νίνα Λασηθιωτάκη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα» στον χώρο τέχνης SIX DOGS από 29 Σεπτεμβρίου 2016.
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
Πλάσματα μιας Μέρας: έκθεση του Salon de Bricolage στην Art Athina 2016
19.05.2016 15:37
Η Art Athina 2016 φιλοξενεί την έκθεση του Salon de Bricolage, Πλάσματα μιας Μέρας, σε επιμέλεια της Άννας Χατζηνάσιου.
Πρόσωπα 1944-49: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Alma
01.03.2016 17:01
H γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής "Πρόσωπα 1944 - 49” με προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων που έζησαν, αναδείχτηκαν ή ξεκίνησαν την καριέρα τους τις ιστορικές στιγμές 1944-49, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρα 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό της χώρο στο Κολωνάκι.