Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Orbital, του Γιάννη Καρούνη στο πλαίσιο του As One στο Μουσείο Μπενάκη

Orbital, του Γιάννη Καρούνη στο πλαίσιο του As One στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Γιάννης Καρούνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το AS ONE NEON + MAI Marina Abramovic Institute μας προσκαλεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου από τις 12 έως τις 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη όπου θα παρουσιάσει το έργο Orbital.

Το “Orbital” είναι θέση και άποψη ζωής , όπως όλα τα θέματα των έργων μου τα οποία απορρέουν από μία πραγματικότητα, χωρίς την ανάγκη των ρόλων που πολλές φορές περιορίζουν τον performer αλλά και τον θεατή. Είναι μια προσπάθεια κατάθεσης της αλήθειας για τον κόσμο και την ύπαρξη, όπως αναφαίρετα έχω το δικαίωμα να πιστεύω και να δίνω τις απαντήσεις στα περίεργα από την φύση τους συναισθήματα και γεγονότα της ζωής μου. Θα παραμείνω στο δικό μου ορατό κόσμο για όσο χρειαστεί αφού είναι επιδίωξή μου να συναντηθώ και να επικοινωνήσω με τα συστατικά του σύμπαντος και να καταλάβω τον μηχανισμό που διαμορφώνει τις έννοιες και τις καταστάσεις.Τελικά, είτε με τη μπάλα να συμβολίζει έναν εσωτερικό περίκλειστο τόπο ατομικής ελευθερίας, είτε ως άλλο σώμα που χρησιμοποιείται ως όχημα για την αυτο-ολοκλήρωση, ο πλάνητας, καταφεύγει μέσω της μνήμης, στην αποδιωγμένη παιδικότητα. Αυτό αποτελεί το κλειδί μου για να εξισορροπήσω τη μπάλα σε τροχιά με την αμφιθυμία μου και με αυτόν τον τρόπο να περισώσω την οντική ενότητα μου.

Ο Γιάννης Καρούνης σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School: υπότροφος (Μασαχουσέτη, Αμερική). Στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη» . Συνεργάστηκε με τους : Ε.Λ.Σ, Hellenic Dance Company , Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - Κορέα-Σεούλ, στο XVII Festival International de Danza Contemporanea (Μεξικό), Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Athens Video Dance Project (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) Dancetheater.gr, work in Progress Dance project, with2feet Dance festival , και του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού. Είναι μέλος του Σωματείου ελλήνων Χορογράφων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Saltator και έχει χορογραφήσει τα εξής έργα: Nature, Near, Daylight, Ακατάλληλα πρόσωπα-Ρακοσυλλέκτες, Εφτάπετρο, Orbital.

Έχει διδάξει χορό: Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης - Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - Studio Cumana - Dance Cultural Centre - Danzarin - Κινητήρας Studio - Studio 14h Μέρα - Πολιτιστικό Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών - Πολιτιστικό τρίγωνο Πρεσπών, Action 1 2007 και Action 1-2008 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Γραμματείας Νέας Γενιάς για τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού – Studio χορού Κινούμε.

Για το As One

Συνολικά 29 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο As One. Οι έλληνες καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, από τη Marina Abramović και τους συνεργάτες της Serge Le Borgne και Paula Garcia, θα παρουσιάσουν νέες αναθέσεις έργων.

Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 6 μακράς διάρκειας performances από 6 έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, για 7 εβδομάδες, καθημερινά, επί 8 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, 21 performances από 23 καλλιτέχνες (18 έλληνες και 5 ξένους) θα παρουσιαστούν ως performance interventions με διάρκεια από μία έως 6 μέρες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Rafael Abdala και Jessica Goes, Γιάννης Αντωνίου και Σταύρος Αποστολάτος, Έλενα Αντωνίου, Χριστίνα Βασιλείου, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Θωμάς Διάφας, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Γιάννης Καρούνης, Amanda Coogan, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Kira O’Reilly, Κατερίνα Οικονόμου , Nikolaos, Αναστασία Παπαθεοδώρου , Γιάννης Παππάς , PASHIAS, Ευγενία Τσανανά, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Δημήτρης Χειμώνας, Maria Herranz.

Περισσότερες πληροφορίες για το As One μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης με κρητικούς χορούς στη Μεθοδία
15.12.2016 15:57
Μια εντυπωσιακή παράσταση κρητικών χορών με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την επίλεκτη Ομάδα τους, παρουσιάζεται από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στην μουσική σκηνή Μεθοδία στον Βοτανικό.
a quartet, της Heather Kravas στο φεστιβάλ της Στέγης
16.11.2016 13:22
Πού φτάνουν τα «θέλω» μας, όταν αρχίζουν τα «θέλω» των άλλων; Μπορούν οι μονάδες να συναποτελέσουν μια ομάδα; Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα από την ελληνικής καταγωγής Heather Kravas, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Made In USA στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Miss Omonia, από την ομάδα όχι παίζουμε/ UrbanDig Project στην Πλατεία Ομονοίας
10.11.2016 14:56
Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance “Miss Omonia” στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας. Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών "κάτω από το ορατό" της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “[OUT]TOPIAS” του Μουσείου Μπενάκη.
Lagune, του Denis Savary στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
16.05.2016 13:54
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.
​Site Specific Dance Performances από τo project Inner Movers
08.04.2016 11:33
30 νέοι δημιουργούν 3 site-specific dance performances, σε 3 διαφορετικά μέρη και σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη δουλειά τους!