Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Καμεράτα παρουσιάζει τα έργα Requiem και Stabat Mater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Καμεράτα παρουσιάζει τα έργα Requiem και Stabat Mater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Καμεράτα , σε μία από τις πιο δημιουργικές φάσεις της πορείας της, ανανεώνει το καθιερωμένο ραντεβού της με το κοινό πριν τις μέρες του Πάσχα, παρουσιάζοντας δύο εμβληματικά έργα θρησκευτικής μουσικής: το θρυλικό REQUIEM του Mozart και το αγαπημένο SΤΑΒΑΤ MATER του Pergolesi.

Η συνεργασία της Καμεράτα με έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ιστορικής ερμηνευτικής στην Ελλάδα, τον τσεμπαλίστα και διακεκριμένο μαέστρο Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης σημασίας. Ειδικά, όταν μαζί τους συμπράττουν δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες: η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και η μοναδικά εκφραστική Ιταλίδα μέτζο, Romina Basso.  

Στο Requiem, το κύκνειο άσμα του Mozart η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Romina Basso πλαισιώνονται από δύο καταξιωμένους Έλληνες σολίστ, με μεγάλη πείρα: τον τενόρο Γιάννη Φίλια και τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά. Το Requiem, ή «Νεκρώσιμος Ακολουθία», έμεινε ημιτελές, αφού ο θάνατος πρόλαβε τον μεγάλο μουσουργό. Πλήθος θρύλων πλαισιώνουν τη σύνθεση του έργου κατά τις τελευταίες δραματικές μέρες της ζωής του Mozart. Ο ίδιος είχε πει ότι ένιωθε πώς έγραφε τη νεκρώσιμη αυτή ακολουθία  για τον εαυτό του.

Το περίφημο Stabat Mater του Pergolesi, με το οποίο θα ξεκινήσει η συναυλία , 
είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής στο θείο πάθος και ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα έργα της μπαρόκ μουσικής.

Η Καμεράτα θα παρουσιάσει τα δύο έργα με όργανα εποχής, ζωντανεύοντας τους απόκοσμους ήχους του παρελθόντος. Οι ερμηνείες της Καμεράτα σε όργανα εποχής έχουν τραβήξει την προσοχή του διεθνούς κοινού αλλά και του Τύπου, κατατάσσοντας την ορχήστρα ως μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας διεθνώς.

Το Requiem σε ρε ελάσσονα θα παρουσιαστεί με πνευστά όργανα - αντίγραφα της εποχής του Mozart, που δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική ηχητική παλέτα από τα σύγχρονα: 3 τρομπόνια και  2 φαγκότα εποχής, 2 φυσικές τρομπέτες και 2 basset horns – τα τελευταία είναι σπάνια όργανα με πολύ χαρακτηριστικό μυστηριακό ήχο που τόσο αγάπησε ο συνθέτης προς το τέλος της ζωής του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μυρτώ Παπαθανασίου, σοπράνο
Romina Basso, μέτσο σοπράνο
Γιάννης Φίλιας, τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος

Συμμετέχει η χορωδία Armonia Atenea - Διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) - Μουσική Διεύθυνση, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιά με Άρωμα Βιέννης από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.12.2016 11:52
Πιστή στο ραντεβού της με την αρχή της καινούργιας χρονιάς, οι μουσικοί της κοσμοαγάπητης Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ή Αrmonia Atenea, όπως είναι διεθνώς γνωστή, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού, κορυφαίου έλληνας μαέστρου Γιώργου Πέτρου, μας εισάγουν στο 2017, με το στροβιλισμό των βιεννέζικων βαλς.
Τα Carmina Burana του Καρλ Ορφ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.11.2016 14:38
Μετά την επιτυχία στο Ηρώδειο, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, το γνωστότερο συμφωνικό - χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημένα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Κάρλ Όρφ.
Ανακαλύπτοντας τον Ροσσίνι: Ο Franco Fagioli με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.10.2016 10:53
Ο διάσημος κόντρα τενόρος Franco Fagioli συμπράττει με την Καμεράτα και τον πολυβραβευμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!