Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος για το έργο και τη δράση εννέα πολιτικών ανδρών του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου.

Ρήγας Βελεστινλής, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ιωάννης Καποδίστριας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Μεταξάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Καραµανλής.

Στο νέο του βιβλίο ο Ακαδημαϊκός, ιστορικός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος αναζητά τα κοινά χαρακτηριστικά των εννέα αυτών πολιτικών ανδρών αλλά και τις διαφορές τους. Τι τους συνδέει; Η συμβολή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Η κοινή νοοτροπία; Η κοινή ιδεολογική φυσιογνωμία; Η κοινή τύχη; Ένας κοινός τακτικός, ή και στρατηγικός στόχος;

Και οι εννέα απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονταν, ενώ διακρίθηκαν κυρίως για την προσήλωση στο καθήκον. Πέρα από τα προσωπικά τους γνωρίσματα, αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι ο καθένας έταµε κάθετα την πολιτική ιστορία της Ελλάδος κατά την εποχή του και άρα όλοι κατατάσσονται σε υψηλή θέση κατά το ήθος, την αποτελεσματικότητα ή τους οραματισμούς τους.

Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας, διερευνά την πορεία των προσώπων αυτών, επιχειρεί να συνεξετάσει τη δράση και τις πράξεις τους και καταλήγει μια προσωπική επιστημονική τοποθέτηση.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμης – Διεθνών σχέσεων στο Παρίσι. Το 1978 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1981 καθηγητής της ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων της νομικής σχολής Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989, όταν και παραιτήθηκε για να αναλάβει την έδρα του καθηγητή ιστορίας του νεωτέρου ελληνισμού στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαζί με τους Kωνσταντίνο Tσάτσο και K. Tρυπάνη ίδρυσε το ίδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, του οποίου το 1990 ανέλαβε διευθυντής. Την περίοδο 1962-65 επιμελήθηκε το αρχείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2003 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2009 χρημάτισε αντιπρόεδρος αυτής και το 2010 πρόεδρος.