Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα, του Julian Schnabel στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα, του Julian Schnabel στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η τρίτη συνάντηση του κύκλου CINÉ-CLUB συνδέεται με την Γιορτή της Γαλλοφωνίας που για το 2016 έχει ως θέμα την «Γεύση των λέξεων»: Οι λέξεις που στην φετινή γιορτή συνδέονται με τις πέντε αισθήσεις και μέσα από την προβολή αυτής της ταινίας, που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτές που λέγονται και γράφονται αλλά κι εκείνες που εννοούνται και περιγράφονται μέσα από κινήσεις, βλέμματα, εκφράσεις.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στις 20.00΄στο πλαίσιο του Cine Club θα προβληθεί η ταινία Το σκάφανδρο και η πεταλούδα.

Την ταινία «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» που έχει κερδίσει 11 βραβεία (μεταξύ των οποίων, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών  2007 και César 2008 στους ηθοποιούς Mathieu Amalric και Juliette Welfling), θα παρουσιάσει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα, του Julian Schnabel (2007), με τους Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze etc..

Στις 8 Δεκεμβρίου 1995, ο δημοσιογράφος και πατέρας δύο παιδιών Jean-Dominique Baudy παθαίνει εγκεφαλικό και βυθίζεται σε κώμα. Όταν συνέρχεται, έχει παραλύσει σε όλο του σώμα εκτός από το αριστερό του μάτι. Αυτό το μάτι γίνεται ο σύνδεσμός του με τον κόσμο, τους άλλους, τη ζωή. Το κλείνει μια φορά για να πει «ναι» και δυο φορές για να πει «όχι». Με το μάτι αυτό και την βοήθεια της λογοθεραπεύτριάς του, αποφασίζει να υπαγορεύσει γράμμα προς γράμμα, το βιβλίο «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» που είναι ο απολογισμός της ζωής του

* Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. O τίτλος έχει μεταφορική σημασία:To σκάφανδρο υπονοεί την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση που φυλακίζει το σώμα του συγγραφέα ενώ η πεταλούδα υπονοεί το ελεύθερο πνεύμα του και την κίνηση του αριστερού του ματιού, χάρη στην οποία μπόρεσε και κράτησε επαφή με τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις
Cine - Club: Mademoiselle, του Tony Richardson στο Γαλλικό Ινστιτούτο
11.02.2016 14:18
O Jean Genet είναι, μαζί με την Marguerite Duras, και ο σεναριογράφος της ταινίας Mademoiselle, που θα προβληθεί την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την οποία θα παρουσιάσει ο Ηλίας Φραγκούλης.
Το ντοκιμαντέρ First Position από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.01.2016 10:56
Το CineDoc προβάλλει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 το έργο της Bess Kargman με τίτλο First Position, που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε το μπαλέτο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Cartoonists- Foot Soldiers of Democracy: προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο
11.01.2016 17:08
Ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy (Caricaturistes – Fantassins de la Démocratie), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Cine - Club: νέος κύκλος προβολών στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.01.2016 10:27
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει τον νέο κύκλο CINÉ-CLUB. Κάθε μήνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα προβάλλονται ταινίες, κλασικές ή πιο πρόσφατες που θα συνοδεύονται από μια παρουσίαση και θα έχουν σχέση με την πολιτιστική επικαιρότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου ή της χώρας.
Το ντοκιμαντέρ Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
04.01.2016 12:57
Έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy (Caricaturistes – Fantassins de La Démocratie) την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.