Ο αυθεντικός Mississippi blues καλλιτέχνης Boo Boo Davis επιστρέφει στην Ελλάδα με περισσότερες εικόνες και ήχους του Δέλτα, φυσικά στην σκηνή του Half Note Jazz Club!

O James “Boo Boo” Davis είναι ένας μαχητής της ζωής και του blues, ανήκοντας στην τελευταία ίσως από τις γενιές μουσικών που γράφουν και παίζουν το blues, που πηγάζει από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της σκληρής ζωής στο Δέλτα του Μισισιπή, περιοχή από την οποία και κατάγεται. Γεννημένος στο Drew το 1943, ο πηγαίος καλλιτέχνης μεγάλωσε στην καρδιά του Δέλτα του ποταμού σε εκτάσεις με τεράστιες φυτείες βαμβακιού του Νότου όπου η παρουσία των χιλιάδων εργατών της γης, προσήλκυσε και τους καλύτερους μουσικούς της γύρω περιοχής. Αλλά η συγκεκριμένη περιοχή όσο πλούσια είναι η γη της, τόσο πλούσια είναι και στα blues.

O Boo Boo είναι γιος μουσικού που έπαιξε με τον John Lee Hooker, τον τεράστιο Elmore James και τον Robert Pete Williams και θυμάται αυτούς τους κολοσσούς να παίζουν στο σαλόνι του σπιτιού του. Αυτές οι εικόνες και το ατέλειωτο τραγούδι των εργατών στα χωράφια του βαμβακιού, έβαλαν τις βάσεις για την ενασχόληση του με την μουσική και από την ηλικία των 5 ετών έπαιζε φυσαρμόνικα και τραγουδούσε στην εκκλησία.  Αργότερα θα πιάσει και την κιθάρα και με τα αδέλφια και τον πατέρα του θα κάνουν μπάντα με την οποία έπαιζαν στις γύρω περιοχές. Η φωνή του ήταν πολύ δυνατή διαπεραστική και στην πορεία της ζωής του έμελλε να καταστρέψει… πολλά ηχεία και ενισχυτές!  Στην συνέχεια με τα’ αδέλφια του μετακινήθηκε βορειότερα στο St. Louis   όπου μεσουρανούσαν τότε ο Ike Turner, ο Chuck Berry ή ο Albert King και καθιερώθηκε πλάι τους σε ένα πολύ ανταγωνιστικό μουσικό περιβάλλον.  

Ο Davis πάντως, ακόμη κι αν έμεινε στο St Louis γνωρίζοντας την επιτυχία και την δημοσιότητα,   η καρδιά του έμεινε στο Νότο και οι συνήθειές του ταπεινές και απλές.  Όταν ήταν παιδί, δεν υπήρχαν τα λεφτά στην οικογένεια να πάει στο σχολείο, οπότε δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει και να γράφει.  Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε από το να περιοδεύει όλο τον κόσμο και να κάνει την μεγάλη καριέρα που έκανε αν και κάπως καθυστερημένα στην ζωή του.  Το blues και το πνεύμα που τον καθοδηγεί (και το αποκαλεί Dave!) κρατούν την έμπνευσή του σε υψηλά επίπεδα και απλοποιούν την καθημερινότητά του.  

Την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη την πραγματοποίησε μόλις το 2000 και από τότε έρχεται κατά βάση δύο φορές τον χρόνο στην Ευρώπη εμφανιζόμενος στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ. Έχει ήδη ηχογραφήσει πέντε επιτυχημένους δίσκους μερικοί από τους οποίους μπήκαν στα charts των καλύτερων blues δίσκων.  Αυτό που στην αρχή φάνηκε ως τρελή ιδέα αποδείχτηκε ως δεν ήταν παρά μία εξόχως ευφυής ιδέα που ταιριάζει απόλυτα στην μουσική του.

Μετά από μία Ευρωπαϊκή περιοδεία ο Davis αποφάσισε να καταργήσει το μπάσο από την μπάντα και να περιοδεύει ως τρίο με τύμπανα, κιθάρα και τον ίδιο στην φυσαρμόνικα και την φωνή. Κι όπως έγραφε το γνωστό “Blues & Rhythm” περιοδικό της Βρετανίας για τον ήχο του Boo Boo Davis: «Είναι βαρύ Mississippi backbeat blues που μένει στις αισθήσεις σου μέχρι να παραδοθείς στους σαγηνευτικούς ρυθμούς του».  Το περιεχόμενο του  τελευταίου δίσκου του με τίτλο «Oldskool» (2015) αλλά και παλιές επιτυχίες του θα είναι και ο άξονας των νέων του εμφανίσεων.

ΒΟΟ ΒΟΟ DAVIS: φωνητικά, φυσαρμόνικα
JAN MITTENDORP: κιθάρες
JON GERRITSE: ντραμς, κρουστά