Η Αιμιλία Τσεκούρα παρουσιάζει την καινούρια της δουλειά, με τίτλο singing-laughing-zeros (Tα Moleskine σεντόνια / σημειωματάρια της Αιμιλίας Τσεκούρα).

Η καλλιτέχνης παρουσιάζει τα «γιαπωνέζικα» σημειωματάρια της ΜΟLESKINE σαν μία εγκατάσταση και έχει χορηγό την εταιρεία STORMY.

Τα κυρίως θέματα που αναπτύσσονται στα σημειωματάρια αυτά, είναι οι κύκλοι, το κενό, το τίποτα και τραγουδιστά, γελαστά, μηδενικά.

Η ίδια τα αποκαλεί «ξεδιπλωμένα σεντόνια» και γράφει γι’ αυτά:

Τα έργα μου αναπτύσσονται σε ένα αιωνίως κινούμενο και μεταβαλλόμενο «τώρα», άλλοτε φανταστικό και άλλοτε πραγματικό και εκφράζουν το γεμάτο νόημα, ανούσιο παιχνίδι της ζωής και της τέχνης. Η αποτύπωση της υπαρξιακής μου εμπειρίας, εκφράζεται μέσα από απελευθερωτικές και διαλογιστικές διεργασίες, την παρατήρηση της φύσης, τις μνήμες και τις έννοιες. Η εγγενής περιέργεια και η αναζήτηση της αυτοΐασης αποτελούν τον κύριο καταλύτη στη δημιουργία του ‘singing-laughing-zeros’.

Η Αιμιλία Τσεκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ομάδα για την Επικοινωνία και τη Μάθηση στην Τέχνη, Αθήνα 1978-80, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης, 1980-84, και παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Τufts όπου ολοκλήρωσε το πτυχίο Τεχνών και Επιστημών.

Μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία μέσω της Τέχνης, αλλά και τη διδασκαλία για κατανόηση: Project Zero (TFU, Visual Thinking) του Harvard University, η Αιμιλία δίδαξε έως και το 2013 στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Τα θέματά της αρκετά εξπρεσιονιστικά, ασχολούνται με τη γυναίκα, τη γένεση αλλά και τη συνεχή αλλαγή των πραγμάτων στη ζωή, τη φύση, την τέχνη.

Άλλο στοιχείο της δουλειάς της έχει υπάρξει ο συμβολισμός και η μετάφραση της εικόνας σε αρχέτυπο. Η διαδρομή των εννοιών και η προσωπική τους εμπειρία είναι το leitmotif των έργων της.

Το αυγό – η σφαίρα – το στρόγγυλο – το μηδέν ή «τίποτα» και οι αντανακλάσεις τους, η καρδιά, η σπείρα, οι γεωμετρίες της φύσης και πολλά άλλα γνώριμα σύμβολα εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα, μέσα και υλικά στη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας.

Η ΜΟLESKINE είναι γνωστή για τα θρυλικά σημειωματάρια που χρησιμοποιούσαν τους τελευταίους δύο αιώνες καλλιτέχνες και στοχαστές, όπως οι Van Gogh, Pablo Picasso, Ernest Hemingway και συγγραφείς όπως ο Bruce Chatwin.