Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Liminal: έκθεση του Αριστείδη Λάππα στην Πραξιτέλους 33

Liminal: έκθεση του Αριστείδη Λάππα στην Πραξιτέλους 33

“Liminality may perhaps be regarded as the Nay to all positive structural assertions, but as in some sense the source of them all, and, more than that, as a realm of pure possibility whence novel configurations of ideas and relations may arise”  - Turner, 1967

Η πρώτη ατομική έκθεση του Αριστείδη Λάππα με τίτλο Liminal περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια και παρουσιάζεται στην Πραξιτέλους 33 από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου του 2016.

Ο καλλιτέχνης τοποθετεί την ενότητα έργων που παρουσιάζονται αλλά και την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική του στο χώρο της μεθοριακότητας (liminality). Το υποκείμενο, εκδύεται τις επιβεβλημένες σε αυτό ταυτότητες, δεν είναι «ούτε το ένα ούτε το άλλο, κι όμως είναι και τα δύο μαζί.». Εδώ, η ιεραρχία και οι ρόλοι απενεργοποιούνται. Η κατάσταση της μετάβασης βρίσκεται ανάμεσα στις δομές, αόρατη σε αυτές. Αρχέτυπα και αδιαίρετα στοιχεία αποδεσμεύονται για να αναδυθούν σε μια αδιάσπαστη ενότητα μέσα στο χάος. Κοινό κτήμα των μεθοριακών υποκειμένων, η απουσία  του ανήκειν, η οικεία αίσθηση του να βρίσκεσαι στο διάκενο.

Ο Λάππας πειραματίζεται σε αυτό το κενό πεδίο. Δημιουργεί έναν κώδικα ο οποίος λειτουργεί, όπως οι τελετές μετάβασης: στρέφει προς τα έξω μια άυλη, εσωτερική διαδικασία. Τα έργα είναι φευγαλέα στιγμιότυπα της μεθοριακότητας. Μέσα από τη φόρμα επιχειρεί να καταγράψει τα πολλαπλά επίπεδα της μεταιχμιακής κατάστασης, δοκιμάζοντας το όριο μεταξύ χάους και τάξης και τελικά μεταξύ χάους και ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας προς όφελος του την ελαστικότητα του χώρου και του χρόνου στο κενό, στοχάζεται πάνω στις δομές, τους μηχανισμούς πρόσληψης της πραγματικότητας, τη μονάδα και το σύνολο. Επεξεργάζεται αυτές τις προβολές στο μεταίχμιο για να θέσει τελικά το ερώτημα:  τι είμαστε πριν γίνουμε αυτό για το οποίο προοριζόμαστε.

Ο Αριστείδης Λάππας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Art and Design στο University for the Creative Arts  στο Canterbury, Εικονογράφηση στο University of West England  στο Bristol και στην Accademia di Belle Arti di Bologna. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Μ.Βρετανία και στην Αθήνα.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Πετκοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
The Show Must Go On: Έκθεση στην Can Christina Androulidaki Gallery
10.01.2017 11:32
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο ‘The Show Must Go On’ ο Σωτήρης Πανουσάκης παρουσίαζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων που δημιούργησε τα τελευταία 13 χρόνια.
Μικρά ζωγραφικά έργα, έκθεση στην γκαλερί Εικαστικό Κύκλο Sianti
02.12.2016 14:28
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti, εγκαινιάζοντας το νέο του χώρο, σας προσκαλεί στην καθιερωμένη, ετήσια έκθεσή του «Μικρά ζωγραφικά έργα», αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα χρονιά και υποδεχόμενος τη νέα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Liminal States: ομαδική έκθεση στο  Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space
15.09.2016 16:53
Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 υπό την νέα διεύθυνση του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας την έκθεση Liminal States των Ρωξάνη Γιάννου και Μάριου Τριχά σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη.