Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βίκυ Αδάμου: Στρατηγικές Επιβίωσης ...σ' έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς!

Βίκυ Αδάμου: Στρατηγικές Επιβίωσης ...σ' έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς!

Νοέμβριο μπήκαμε στο στούντιο για πρόβες. Πρώτη προσέγγιση: τι ειναι πραγματικό και τι φανταστικό;

 

27 Φεβρουάριου, πρεμιέρα . Λίγο πριν ανέβω στη σκηνή , έκανα την ίδια ερώτηση στον εαυτό μου. Σε ποια σκηνή είμαι πραγματικό πρόσωπο και σε ποια όχι; Χάθηκα. Ακόμα δεν ξέρω την απάντηση κι ας υπογράφω τη σκηνοθεσία .

 

Στην παράσταση οι θεατές ειναι ελεύθεροι να ερμηνεύσουν και να φτιάξουν τη δική τους θεώρηση για την Amy, τη ζωή και τις φωνες της. Άλλωστε τι είναι η αλήθεια εκτός από μια οπτική γωνία;

 

Αρχικά δουλέψαμε προσπαθώντας να μείνουμε πιστοί στο ρεαλισμό. Να πιαστούμε απο τα γεγονότα. Είχαμε στα χέρια μας μια πραγματική ιστορία αλλά με τόσα στοιχεία παραλόγου, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει στον κόσμο σου. Και εδω δε μιλάμε για παράλογο θέατρο ή για το παράλογο του Καμύ. Οι συνθήκες που πέταξαν την Αmy στο περιθώριο δεν δημιουργήθηκαν στη φαντασία της, ούτε ειναι προϊόν σχιζοφρένειας. Τις δημιούργησαν άνθρωποι, τις δημιούργησε το σώμα της και οι κοινωνικές δομές μιας κατα τ άλλα προηγμένης χώρας όπως η Σουηδία.

 

Η Amy άκουσε φωνες για δυο περιόδους στη ζωή της. Την πρώτη της μίλησε ενα πουλί και ένα δέντρο της είπαν ότι είναι φίλοι τους και μέρος του κόσμου, μετά ακολούθησαν πολλές και καθόλου ευγενικές φωνες.

 

Εμείς ίσως δεν ακούμε φωνες αλλά ποιοι απο εμάς δεν έχουμε εναν αυστηρό κριτή μέσα μας;

 

Το στοίχημα είναι να δεις τον άνθρωπο πέρα απο την εμπειρία που τον στιγμάτισε να αγκαλιάσεις τη ζωή στην ολότητα της.

 

Το δίκτυο hearing voices από το οποίο βρήκαμε και τη μαρτυρία, έχει κάνει μεγάλη τομή στην σύγχρονη ψυχιατρική φροντίζοντας να βοηθήσει  τους πάσχοντες όχι χάσουν τις φωνές αλλά να ξαναβρούν τον εαυτό τους μέσω των φωνών που ακούν.

 

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Όχι γρήγορα, όχι με ευθείες και σίγουρα όχι με διαχωριστικές γραμμές.

 

Info: Η Βίκυ Aδάμου είναι ηθοποιός , performer και σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη (1996) και της σχολής Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ‘Βακαλό’ (1992). Υπήρξε μαθήτρια της Ι. Γραμματικούλη (Γιόγκα & Διαλογισμός, 1998-2004). Εχει παρακολουθήσει σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων Κίνησης, Αυτοσχεδιασμού, Experiential Listening, Devised Theatre, Grotowski Αcting, Σκηνογραφίας, καθώς και σεμινάρια ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης σε γονείς. Είναι συνιδρύτρια του καλλιτεχνικού δικτύου για παραστατικές  τέχνες, ¨κινητήρας¨, του πρώτου Artistic Residency Centre  στην Αθήνα. Παραδίδει σεμινάρια θεατρικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού για ηθοποιούς, ερασιτέχνες και γονείς με παιδιά, με τους οποίους έχουν παρουσιάσει πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και την επαρχεία.

 

Ως μέλος του Κινητήρα Χοροθέαμα έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις. Συνεργάζεται ακόμα με τους "Splish-Splash" του Γιάννη Ο. και έχει υπάρξει μέλος της "Ομάδα δράσις" του Βασίλη Μυριανθόπουλου για πολλά χρόνια. Στο παρελθόν έχει δουλέψει με πολλούς σκηνοθέτες σε θέατρο και τηλεόραση . Επίσης,, δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η Σκηνογραφία, η Ενδυματολογία και η Γραφιστική. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών.Η παράσταση Στρατηγικές επιβίωσης, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου, παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Σχετικές ειδήσεις
Παντελής Δεντάκης: Κάπου στην αιωνιότητα του Έρωτα
14.02.2017 13:28
Ο Παντελής Δεντάκης γράφει για έναν μοιραίο έρωτα από μια άλλη εποχή που «ζωντανεύει» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104…
Μάνια Παπαδημητρίου: Μονόλογος
15.12.2016 12:11
H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό «Μονόλογο» στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας - Β’Σκηνή. Με αυτή την αφορμή γράφει στο Culture Now.
Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος: Το Σεξ Λεξικόν έχει τη δική του ιστορία
11.10.2016 15:24
Το «Σέξ Λεξικόν» έπεσε στα χέρια μου τη δεκαετία του 80. Πρέπει να ήμουν 10-11, τότε που είχα ήδη αρχίσει να αδημονώ για τη μετάβασή μου στον κόσμο των μεγάλων... Ο Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» στο Θέατρο 104.
Αργύρης Πανταζάρας - Momentum: Οργανώνοντας την “ανταρσία των αγγέλων”
19.07.2016 13:57
Όλα ξεκίνησαν με την ερώτηση “Πού πάνε οι άγγελοι μετά την τραγωδία”; Κατά πόσο είναι εύκολο να συνεχίζεις να υπάρχεις σε μια κοινωνία εφόσον έχεις γίνει αυτόπτης μάρτυρας της φρίκης; Πολλοί από αυτούς αυτοεξορίζονται, μην αντέχοντας τις τραγικές συνέπειες πράξεων για τις οποίες δεν ευθύνονται, καλούνται όμως να αφηγηθούν με τρόπο τόσο ανάγλυφο που μπορεί εύκολα να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην τρέλα.
Έλενα Βόγλη: «Υμπύ Τύραννος» από την ομάδα ActUBŬστες
06.05.2016 11:45
Στα τέλη του 19ου αι., στο Λύκειο της γαλλικής πόλης Ρεν, ο Αλφρέντ Ζαρί και οι συμμαθητές του δημιουργούν έναν κύκλο γραπτών επεισοδίων με «ήρωα» τον καθηγητή τους στο μάθημα της Φυσικής. Ένα από αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας» θα αποτελέσει τον μετέπειτα «Υμπύ Τύραννο», με σαφείς επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον Σαίξπηρ.