Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα: έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Φουγάρο

3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα: έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Φουγάρο

Το Σάββατο 2 Απριλίου η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου , με τίτλο «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».

Σε αυτό το έργο , που θα ολοκληρωθεί μέσα στον ίδιο τον χώρο της FOUGARO THE GALLERY, η γνωστή Ελληνίδα εικαστικός αυτοβιογραφείται, ενώ συγχρόνως βιογραφεί με μοναδικό τρόπο τους γονείς της.

Μικρά και μεγάλα έργα, ξυλόγλυπτα, εργαλεία, memorabilia, ζωγραφιές, μικρογλυπτά μαζί με αντικείμενα και κομμάτια της ζωής του Θοδωρή και της Λίτσας Παπακωνσταντίνου, μετακομίζουν από τη στέγη τους στις Σπέτσες και υφαίνονται σ’ ένα μοναδικό, πελώριο μωσαϊκό έργων και διαδρομών ζωής που σημαδεύτηκαν και μετατοπίστηκαν από τον ρου της ελληνικής ιστορίας.

Χειροτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στις Σπέτσες, από το 1966 για σχεδόν μισό αιώνα, ο Θοδωρής και η Λίτσα Παπακωνσταντίνου άλλαξαν ζωή μετά τον εμφύλιο και κατάφεραν να μετατρέψουν τα αδιέξοδα της εποχής σε ευκαιρία ανάπλασης που διαποτίστηκε από το μοναδικό τους πνεύμα.

Γράφει για αυτούς η καλλιτέχνις «Οι δύο απανωτοί πόλεμοι, ο Β’ Παγκόσμιος και ο Εμφύλιος, είχαν πρακτικά διαγράψει την ζωή όπως την γνώριζαν και όλα τους τα σχέδια. Έπρεπε να φτιάξουν νέα. Το έπραξαν – όχι απλά – αλλά με κόπο, επιμονή, ευφυία και εντέλει, με χαρά. Έτσι πορεύτηκαν δημιουργικά στα χρόνια της ειρήνης.»

Συνθέτοντας ένα προσωπικό αφηγηματικό ιστό, η Λήδα Παπακωνσταντίνου περιπλέκει τις ιστορίες των 3 μελών της οικογένειας με τα έργα και τις διαδρομές τους.Παλαιότερα και νέα έργα της ίδιας συνδιαλέγονται με τους γονείς της, φωτίζοντας και αυτά τις σχέσεις, τις επιδράσεις και τις επιρροές που διαμόρφωσαν τελικά και την ίδια.

Με αυτή την έκθεση, η κόρη τιμά το έργο, τη ζωή και τη μνήμη των γονιών της, που μετέτρεψαν με χάρη, ευφυΐα και αστείρευτη έμπνευση την ίδια τη ζωή τους σε τέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
www.ledapapaconstant.com

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λάρισας, το 1945. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη, ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (προκαταρκτικό) και Fine Arts στο Maidstone School of Arts, Kent University, Αγγλία. Μετά το τέλος των σπουδών της στην Αγγλία εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες όπου ζούσε η οικογένεια της από το 1966.

Είναι από τους πρώτους και ελάχιστους καλλιτέχνες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν την περφόρμανς ως εκφραστικό εργαλείο. Το έργο της συγκαταλέγεται στις πλέον πρωτοποριακές και ρηξικέλευθες προτάσεις που εκδηλώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και είχαν ως στόχο τη ριζοσπαστικοποίηση των καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων, με επίκεντρο την περφόρμανς και πεδίο δράσης το ανθρώπινο σώμα .

Από θεματική άποψη, τα έργα της αναφέρονταν εξαρχής στο ανθρώπινο σώμα και την έμφυλη ταυτότητα, με μια τάση καταγραφής αισθητηριακών και ψυχικών ερεθισμάτων που σχετίζονται με τη μνήμη και το χρόνο. Χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα (φυσικά υλικά, αντικείμενα, τρισδιάστατες κατακευές, κολλάζ και γλυπτά , κίνηση, ήχο και λόγο, κ.ά.), ενίοτε και την αυτοπρόσωπη παρουσία της στα έργα της.

Ο τελετουργικός χαρακτήρας και οι αυτοβιογραφικές νύξεις ενισχύουν την πολυεπίπεδη επικοινωνιακή λειτουργία των δράσεών της. Χαρακτηριστικό του πολυδιάστατου έργου της είναι ελευθερία στην επιλογή υλικών, η οποία υπαγορεύεται κάθε φορά από το θέμα που αναπτύσσει, για αυτό και υπάρχουν αμιγείς ενότητες έργων τα οποία είναι ζωγραφική, γλυπτική, εικόνα σε κίνηση κλπ.

Από τις ατομικές της έκθέσεις και δράσεις ξεχωρίζουν οι: «Πρόσφατα Γεγονότα», ζωγραφική και γλυπτική εγκατάσταση, Dracos Art Centre, Αθήνα 1986 - «Χωρίς Τίτλο», ζωγραφική και γλυπτική, Biennale Sao Paulo, 1989 - «Υγρό Δάσος», γλυπτική, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα 1992 - «Η Τοστιέρα του Genet», εγκατάσταση, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 1998 - «Μέλη», γλυπτική και επιτοιχα έργα, Επίκεντρο, Αθήνα 1999 - «Past Revisited»,  Λόλα Νικολάου , Θεσσαλονίκη 2003 - «Αυτόπτης», γκαλερί a.antonopoulou, Αθήνα, 2004 – «Περφόρμανς, φιλμ βίντεο 1969-2004», Μουσείο Μπενάκη , Αθήνα & Μπέι Χαμάμ, Θεσσαλονίκη 2006 -“Yes-No” στα Λουτρά των Αέρηδων, Αθήνα 2011 - «Επισκέπτες», a.antonopoulou.art, τρισδιαστατα εργα, Αθήνα 2013 - 4η Μπιενάλε της Αθήνας, 2013

Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη , το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ρεθύμνου, την Πινακοθήκη E. Αβέρωφ και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία της γκαλερί a.antonopoulou.art

Την ημέρα των εγκαινίων, Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 6.30 μμ, η Λήδα Παπακωνσταντίνου θα συζητήσει με τον ιστορικό και κριτικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο.

Για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα αναχωρήσει πούλμαν το Σάββατο 2 Απριλίου από την Αθήνα (σταθμός ΜΕΤΡΟ «Κατεχάκη») στις 11πμ με επιστροφή από το ΦΟΥΓΑΡΟ στις 8μμ. Κρατήσεις θέσεων απαραίτητα έως 30 Μαρτίου 2016: Ευγενία Παπανικολοπούλου, evgenia@fougaro.gr & 2107400140.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Francesco Moretti στο Φουγάρο
27.01.2017 17:12
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6μμ έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, την έκθεση του εικαστικού Francesco Moretti με τα πρωτότυπα έργα του για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου της Χρύσας Σαββάκη με τίτλο «Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει;».
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο
22.09.2016 11:02
Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου.
Crossing Borders - Becoming European: Εγκατάσταση της Ελενας Εφέογλου στην Myrό Gallery
24.05.2016 14:27
Η Myrό Gallery παρουσιάζει στον χώρο της Βιτρίνας της την εγκατάσταση της Έλενας Εφέολγου με τίτλο "Crossing Borders - Becoming European", από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.