Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνές συμπόσιο με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διεθνές συμπόσιο με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργανώνουν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από τη ρητορική του μίσους στη ρητορική της αποδοχής».

Το διήμερο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

Θα εξεταστούν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειές του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.

Το Συμπόσιο θα ανοίξει το Σάββατο ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δρ Θεοδόσιος Πελεγρίνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ Αριστοτέλης Τζιαμπίρης και ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου, Tony Buckby. Την εισαγωγή στο θέμα της συζήτησης για τη Ρητορική του Μίσους θα κάνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο δημόσιο λόγο θα αναλύσουν η Δρ Φωτεινή Ασδεράκη και ο Δρ Αθανάσιος Σαμαράς,  Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και ο κ. Rui Gomes, Head of Division Education and Training, Youth Department του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τις εκφάνσεις του φαινομένου στην εκπαίδευση θα μιλήσουν ο Δρ Hugh Starkey και η Υποψήφια Διδάκτωρ  Κατερίνα Μπούτσια του UCL Institute of Education, ο κ. David Lopez, Πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού Lifelong Learning Platform και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση και συζήτηση από την κ. Αριέλλα Ασέρ και τον κ. Νίκο Τζαβάρα, ψυχαναλυτές, μέλη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας με θέμα «Μίσος και φανατισμός: Ψυχανάλυση και Ψυχολογία των Μαζών».

Την Κυριακή θα ακολουθήσει σειρά βιωματικών εργαστηρίων, με στόχο την αντιμετώπιση της Ρητορικής του Μίσους μέσα από διαφορετικές θεματικές καθώς και Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Φουαγιέ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη).  

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και αντίστροφα.

Επιστημονική επιμέλεια Συμποσίου
Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και Διευθύντρια ERDIC, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Οργανωτική Επιτροπή

Γιώργος Κρικρής, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Μαρία Νομικού, Βρετανικό Συμβούλιο
Βικτωρία Κυριάκη, Βρετανικό Συμβούλιο
Κατερίνα Μπούτσια, Βρετανικό Συμβούλιο
Μαριλένα Μαραγκού, ERDIC
Ελευθερία Μαρκοζάνη, ERDIC

Οι ομιλίες και συζητήσεις της πρώτης ημέρας του Συμποσίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτές σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Σχετικές ειδήσεις
Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής από το Μέγαρο και το Animasyros
06.02.2017 16:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργική σύνδεση εικόνας και μουσικής και με στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, για πρώτη φορά διοργανώνει διαγωνισμό πρωτότυπης σύνθεσης σε μικρού μήκους φιλμ animation σε συνεργασία με το ιδιαίτερα επιτυχημένο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Δρομολογείται η ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών
18.05.2016 17:03
Σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου, στο Υπουργείο Παιδείας.
Διάλεξη της Tζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
05.05.2016 10:51
Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), υποδέχεται το Megaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 7 το βράδυ.