Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του Andreï Makine στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάλεξη του Andreï Makine στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη διάλεξη του Andreï Makine, με τίτλο Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μegaron Plus εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.

Στη Γαλλία, όπου τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 2.000 βραβεία, με δημοφιλέστερο το βραβείο Goncourt, η απονομή του οποίου εκτοξεύει τις πωλήσεις των βιβλίων και απογειώνει την καριέρα του εκάστοτε συγγραφέα.

Οι συναντήσεις του Κύκλου «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» έχουν σκοπό να θέσουν ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική δύναμη και έκφρασή της, αλλά και να ενισχύσουν περισσότερο τη  θέση που κατέχει η ποιητική, θεατρική και μυθιστορηματική πλευρά της λογοτεχνίας στις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο Κύκλος θα αρχίσει την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 19.00, με τη διάλεξη «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος» του ρωσικής καταγωγής γαλλόφωνου συγγραφέα Andreï Makine [Αντρέι Μακίν], ο οποίος τιμήθηκε το 1995 με τα βραβεία Goncourt, Médicis (ex aequo με τον Βασίλη Αλεξάκη) καθώς και με το Goncourt μαθητών Λυκείου για το βιβλίο του Le testament français (κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1997 με τον τίτλο Η κληρονομιά). Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Συντονίζει η Marie-Christine Vandoorne [Μαρί-Κριστίν Βαντόρν], πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής δελτίων: 17.30).

Andreï Makine

Γεννημένος στη Ρωσία το 1957, ο Αντρέι Μακίν απέκτησε τίτλο διδακτορικών σπουδών (γαλλική λογοτεχνία) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και συνεργάστηκε με το περιοδικό Σύγχρονη λογοτεχνία στο εξωτερικό, πριν εγκατασταθεί στη Γαλλία το 1987, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο. Πριν αφοσιωθεί πλήρως στη συγγραφή, δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και την École normale supérieure.

Ανακαλύπτουμε τον λογοτέχνη Αντρέι Μακίν κυρίως μέσα από τα μυθιστορήματά του αλλά και μέσα από τολμηρά κείμενά του σχετικά με τα δείγματα παρακμής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η εργογραφία του μετρά πάνω από 15 μυθιστορήματα και ένα θεατρικό έργο (Le Monde selon Gabriel). Είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό και με τα ψευδώνυμα Gabriel Osmonde [Γκαμπριέλ Οσμόντ] και Αlbert Lemonnier [Aλμπέρ Λεμοννιέ].

Το τελευταίο του μυθιστόρημα Le pays du lieutenant Schreiber  που κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Grasset (2014) αποτελεί προέκταση του δοκιμίου του με τίτλο Cette France qu’on oublie d’aimer (2006). Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του Η ζωή ενός άγνωστου άντρα. Εξελέγη πρόσφατα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής: http://www.megaron.gr

 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημά "Η ζωή ενός άγνωστου άντρα” του Αντρέι Μακίν σε μετάφραση της Αγγελικής Σιγούρου.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
40 Χρόνια Γονιδιωματική: Διάλεξη του καθηγητή Jean Weissenbach στο Megaron Plus
05.10.2016 15:15
Ο ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, Ζαν Βεσενμπάχ (Jean Weissenbach), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, εγκαινιάζει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) τη νέα σειρά του επιτυχημένου κύκλος διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».
Διάλεξη του Dominique Fernandez στο Μέγαρο Μουσκής Αθηνών
04.05.2016 15:39
Με τη διάλεξη «Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων» του Γάλλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Nτομινίκ Φερναντέζ [Dominique Fernandez] συνεχίζεται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνικά βραβεία – Σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται βραβευμένοι γαλλόφωνοι λογοτέχνες.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.