Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Tirsi Morir Volea από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής και το Ωδείο Αθηνών στο Θέατρο Πόρτα

Tirsi Morir Volea από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής και το Ωδείο Αθηνών στο Θέατρο Πόρτα

Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής, το οποίο συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών, και θα μας παρουσιάσουν το Tirsi Morir Volea.

Με αφορμή ένα πολύ γνωστό έργο του 16ου αιώνα το μαδριγάλι Tirsi morir volea (Ο Θύρσις επιθυμούσε να πεθάνει), η συναυλία είναι αφιερωμένη στη συναρπαστική περίοδο ανάμεσα στην Αναγέννηση και το Μπαρόκ, ανάμεσα στη prima και τη seconda pratica. Από τους "συντηρητικούς" συνθέτες όπως ο Palestrina στον τολμηρό Monteverdi και τους συγχρόνους του που αναθεώρησαν τη σχέση κειμένου και μουσικής.

Κέντρο Παλαιάς Μουσικής - Ωδείο Αθηνών

Το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής συνεργάζεται με το ωδείο Αθηνών και προσφέρει τον διετή κύκλο σπουδών "Η φωνητική μουσική από το Μεσαίωνα εως το Μπαρόκ". Πρόκειται για ένα πρωτότυπο για την Ωδειακή ελληνική παιδεία κύκλο σπουδών με στόχο τη μελέτη του φωνητικού ρεπερτορίου από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι και το Μπαρόκ με έμφαση στην ιστορική ερμηνεία και τη μελέτη των πηγών. Αφορά τελειόφοιτους καθώς και νέους επαγγελματίες τραγουδιστές που ενδιαφέρονται για το σχετικό ρεπερτόριο.

Διδάσκουν οι Αρης Χριστοφέλλης - ερμηνεία φωνητικής μουσικής, Δημήτρης Κούντουρας - ιστορική ερμηνεία, μουσική του Μεσαίωνα & σύνολα παλαιάς μουσικής και Ιάσων Μαρμαράς συνοδεία στο τσέμπαλο και φωνητικά σύνολα.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Ένα διήμερο για την ανθρώπινη φωνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 15:24
Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη φωνητική μουσική, Ένα διήμερο για την ανθρώπινη φωνή, διοργανώνει το Μέγαρο, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και χορωδιακών συνόλων από πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς χώρους.
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.11.2016 15:58
Το σύνολο Ex Silentio [Εξ Σιλέντσιο], υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.04.2016 16:40
Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.