Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι Μαρσύας επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage

Οι Μαρσύας επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage

Το χανιώτικο συγκρότημα "Μαρσύας" μας προσκαλεί την Κυριακή 20 Μαρτίου για 2η φορά στο Γυάλινο – UpStage σε ένα μουσικό ταξίδι προς το όρος Τμώλον, με βάρκα την ξεχωριστή μουσική του.

Θα παρουσιάσουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά "Ο δρόμος προς το όρος Τμώλον", τη διαδρομή, σύμφωνα με τον μύθο, του αρχαίου μουσικού Μαρσύα, για να συναντήσει και να αναμετρηθεί με το θεό Απόλλωνα, στο όρος Τμώλον. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν "η μουσική ταυτότητα του συγκροτήματος είναι ethnic rock, οι μουσικές μας είναι ένας συνδυασμός της παραδοσιακής με τη ροκ μουσική".

Ο μύθος, λοιπόν, αναφέρει πως η θεά Αθηνά βρήκε πρώτη τον αυλό και δοκίμασε να παίξει. Όταν, όμως, είδε τον εαυτόν της παραμορφωμένο, με φουσκωμένα μάγουλα, πέταξε τον αυλό και καταράστηκε όποιον τολμούσε να τον πάρει. Ο αυλός έπεσε στη Φρυγία και τον βρήκε ο Μαρσύας, ένας Σάτυρος. Οι θεοί, από την άλλη, γλεντοκοπούσαν στον Όλυμπο, με τα τραγούδια των Μουσών, συνοδεία της λύρας που έπαιζε ο Απόλλων. Όταν λοιπόν ο Μαρσύας ένιωσε πως η δεξιοτεχνία του στον αυλό είχε φτάσει σε υψηλό επίπεδο, τόλμησε να καυχηθεί πως είναι τόσο καλός μουσικός όσο και ο Απόλλων -κι ακόμα καλύτερος... Ο θεός θεώρησε τη σύγκριση υβριστική. Τόσο για την αλαζονεία ενός κατωτέρου όντος, όσο και για το ότι ο Μαρσύας ήταν αυλητής και ο αυλός δεν ήταν ακόμα αποδεκτός στην Ελλάδα. Θεωρείτο όργανο πρωτόγονο, σε σύγκριση με τη λύρα που είχε δημιουργήσει ο θεός Ερμής. Έτσι, ο Απόλλων κάλεσε τον Μαρσύα να αποδείξει την αξία του σε ένα μουσικό διαγωνισμό που έγινε στο όρος Τμώλον. Κριτές ήταν ο Τμώλος, ο Μίδας και οι Μούσες. Οι κριτές, φυσικά, ανακήρυξαν νικητή το θεό. Ο Μαρσύας γδάρθηκε ζωντανός και το δέρμα του κρεμάστηκε σε μια σπηλιά.

Αυλός και λύρα πάλεψαν. Νίκησε η λύρα. Η ελληνική μουσική και τέχνη επικράτησε της «βάρβαρης» ασιατικής, η Απολλώνια πλευρά έναντι της Διονυσιακής ανθρώπινης φύσης. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο περιφρονημένος αυλός κατάφερε τελικά να πολιτογραφηθεί ως ελληνικό μουσικό όργανο, στους Δελφούς, όταν ένας αυλητής, που συνέθεσε μουσικό νόμο και λυρικό άσμα, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην εορτή των Πυθίων. Ο Ερμής από την άλλη συχνά εικονίζεται να κρατά στο χέρι το «μαρσύπιον», ένα πορτοφολάκι δηλαδή, από δέρμα. Και μην ξεχνάτε, τα ...καγκουρώ, τα «μαρσυποφόρα» της Αυστραλίας.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του "Μαρσύα" διακρίνεται για τον προσεγμένο ήχο και τον ιδιαίτερο στίχο, που ταξιδεύει το κοινό στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Την παραγωγή έχει κάνει ο μοναδικός Κώστας Καλημέρης και έχει μιξάρει τον δίσκο στο διεθνών προδιαγραφών Black Rock Studios στη Σαντορίνη, το δε mastering έγινε στα περίφημα Sterling Studios στη Νέα Υόρκη και κυκλοφορεί από τη "The In Sound".

Κύριο ρόλο στο μουσικό ταξίδι του "Μαρσύα" έχει το παραδοσιακό λαούτο του Χρήστου Πατεράκη , που πλαισιώνεται από τα τύμπανα του Πέτρου Σταυρόπουλου, το μπάσο του Σταμάτη Σταυρόπουλου και αγκαλιάζεται με την παραδοσιακή ριζίτικη φωνή του Βασίλη Μαλαξιανάκη.

Ο μουσικός αγώνας του "Μαρσύα", που τώρα ξεκινά, η διαδρομή των τεσσάρων μουσικών από τα Χανιά προς το όρος Τμώλον, είμαστε σίγουροι πως θα τους αναδείξει νικητές! Ας τους ακολουθήσουμε και ας τους... υποστηρίξουμε, την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Γυάλινο- UpStage στην παρουσίαση του πρώτου τους δίσκου.
 
Ακούστε τους στο Youtube https://www.youtube.com/channel/UCWrC6lJfsKl7uZPqW0aJDEg

Ακολουθήστε τους https://www.facebook.com/marsiasgr/?fref=ts

Σχετικές ειδήσεις
Οι Μαρσύας live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
22.11.2016 16:32
Το χανιώτικο συγκρότημα "Μαρσύας" μας προσκαλεί στις 26 Νοεμβρίου στο Γυάλινο – Up Stage σε ένα μουσικό ταξίδι όπου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά και όχι μόνο.
«Η Ηχώ των Δρόμων» ζωντανά στο Γυάλινο - UpStage
11.04.2016 13:57
«Η Ηχώ των δρόμων»... Ένα αξιόλογο μουσικό σχήμα από τον Βόλο ετοιμάζει αποσκευές και κατεβαίνει την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στο Γυάλινο- UpStage για να μας συστηθεί και να μας συστήσει τη δική τους... ηχώ.
Stelios Petrakis Quartet live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage
29.03.2016 12:13
Στο δρόμο για τις Βρυξέλλες και το Balkan Τrafik Festival, το Κρητικό Κουαρτέτο του Στέλιου Πετράκη ανανεώνει το ραντεβού του με το Αθηναϊκό κοινό στο Γυάλινο - UpStage, την Παρασκευή 15 Απρίλη.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage
03.03.2016 14:50
Για 4 συνεχόμενες Παρασκευές, ξεκινώντας από τις 11 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, η λαϊκή κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη θα είναι ΞΑΝΑ η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage.
Οι Μέτοικοι ζωντανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Upstage
03.03.2016 13:24
Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 τέσσερεις νέοι καλλιτέχνες με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, "μετοικίζουν" στο Γυάλινο – UpStage.