Η τρίτη συνάντηση του κύκλου CINÉ-CLUB συνδέεται με την Γιορτή της Γαλλοφωνίας που για το 2016 έχει ως θέμα την «Γεύση των λέξεων»: Οι λέξεις που στην φετινή γιορτή συνδέονται με τις πέντε αισθήσεις και μέσα από την προβολή αυτής της ταινίας, που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτές που λέγονται και γράφονται αλλά κι εκείνες που εννοούνται και περιγράφονται μέσα από κινήσεις, βλέμματα, εκφράσεις.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στις 20.00΄στο πλαίσιο του Cine Club θα προβληθεί η ταινία Το σκάφανδρο και η πεταλούδα.

Την ταινία «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» που έχει κερδίσει 11 βραβεία (μεταξύ των οποίων, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών  2007 και César 2008 στους ηθοποιούς Mathieu Amalric και Juliette Welfling), θα παρουσιάσει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα, του Julian Schnabel (2007), με τους Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze etc..

Στις 8 Δεκεμβρίου 1995, ο δημοσιογράφος και πατέρας δύο παιδιών Jean-Dominique Baudy παθαίνει εγκεφαλικό και βυθίζεται σε κώμα. Όταν συνέρχεται, έχει παραλύσει σε όλο του σώμα εκτός από το αριστερό του μάτι. Αυτό το μάτι γίνεται ο σύνδεσμός του με τον κόσμο, τους άλλους, τη ζωή. Το κλείνει μια φορά για να πει «ναι» και δυο φορές για να πει «όχι». Με το μάτι αυτό και την βοήθεια της λογοθεραπεύτριάς του, αποφασίζει να υπαγορεύσει γράμμα προς γράμμα, το βιβλίο «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» που είναι ο απολογισμός της ζωής του

* Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. O τίτλος έχει μεταφορική σημασία:To σκάφανδρο υπονοεί την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση που φυλακίζει το σώμα του συγγραφέα ενώ η πεταλούδα υπονοεί το ελεύθερο πνεύμα του και την κίνηση του αριστερού του ματιού, χάρη στην οποία μπόρεσε και κράτησε επαφή με τον κόσμο.