Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

You.Th.i Festival @ Cartel

You.Th.i Festival @ Cartel

Το Υou.Th.i  Festival είναι ένα φεστιβάλ για τους νέους, το θέατρο, την ελεύθερη έκφραση, την χαρά της διαφορετικότητας και της συνέργειας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στον Τεχνοχώρο Cartel.

 

1 ημέρα, 4 θεατρικές ομάδες, 2 θεατρικές παραστάσεις,  2  θεατρικά καλλιτεχνικά εργαστήρια (workshops), 1 έκθεση φωτογραφίας

 

Για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, ερασιτέχνες, έφηβοι ηθοποιοί συνεργάζονται με ερασιτέχνες, μετανάστες, ενήλικες ηθοποιούς που ζουν και δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην  Ελλάδα, δημιουργώντας δύο πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, βασισμένες στο θέατρο της επινόησης (devised theater)με όχημα τους τον αυθεντικό ενθουσιασμό και το «μοίρασμα» που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει.

 

Έφηβοι και ενήλικες, μετανάστες και αυτόχθονες σε μιαν αναπάντεχη μίξη ταυτοτήτων, ιδεών, ηλικιών, αφηγήσεων και εμπειριών δημιουργούν δύο παραστάσεις που μιλάνε παιχνιδιάρικα, μα κυρίως εύστοχα για όσα μας απασχολούν, για όσα μας χωρίζουν και κυρίως για όσα μας ενώνουν.

 

Βασικός αρωγός του εγχειρήματος αποτελεί το Theater Maxim Gorki (http://english.gorki.de/home/), ένα από τα σημαντικότερα θέατρα του Βερολίνου. Συντελεστές του θα βρεθούν στην Αθήνα ειδικά για αυτό το σκοπό, διοργανώνοντας ένα εργαστήριο με θέμα το σωματικό θέατρο.

 

•   Δύο θεατρικά καλλιτεχνικά εργαστήρια (workshops):

Eργαστήρι σωματικού θεάτρου από το Maxim Gorki Theater (Βερολίνο)

Εισηγητής: Mazlum Nergiz

Το θέατρο ως μέσο εμψύχωσης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων

Εισηγητές|Εμψυχωτές: Γιώργος Δάμπασης (Ηθοποιός/Σκηνοθέτης), Σοφία Ιωαννίδη (Ηθοποιός/Εμψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής)

 

•   Μία έκθεση φωτογραφίας από καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα και φέρουν και οι ίδιοι μικτές πολιτισμικές ταυτότητες:

Πορτρέτα της “φυγής”: Ανθρώπινες διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο

 Έκθεση φωτογραφίας από τους Chloe Kritharas Devienne και Nadir Noori

 

•   Δύο θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στο θέατρο της επινόησης (devised theater)

 

Τι θα βγει από αυτό το δημιουργικό χωνευτήρι;

 

Ένα μήνυμα με μια κοινή φωνή: ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί μέσα από την τέχνη όλα όσα μοιραζόμαστε, ανεξάρτητα από φυλές, φύλα, γλώσσες, θρησκείες και ηλικίες. Ελάτε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε όλα όσα μας κάνουν να είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί. 

 

Μια ολοήμερη γιορτή του θεάτρου, της δημιουργικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σκηνοθεσία-σύλληψη: Σοφία Κορώνη, Ελένη Ζαχαροπούλου, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δάφνη Σοφιανοπούλου, Vincent Van Meenen

Δραματουργική υποστήριξη: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Πανδώρα Γιαμαλίδου

Ηθοποιοί: Εφηβική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων (Γεωργία Αναγνοπούλου, Δανάη Παπαγρίβα, Μαριαλένα Φωτοπούλου, Μιχαέλα Χρυσαφάκη) με Ομάδα ΚΡΑΜΑ του ΚΕΘΕΑ Mosaic (Hassan Safdari, Nikolay Baev, Lyuda Nikolayeva, Hossein Hosseinzade)

και Ομάδα μαθητριών του Ομηρείου Λυκείου Νέας Σμύρνης(Αγγελική Λουδάρου, Μαριάννα Μητσιώνη, Ολυμπία Μπέλμπα, Μυρτώ Ρεντζεποπούλου , Μυρσίνη Τζέπη) με τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών (Manon Sailipour, Anis Rahaman, Sohail Zaman, Francesca Ferri, Asma Mouatamid, Sam Ourika)

Έκθεση φωτογραφίας: Chloe Kritharas Devienne και Nadir Noori

Εισηγητές εργαστηρίων: Mazlum Nergiz (Maxim Gorki Theater), Γιώργος Δάμπασης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης) Σοφία Ιωαννίδη (Ηθοποιός – Εμψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής)

Υπεύθυνη παραγωγής : Θεοδώρα Σάββα

Υπεύθυνη διαχείρισης έργου: Θεοδώρα Σάββα

Φωτογράφος: Ελένη Ζαχαροπούλου

Graphic Design: Βασίλης Μόκκας

Website Design: Βασίλης Μόκκας

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΣτART-Youth Cultural Initiatives in Greece" (http://www.bosch stiftung.de/content/language2/html/60449.asp) του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με  το  Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης και το Γερμανικό Δίκτυο Πολιτιστικών Κέντρων (German Network of Community Art Centres.

 

Λίγα λόγια για το You.Th.i Project:

 

Το You.Th.i Project είναι ένα πολιτιστικό εγχείρημα που υποστηρίζει την δημιουργία ψηφιακών και φυσικών χώρων συνάντησης, έκφρασης και συνεργασίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το φύλο ή την εθνικότητα τους. Στοχεύει στην δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δώσει φωνή σε μετανάστες και πρόσφυγες καλλιτέχνες από ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών που ζουν στην Αθήνα. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να παρουσιάζουν δείγματα δουλειάς τους ή ιδέες τους για καλλιτεχνικές συμπράξεις, προωθώντας το προσωπικό τους έργο , τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αξία της αμοιβαίας ανταλλαγής και συνέργειας.

 

#youthi_project | #youthi_festival

Σχετικές ειδήσεις
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Πρόγραμμα θεατρικής περιόδου 2016-2017
14.09.2016 13:28
Για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-2017 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστούν τέσσερα θεατρικά έργα.
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Το 3ο SCRATCH Festival έρχεται τον Ιούνιο στον Τεχνοχώρο CARTEL
17.05.2016 10:39
Για 3η συνεχόμενη χρονιά το SCRATCH Festival έρχεται στον Τεχνοχώρο Cartel. Μετά την επιτυχία του πρώτου 1ου και του 2ου Scratch Festival που ανέδειξαν νικητές την ομάδα «Μπλε Ιστορίες» και την ομάδα «Vagabond» αντίστοιχα ο Τεχνοχώρος CARTEL διοργανώνει τον Ιούνιο του 2016 το 3ο Scratch Festival, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και της performance να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν την πρώτη 20λεπτη εκδοχή της έμπνευσής τους. Ο νικητής αναδεικνύεται από το κοινό και κερδίζει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 12 ολοκληρωμένες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο CARTEL τη νέα σεζόν.
Graffito, όπως άγριο του Παύλου Μάτεσι στον Τεχνοχώρο Cartel
01.03.2016 15:24
Η παράσταση «Graffito, όπως άγριο», βασισμένη σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι, και σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαναστασάτου από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Τεχνοχώρο “Cartel” για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.