Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το μεγάλο σπίτι - Σαρίφ Μαζνταλάνι

Το μεγάλο σπίτι - Σαρίφ Μαζνταλάνι

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο, Το μεγάλο σπίτι του Σαρίφ Μαζνταλάνι σε μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου.


Στα τέλη του 19ου αιώνα στον Λίβανο, ο Ουακίμ Νασάρ, μετά από κάποια περίεργα γεγονότα, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό του. Με ό,τι χρήματα του έχουν απομείνει, αποφασίζει να εισαγάγει την καλλιέργεια του πορτοκαλιού σε μια περιοχή όπου ως τώρα καλλιεργούνταν μονάχα ελιές και μουριές. Το παράτολμο εγχείρημά του πετυχαίνει. Στη συνέχεια φτιάχνει μια μεγάλη οικογένεια και χτίζει το περιβόητο Μεγάλο Σπίτι, σύμβολο της επιτυχίας και της δύναμής του. Αποκτά τον σεβασμό των κατοίκων της περιοχής, καθώς, εκτός από δυναμικός, είναι δίκαιος, μεγαλόψυχος και βοηθά όσο περισσότερο μπορεί τους ανθρώπους γύρω του. Tα χρόνια όμως της ευημερίας και της οικογενειακής ευτυχίας θα τα διαδεχτούν τα σκοτεινά χρόνια του πολέμου, που θα αλλάξουν τα πάντα. Τα πάντα, εκτός από τον οικογενειακό πυρήνα που θα παραμείνει αναλλοίωτος, σταθερή αξία που θα αναδειχθεί τελικά δυνατότερη απ' οτιδήποτε άλλο. 

Μέσα από μια εκθαμβωτική αφήγηση , ο Σαρίφ Μαζνταλάνι ζωντανεύει ένα συναρπαστικό οικογενειακό έπος, περιγράφοντας με απαράμιλλα χρώματα την άνοδο, το απόγειο και την παρακμή της φαμίλιας των Νασάρ, της οποίας τα μέλη δεν θα χάσουν ποτέ την ελπίδα τους και θα δικαιωθούν από τον χρόνο. Χάρη σε αυτό το μυθιστόρημα , ο Μαζνταλανί χαρακτηρίστηκε ως ο "Προυστ του Λιβάνου".


Ο Σαρίφ Μαζνταλάνι γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1960 από ορθόδοξη οικογένεια. Από την παιδική του ηλικία, εντρύφησε στη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της. Έζησε στα δεκαπέντε του τον εμφύλιο και στα είκοσι έφυγε στην Eξ-αν-Προβάνς, στη Γαλλία, για να σπουδάσει γαλλική λογοτεχνία. Το 1993 επιστρέφει στη Βηρυτό και αρχίζει να διδάσκει σε πανεπιστήμια. Από το 1999, είναι ο διευθύνων του τμήματος της γαλλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Σεν-Ζοζέφ της Βηρυτού. Οπαδός της μείξης των πολιτισμών, ο ίδιος προσδιορίζει τον εαυτό του ως μεσογειακής καταγωγής και εκδίδει το 2002 ένα δοκίμιο με τον τίτλο Μικρό εγχειρίδιο της μείξης των πολιτισμών (Petit traité des mélanges). Το Μεγάλο Σπίτι, που κυκλοφόρησε το 2005 και που εμπνέεται από την ιστορία του παππού του, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πολλοί τον αποκάλεσαν «Προυστ του Λιβάνου», χάρη στο ύφος της γραφής του.

Σχετικές ειδήσεις
Η σκία στο σπίτι - Κωνσταντίνος Κέλλης
18.01.2017 13:08
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο, Η σκία στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κέλλη.
Ω, Λισαβόνα, σπίτι μου! - Fernando Pessoa
06.12.2016 10:27
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Fernando Pessoa, Ω, Λισαβόνα, σπίτι μου!
03.10.2016 09:58
Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο του Αντρέα Τιμοθέου Ιστορίες με Δαντέλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράκεντρο.
Το Σπίτι Μόνο - Κοραής Δαμάτης
05.04.2016 13:15
Ο Κοραής Δαμάτης, παρουσιάζει την πρώτη συγγραφική δουλειά του, το μυθιστόρημα «Το Σπίτι Μόνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Τρόποι να γυρίζεις σπίτι - Alejandro Zambra
04.04.2016 09:52
Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Alejandro Zambra Τρόποι να γυρίζεις σπίτι σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.