Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Plastisphere - Artecitya Residency #1: Έκθεση των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe στο Goethe-Institut Thessaloniki

Plastisphere - Artecitya Residency #1: Έκθεση των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe στο Goethe-Institut Thessaloniki

Το Plastisphere / Thessaloniki, των Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe (*1972), καλλιτεχνών με έδρα το Αμβούργο, διερευνά την παρουσία του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Περιλαμβάνει μια σειρά από performances και παρεμβάσεις σε δημόσιο χώρο, μια εφήμερη, performative εγκατάσταση, φτιαγμένη ειδικά για τον χώρο των Παλιών Σφαγείων, και μια τελική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki.

 

Στόχος των καλλιτεχνών είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την εξάρτηση του ανθρώπου από την φύση και να προκαλέσει, με παιγνιώδη τρόπο, το κοινό της Θεσσαλονίκης να στοχαστεί γύρω από τις συνήθειές μας –όχι μόνο σε σχέση με την κατανάλωση αλλά και σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, να αμφισβητήσει την κατάσταση του δημόσιου χώρου και να αναρωτηθεί εάν υπάρχει περιθώριο για βελτίωσή του.

 

Το Plastisphere / Thessaloniki λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης της οποίας η ιστορία και η ταυτότητα είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με τη γειτνίαση στη Μεσόγειο, και δίνει έμφαση στην ευθύνη που απορρέει από αυτήν την εξάρτηση.

 

Οι Güntzel & Scheibe είναι οι πρώτοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο residency του Artecitya Thessaloniki, που πρόκειται να φιλοξενήσει 6 καλλιτέχνες (ή γκρουπ καλλιτεχνών), το 2016 και το 2017. Οι συμμετέχοντες στα residencies επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά και μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις (2017). Διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και ειδικοί πρόκειται να καταπιαστούν με  ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πόλη και την καθημερινότητα μέσα σ’ αυτήν, τη διαχείριση του δημόσιου χώρου (ως κατασκευής και ως διάδρασης μεταξύ των πολιτών), τις προφορικές ιστορίες, την ενδυνάμωση ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων, την διεθνή δικτύωση, το branding των πόλεων και τον οραματισμό του μέλλοντος.

 

Φωτογραφία: Γιώργος Κόγιας

Σχετικές ειδήσεις
1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair
30.11.2016 13:54
Το όραμα της δημιουργίας και καθιέρωσης μίας καινούργιας, πρωτοποριακής και πολυδιάστατης Art Fair, λαμβάνει χειροπιαστή μορφή με την υλοποίηση της 1ης Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την 1η έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμηδιελή στο Hyatt Regency Thessaloniki
16.06.2016 16:43
Το Myrό Antiques House παρουσιάζει σειρά νεότερων έργων της εξαιρετικά αγαπητής στην Θεσσαλονίκη ζωγράφου από την Βέροια, Φωτεινής Χαμηδιελή, στον χώρο Hallway του Hyatt Regency Thessaloniki.
Έκθεση Op Art της Ελένης Πίττα – Γρηγοριάδη στο Hyatt Regency Thessaloniki
27.05.2016 15:20
Η εντυπωσιακή ασπρόμαυρη σειρά έργων Op Art της Ελένης Πίττα – Γρηγοριάδη κοσμεί το Business Corner του Hyatt Regency Thessaloniki από τις αρχές Απριλίου του 2016, με την επιμέλεια του Myrό Antiques House.
Magic Mirrors: Έκθεση της Albena Mihaylova στο Hyatt Regency Thessaloniki
22.03.2016 14:37
Έκθεση ζωγραφικής της γνωστής Βουλγάρας γλύπτριας και ζωγράφου Albena Mihaylova παρουσιάζει το Myrό Antiques House στο εστιατόριο του Hyatt Regency Thessaloniki "Αμβροσία”, με διάρκεια μέχρι τις 30 Μαΐου 2015 και τίτλο “Magic Mirrors”.