Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Φωνές από µακρυά: Ανθολογία Ποιημάτων στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2016

Φωνές από µακρυά: Ανθολογία Ποιημάτων στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2016

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2016 και του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά», μας προσκαλεί στις 22 Μαρτίου 2016 στη συνάντηση με τίτλο Φωνές από μακρυά.

Λογοτεχνική συνάντηση γύρω από την ανθολογία γαλλόφωνων ποιηµάτων που συγκεντρώθηκαν και µεταφράστηκαν από τον Γιώργο Αθανασόπουλο / εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2011.

Αναγνώσεις και ερµηνείες από το θεατρικό εργαστήρι του Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και γευσιγνωσία τυνησιακών εδεσµάτων.

Ποιητές: Claude Haumont (Βέλγιο), Eugène Guillevic (Γαλλία), Philippe Jaccottet (Ελβετία), Jean Follain (Γαλλία), Baptiste-Marrey (Γαλλία), Jacques Réda (Γαλλία).

« […] Γιατί άραγε οι φωνές τους έρχονται από µακρυά; Ούτε µε τον τόπο τους µε χωρίζουν οι µεγάλες αποστάσεις –δεν κατάγονται από εξωτικές και µυστηριώδεις χώρες, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ελβετία βρίσκονται κοντά µου (αν και η οποιαδήποτε πολιτισµική διαφορά είναι σίγουρο ότι αποµακρύνει τη φωνή)– ούτε χρονικά έζησαν µακριά απ’ την εποχή µας· είναι όλοι τους παιδιά του 20ού αιώνα. Ωστόσο αυτοί πρόλαβαν να ζήσουν κάτι που τους έκανε να µιλήσουν µέσα από τη σιωπή… »

Γιώργος Α. Αθανασόπουλος

Έπειτα από µεταπτυχιακό στην πολιτική οικονοµία στη Σορβόννη και σπουδές µετάφρασης στην Κέρκυρα, εργάστηκε ως µεταφραστής στο Συµβούλιο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στις εκδόσεις Σαιξπηρικόν, εκτός από τη συλλογή γαλλόφωνης ποίησης Φωνές από µακρυά, έχουν εκδοθεί επίσης δύο τόµοι από δικές του ποιητικές συλλογές: Ποίηση Ι & Ποίηση ΙΙ.

Σε συνεργασία µε τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις της Γαλλοφωνιάς 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Κική Δημουλά και Anise Koltz, δύο μεγάλες φωνές της ευρωπαϊκής ποίησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο
26.10.2016 10:43
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ποιήτρια του Λουξεμβούργου Anise Koltz, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός νέου τόμου της σειράς Ποίηση του εκδοτικού οίκου Gallimard (Somnambule du jour) όπου παρουσιάζεται επιλογή ποιημάτων της. Η Anise Koltz έρχεται να μοιραστεί το υψηλό της όραμα για την αποστολή της λογοτεχνίας με την ποιήτρια Κική Δημουλά, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.
Ο Caryl Ferey στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.10.2016 14:28
Κάθε δύο μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προτείνει να συναντήσουμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ξεκινάμε λοιπόν για την Πράγα το 1942, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα χαμένα βασίλεια των Ινδιάνων Μαπούτσε και των φυλών Ζουλού...
Liteρατούρ: μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στη λογοτεχνία από το Ινστιτούτο Γκαίτε
09.09.2016 15:40
Το Goethe-Institut καλωσορίζει το φθινόπωρο με μια σειρά αφιερωμένη στη Λογοτεχνία. Βγαίνει «εκτός βιβλίου» και μας εισάγει νέες φόρμες παρουσίασης.
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».
Ο Henri Dutilleux και η ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
08.03.2016 15:33
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» μας προσκαλεί σε μία παρουσίαση του συνθέτη H. Dutilleux.