Στην ιστορική αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» του Ωδείου Αθηνών του αρχαιότερου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, οι νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και ο πιανίστας Mario Häring, θα ερμηνεύσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ένα αξιόλογο και σπάνιο πρόγραμμα μουσικής δωματίου. Η συνεργασία των δυο καλλιτεχνών βασίζεται σε μια πολυετή φιλία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών σπουδών και των δυο μουσικών σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το DUO θα ερμηνεύσει τρεις δεξιοτεχνικές σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο. Αρχικά τη σονάτα του Felix Mendelssohn αρ. 2, που ακούγεται σπάνια στη χώρα μας  και επίσης ένα ακόμα σπανιότερο έργο, τη μονομερή σονάτα σε Φα ελάσσονα του Ρουμάνου συνθέτη George Enescu, σύνθεση  που ανακαλύφθηκε μετά το θάνατο του συνθέτη και ερμηνεύεται από τους δύο καλλιτέχνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η συναυλία ολοκληρώνεται με την γνωστή σονάτα του Claude Debussy και με δύο έργα για σόλο βιολοντσέλο, η σονάτα του György Ligeti και η Passacaglia του William Walton.

Μιχάλης Χόιπελ, βιολοντσέλο

Mario Häring, πιάνο

Ο Μιχάλης Χόιπελ γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Απέκτησε το δίπλωμα του βιολοντσέλου με βαθμό παμψηφεί άριστα, το Ά βραβείο και το χρυσό μετάλλιο του Σύγχρονου Ωδείου Αθήνας με καθηγητή τον Ρενάτο Ρίπο ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στη Γερμανία με τον διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου και τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η παρακολούθηση μαθημάτων και σεμιναρίων με καταξιωμένους καθηγητές όπως τους Bernard Greenhouse, David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jens Peter Maintz και Anner Bylsma τον βοήθησαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. ´Έχει συχνά βραβευθεί με πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς όπως τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Masefield και το 3ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Mozart στο Hagen. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του ιδρύματος Alfred Toepfer. Ο Μιχάλης Χόιπελ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως τις Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα. Το 2009 Μετά από πρόσκληση εμφανίστηκε στην 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή με ένα σόλο πρόγραμμα με το όνομα “The planet’s deep expectations”. Η συναυλιακή του δραστηριότητα τον έχει οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης όπως τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Cuvillés Theater στο Μόναχο, το Concertgebouw στο Άμστερνταμ κ.α. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες όπως την Εθνική ορχήστρα της Λευκορωσίας, την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του πανεπιστημίου μουσικής του Αμβούργου και του Ανοβέρου, την Sinfonieta του δήμου Χανίων και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και μαέστρους όπως τους Eiji Oue, Αλέξανδρο Μυράτ, Martin Brauss, René Gulikers κ.α. Καλείται συχνά να δώσει παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Schleswig Holstein Music Festival, το Aegean Arts Festival, το Mendelssohn Festival Hamburg, το Aegina Music Festival κ.α. Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους, συγγράφει άρθρα και δημιουργεί παραστάσεις συνδυάζοντας τη μουσική με άλλες τέχνες, αποβλέποντας σε μια πιο άμεση και δημιουργική επαφή του κοινού με την κλασική μουσική. Παίζει ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 στη Ρώμη από τον David Tecchler.

Ο Mario Häring γεννήθηκε στο Ανόβερο το Νοέμβριο του 1989 και μεγάλωσε στο Βερολίνο. Γεννημένος σε οικογένεια μουσικών με ιαπωνική και γερμανική καταγωγή, έλαβε τις πρώτες μουσικές εμπειρίες του στο πιάνο και το βιολί ήδη από την ηλικία των 3 ετών, ενώ το 1994 έλαβε τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Πριν ακόμη ολοκληρώσει το Λύκειο έγινε μαθητής του καθηγητή Fabio Bidini, στο ινστιτούτο Julius Stern στο πανεπιστήμιο τεχνών του Βερολίνου, και του καθηγητή Karl-Heinz Kämmerling στο πανεπιστήμιο μουσικής στο Ανόβερο. Με τον καθηγητή Kämmerling και τον καθηγητή Lars Vogt ολοκλήρωσε το Bachelor του στο Ανόβερο. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση Master με τον καθηγητή Lars Vogt. Παράλληλα λαμβάνει μέρος σε σεμινάρια με διάσημους καθηγητές όπως οι Paul Badura-Skoda, Pascal Devoyon, Anatol Ugorski, Walter Blankenheim and Andras Schiff. Συχνά παρακολουθεί και σεμινάρια στην Διεθνή Ακαδημία στο Λίχτενσταϊν, της οποίας ειναι και υπότροφος. Ο Mario Häring έχει λάβει υποτροφίες και από την Deutsche Stifftung Musikleben και το ίδρυμα Oscar und Vera Ritter. Από το 1995 έως σήμερα εχ βραβευθεί με 16 πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς ως σολίστ και μέλος συνόλου μουσικής δωματίου. Μέτα το ντεμπούτο του με τη συμφωνική ορχήστρα του Βερολίνου στη φιλαρμονική αίθουσα του Βερολίνου με το 2 Κοντσέρτο του D. Schostakovich το 2003, συνεχίζει να εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με ορχήστρες σε αίθουσες όπως τη φιλαρμονική αίθουσα της Constance, το Tokyo Metropolitan Theater το Bunka Kaikan στο Τόκιο, και τη φιλαρμονική αίθουσα του Βερολίνου. Είναι συχνά καλεσμένος σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα Braunschweig Classix Festival, Schwetzinger Festival, International Steinway Festival, Schleswig-Holstein Musikfestival, Lucerne Festival „Ark Nova“ και το φεστιβάλ μουσικής δωματίου „Spannungen“ στο Heimbach. Οι συναυλίες του τον έχουν οδηγήσει στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ναμίμπια, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Φιλανδία. Πέρα από τις σολιστική τους επιδιώξεις ο Mario Häring ειναι αφιερωμένος και στη κλασική μουσική. Μοιράζεται το πάθος του για την μουσική δωματίου με εξαιρετικούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Χόιπελ με τον οποίο έχουν συμπράξει σε σημαντικές αίθουσες στη Γερμανία, όπως τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Theater der Altmark και το θέατρο Cuvilliés στο παλάτι του Μονάχου. Η συνεργασία του με τον βιολιστή Noé Inui, έχει οδηγήσει σε εμφανίσεις στην Ιαπωνία καθώς και την ηχογράφηση της τρίτης δισκογραφικής δουλειάς του Mario Häring.