Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ για 400 χρόνια από τον θάνατό του στο Θέατρο Φούρνος

Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ για 400 χρόνια από τον θάνατό του στο Θέατρο Φούρνος

Το θέατρο «Φούρνος» τιμώντας τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ (23.4.1616), ετοιμάζει ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στον μεγάλο δραματουργό, του οποίου η επιρροή στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κουλτούρας υπήρξε καθοριστική.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστούν θεατρικά αναλόγια, κινησιολογικά δρώμενα, μικρές συναυλίες , παρουσιάσεις βιβλίων. Θα προβληθούν επίσης  σημαντικές κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το αφιέρωμα εκτός της Τετάρτης 6 Απριλίου στις 21:00 «Ο άγνωστος Σαίξπηρ» που έχει συμβολική είσοδο 5€.

Την πρώτη Τετάρτη, 6 Απριλίου, το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το εξής:

18.00. «ΑΜΛΕΤ» του Λώρενς Ολίβιε (1948). (ελεύθερη είσοδος)

Μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές εκδοχές του σαιξπηρικού αριστουργήματος. Φόρος τιμής του αφιερώματός μας στον μέγιστο ηθοποιό και σκηνοθέτη.

2) 21.00. Ο «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ» (συμβολική συμμετοχή στα έξοδα: 5€)

Με τη μορφή αναλογίου, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από δύο θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, ελάχιστα παιγμένα στον τόπο μας:
Α) Κυμβελίνος.
Β) Οι εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαριάνθη Σοντάκη, Θεοδώρα Σιάρκου, Ευγενία Μαραγκού, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Ματίνα Δημητροπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Νίκος Φιλημέγκας και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης.

Στη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν τραγούδια του 17ου κ. 18ου αι., γραμμένα για παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί- τραγουδίστριες: Αναστασία κ. Έλλη Κατσιναβάκη
Κιθάρα παίζει ο Νίκος Χατζηλευθερίου.

3) 23.30. «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ» του Φράνκο Τζεφιρέλλι (1968). (ελεύθερη είσοδος)

Είναι η πιο σημαντική μεταφορά στην οθόνη του έργου του Σαίξπηρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου το ζευγάρι των άτυχων ερωτευμένων (Ολίβια Χάσευ, Λέοναρντ Ουάιτινγκ) είχε την ηλικία που επιθυμούσε ο συγγραφέας: 15 ετών… Η ταινία έκανε τεράστια αίσθηση στον καιρό της.

Την δεύτερη Τετάρτη του αφιερώματος, 13 Απριλίου, το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το εξής:

1) 18.00. «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ» του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (1971) (ελεύθερη είσοδος)

Μια σπουδαία ταινία ενός μεγάλου σοβιετικού δημιουργού. Μαζί με τον «Άμλετ» (του ίδιου σκηνοθέτη) από τα αριστουργήματα  φιλμικής  απόδοσης σαιξπηρικού  έργου.

2) 21.00. «Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ» του Ακίρα Κουροσάβα (1957). (ελεύθερη είσοδος)

Ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

3) 23.30. «Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ» του Μάικλ Ράντφορντ (2005). (ελεύθερη είσοδος)

Μια από τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές μεταφορές  σαιξπηρικού έργου, με μια λαμπρή διανομή (Αλ Πατσίνο, Τζέρεμυ Άιρονς)  και μια ουσιαστικά τολμηρή ματιά πάνω στη θεματική του έργου.

Την τελευταία μέρα του αφιερώματος, Τετάρτη, 20 Απριλίου, το πρόγραμμα είναι το εξής:

1) 18.00. ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ του Σαίξπηρ. Πρώτη παρουσίαση της νέας απόδοσης των ποιημάτων του Άγγλου Βάρδου, επ’ ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσής του από τον εκδοτικό οίκο “Gutenberg”.

Η μεταφράστρια Λένια Ζαφεροπούλου, λυρική τραγουδίστρια και ποιήτρια, θα παρουσιάσει την εργασία της. Ηθοποιοί του «Φούρνου» θα αποδώσουν τα σημαντικότερα σονέτα. (ελεύθερη είσοδος)

2) 21.00. Η χορογράφος και ερευνήτρια της κίνησης Κική Σελιώνη θα παρουσιάσει αποσπάσματα από σαιξπηρικά έργα με μια ομάδα  νέων ηθοποιών, που εκπαιδεύονται στο ερμηνευτικό σύστημα του μεγάλου θεωρητικού και αναλυτή της κίνησης Ρ. Λάμπαν. (ελεύθερη είσοδος)

3) 23.30.«ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ» του Κένεθ  Μπράνα (1993). (ελεύθερη είσοδος).

Μια χαριτωμένη ταινία με αξιόλογο καστ (Έμμα Τόμσον, Κιάνου  Ριβς κα).

Το αφιέρωμα είναι μια ιδέα του Μάνθου Σαντοριναίου, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαϊδη.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
01.12.2016 11:47
Έχουν περάσει 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ και ο κορυφαίος ελισαβετιανός συγγραφέας συνεχίζει να παραμένει σύγχρονος και να μας αφορά, να μας προκαλεί, να μας συναρπάζει. Στο Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανιχνεύουμε νέες οπτικές μέσα στα αινιγματικά σαιξπηρικά ποιήματα, βλέπουμε τον Άμλετ σε μια electropop περφόρμανς και αποστηθίζουμε ένα σονέτο επί σκηνής στο By Heart.
Σαίξπηρ για 2 - Νέα Υόρκη - Αθήνα: δύο έργα του Σαίξπηρ στο Θέατρο Άλφα Ιδέα
24.11.2016 15:53
Δύο ομάδες, δύο χώρες, δύο έργα του Σαίξπηρ για δύο άτομα. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια συνάντηση για ένα θέατρο ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό.
Η
04.10.2016 17:25
Χρονιά Σαίξπηρ η φετινή και το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει το επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον «Ριχάρδο Γ‘» και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ»), ανοίγοντας την Κεντρική Σκηνή, στις 20 Οκτωβρίου με τη «Δωδέκατη νύχτα».
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
16.09.2016 15:30
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στις Θεατρικές Συναντήσεις στο Cafe του ΙΑΝΟΥ
13.04.2016 11:59
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διοργανώνει ο ΙΑΝΟS με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 23 Απριλίου 2016.