Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus

Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus

Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών).

Συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα προσεγγίσουν το θέμα της κατάθλιψης, μιας πάθησης που συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την DANA Alliance for Brain Initiatives, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Η κατάθλιψη στη ζωή και στην τέχνη

Η κατάθλιψη έχει γίνει αντικείμενο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αντικείμενο  αυξημένου ενδιαφέροντος. Πότε η θλίψη γίνεται κατάθλιψη, η οποία από την Ψυχιατρική αντιμετωπίζεται ως νόσος; Ποιοι μηχανισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος εμπλέκονται; Πού στηρίζεται η φαρμακευτική αγωγή; Ποιες ασυνείδητες και συνειδητές διεργασίες αναγνωρίζει η Ψυχανάλυση; Τι μπορούμε να πούμε για τη μακρά πορεία της τέχνης σε σχέση με τη θλίψη και την κατάθλιψη; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι: Χριστίνα Δάλλα, Ηλίας Κούβελας, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Πλουμπίδης και Νίκος Τζαβάρας.

Συντελεστές

Δημήτρης Πλουμπίδης
Συντονιστής και ομιλητής. Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Τίτλος ομιλίας: «Η κατάθλιψη ως αντικείμενο της Ψυχιατρικής».

Χριστίνα Δάλλα
Ομιλήτρια. Επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες. Τίτλος ομιλίας: «Διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών  στη κατάθλιψη και αντικαταθλιπτική αγωγή».

Χριστίνα Ντουνιά
Ομιλήτρια. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος ομιλίας: «Η ποίηση στον μαύρο ήλιο της μελαγχολίας».

Νίκος Τζαβάρας
Ομιλητής. Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Τίτλος ομιλίας: «Η ναρκωτική επίδραση της τέχνης στον Καβάφη και τον Φρόυντ».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.

Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Σχετικές ειδήσεις
Συζήτηση για το Λύκειο Επιδαύρου στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ
17.01.2017 15:26
Λύκειο Επιδαύρου: Ένα παγκόσμιο φυτώριο για την τέχνη του ηθοποιού, στον τόπο της Αργολίδας. Μια συζήτηση  με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σύμβουλο εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ.
Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας: Συζήτηση με την Ελευθερία Βάρσου στο Studio Μαυρομιχάλη
02.11.2016 10:40
Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η σειρά συζητήσεων πάνω στα θέματα που θίγει το έργο, συνεχίζεται, με καλεσμένη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ελευθερία Βάρσου.
Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: Συζήτηση στο Megaron Plus
02.06.2016 14:13
Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus ολοκληρώνεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στις 7 το βράδυ, με τρεις διαπρεπείς επιστήμονες, τον Μηνά Καφάτο, τον Μάνο Δανέζη και τον Στράτο Θεοδοσίου που συμμετέχουν στη συζήτηση «Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία».
Διάλεξη της Tζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
05.05.2016 10:51
Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), υποδέχεται το Megaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 7 το βράδυ.
Masterclass - Ανοιχτή συζήτηση με τον Κώστα Γαβρά στο Θέατρο ΕΜΣ
01.03.2016 15:03
Τo KΘΒΕ υποδέχεται τον Κώστα Γαβρά, τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο του κινηματογράφου, για ένα Masterclass-ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.