Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.

Μιας μουσικής με παμπάλαιες ρίζες που χάνονται μέσα στον χρόνο, πλημμυρισμένης από βαθιά συναισθήματα που συνδυάζουν την αγάπη, τη θρησκευτικότητα, τον μυστικισμό αλλά και τον νόστο της Ανατολής.

Η εμφάνισή του συγκροτήματος Saba στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Το μουσικό συγκρότημα Saba ιδρύθηκε το 1990 και ασχολείται με την παραδοσιακή περσική μουσική . Ύστερα από πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Ιράν, έλαβε μέρος το 2003 για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν αποσπώντας πρώτο βραβείο, ενώ συμμετείχε στην ίδια καλλιτεχνική διοργάνωση το 2005 και το 2009. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ταϊβάν, το 2005 και το 2011.

Το συγκρότημα Σαμπά αποτελείται από πέντε διακεκριμένους ιρανούς μουσικούς. Ταρ παίζει ο Αράς Αχμαντινασάμπ (Arash Ahmadi Nasab), ο οποίος έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο και έχει συνθέσει τη μουσική για το άλμπουμ «Βαπασίν Μπεντρούντ – Ο τελευταίος χαιρετισμός». Είναι απόφοιτος της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Μέλος του συγκροτήματος είναι επίσης ο Σαμάν Μπαρζί (Saman Barzi) που παίζει ούτι. Ο Μπαρζί συμμετείχε το 2013 σε συναυλίες του συγκροτήματος παραδοσιακής περσικής μουσικής Χατανέ στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ενώ το 2014 πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με το παραδοσιακό συγκρότημα Ντελ Αβά. Στον κεμεντσέ είναι ο Σιαβάς Αχμαντινασάμπ (Siavash Ahmadi Νasab), ο οποίος σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με το βραβευμένο σχήμα παραδοσιακής περσικής μουσικής Ραβάκ. Τραγουδιστής και μαέστρος του συγκροτήματος Σαμπά είναι ο Φαζέλ Τζαμσιντί (Fazel Jamshidi). Στα έργα του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, Η φωνή της πατρίδας, ο Κρυφός σύντροφος και η Συνάντηση δύσης και Ανατολής. Στο συγκρότημα Σαμπά ντέφι παίζει ο Μαχντί Αγιουγί Πουρναφτί (Mahdi Ayoughi Pournafti) που έχει τιμηθεί με δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν (2009), στο οποίο συμμετείχαν σχήματα από 54 χώρες. Ο Πουρναφτί έχει κερδίσει ακόμη πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν (2012). Έχει εμφανιστεί στην Κύπρο, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, την Ταϊβάν, την Ισπανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι διευθυντής του Ωδείου «Ναβάγιε Μεχρ» και επικεφαλής του συγκροτήματος Ράντχα από το 2004.

Στο ιρανικό μουσικό συγκρότημα Σαμπάς συμμετέχουν επίσης ο Αμιρμαχμούντ Σαφαρπούρ (Amirmoahmoud Safarpour) και ο Νασερέ Ασγαρί (Nasereh Asgari) που παίζουν αντίστοιχα τονμπάκ και σαντούρι.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.