Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΣΤΡΑΤΑ: έκθεση της Βέρας και της Δήμητρας Σιατερλή στη γκαλερί Παπατζίκου

ΣΥΣΤΡΑΤΑ: έκθεση της Βέρας και της Δήμητρας Σιατερλή στη γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί Παπατζίκου εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στις 8 το βράδυ, την έκθεση της Βέρας και Δήμητρας Σιατερλή με έργα χαρακτικής, κεραμικής και ζωγραφικής, με τίτλο «ΣΥΣΤΡΑΤΑ».

Η Βέρα και η Δήμητρα Σιατερλή, αδερφές στη ζωή, βαδίζουν στην τέχνη λειτουργώντας με αναλογίες και κοινά ερωτήματα. Η διαδρομή προς την αυτογνωσία, την αυτοσυνείδηση και την αναγκαιότητα μιας κοινωνικής πορείας συνειδητοποιημένης, μορφοποιείται εικαστικά ως ένας λαβυρινθικός σχηματισμός που εμφανίζεται στο έργο τους είτε ως κεραμικός σηματοδότης στα σταυροδρόμια της αναζήτησης είτε ως περιπλεγμένος ιστός αράχνης που κυριεύει το χώρο και προσδιορίζει όρια και περιοχές.

Χώροι- πεδία εσωκλείουν σήματα και σώματα, χαράξεις χαρτογραφούν διαδρομές και λαβύρινθους.

Βέρα: γνωρίζουμε μόνο τμήματα της πραγματικότητας. Μέρη που είναι απτά αλλά τεμαχισμένα καθώς όλες οι αλήθειες και οι αξίες που κληρονομήσαμε και γνωρίσαμε είναι υπό αμφισβήτηση. Τα μέρη συναρμολογούνται μεταξύ τους και συνδέονται σε νέες φόρμες, ανοίκιες που δεν παραπέμπουν σε κάτι αναγνωρίσιμο καθώς τα μέρη αυτά, δεν αντιστοιχίζονται με γνώριμες μορφές. Σ’ ένα χώρο απροσδιόριστο, αχαρτογράφητο, χαραγμένοι λαβύρινθοι πάνω σε όγκους που μοιάζουν να προέρχονται απο πρωτόγονες εποχές, σηματοδοτούν την πραγματικότητα μιας αντίξοης πορείας με άγνωστη κατάληξη. Μόνο το «αρσενικό-θηλυκό» παραμένει αδιαμφισβήτη σταθερά  καθώς ορίζει την απαρχή της ζωής και των δεδομένων.

Δήμητρα: ο ιστός της αράχνης καθορίζει ένα δαιδαλικό αίνιγμα. Ατέρμονες διαδρομές μετακινήσεων δομούν και αποδομούν τον χώρο. Όταν η ροή τους σταματά, στα κενά του χρόνου, τα άτομα εγκαθίστανται ως ιδιοκτήτες ή εσωκλείονται ως φυλακισμένοι. Όταν ο ιστός ορθώνεται ως όριο- φράχτης διασπάται η ενότητα του χώρου και ο τόπος οικοπεδοποιείται. Όταν τα όρια θρυμματίζονται ο κόσμος ανοίγεται προς όλες τις κατευθύνσεις, καλεί το άτομο να εξερευνήσει απάτητα μονοπάτια , στο σύμπαν, εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Η Βέρα και η Δήμητρα Σιατερλή έχουν επανειλλημένα συνεργαστεί κατα τη διάρκεια της εικαστικής τους διαδρομής καθώς τα κοινά τους βιώματα έχουν καθορίσει και κοινούς ορίζοντες συμπεριφοράς.

2007 video :Μυκήνες-Ξενία, με μουσική του Κώστα Θεοδωράκου
2008 Αργολίδα ο τόπος μέσα μου, εναλλακτικός χώρος τέχνης art act
2014 Six in ceramics & prints ομαδική έκθεση, Θεσσαλονίκη, γκαλερί Λόλα Νικολάου

Απο το 2014 συνεργάζονται στην ομάδα «Συνάψεις».

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου στη γκαλερί Σκουφά
05.01.2017 16:35
Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00, έκθεση με τα καινούργια έργα ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Αθύρματα Εικόνων: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
13.04.2016 13:43
Η Γκαλερί Έρση την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 7.00 μμ εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής με τίτλο Αθύρματα Εικόνων.
Follow me: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Παπατζίκου
03.03.2016 15:02
Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ στη Βέροια εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, την ομαδική έκθεση με τίτλο Follow me.
Εκλεκτική Κληρονομιά: έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στη γκαλερί ΑΔ
29.02.2016 11:36
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στην γκαλερί ΑΔ. Η καλλιτέχνις παρουσιάζει έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά  «Εκλεκτική Κληρονομιά».