Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την Κάρτα αλληλεγγύης

Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την Κάρτα αλληλεγγύης

Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τους κατόχους της «Κάρτας αλληλεγγύης» ανακοίνωσαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Αριστείδης Μπαλτάς, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Γεώργιος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιδέα ότι ο πολιτισμός συνιστά έναν από τούς πυλώνες για τη συνολική ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό της χώρας. Δεν είναι μόνο επειδή ο πολιτισμός μπορεί να φέρει χρήματα στην χώρα. Είναι, κυρίως, επειδή ο πολιτισμός είναι στοιχείο αυτογνωσίας, συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης και σε αυτή τη βάση, στη βάση της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια χώρα με αυτή την κληρονομιά, ο πολιτισμός είναι πυλώνας ανασυγκρότησης».

Συναινώντας με τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Φωτίου ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή, ειδικά σε καιρό κρίσης», ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι «ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής , ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στον θάνατο, κάποιος τραγουδά ένα τραγούδι ή γράφει έναν στίχο, και υπό αυτή την έννοια συγκροτεί την ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί».

Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχισε ο Υπουργός, «σκεφτήκαμε να ενταχθεί στην κάρτα αλληλεγγύης η δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για εκείνους που δεν έχουν τα στοιχειώδη. Δεύτερο μέτρο εν εξελίξει αυτή τη στιγμή, όσοι σπουδάζουν στις κρατικές σχολές των τεχνών, όπως στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, στην Κρατική Σχολή Χορού, να μην είναι δεύτερου επιπέδου φοιτητές, να αρχίσουν να έχουν και αυτοί τα προνόμια που έχουν οι άλλοι φοιτητές, δηλαδή το πάσο το απλό, το οποίο μπορεί να τους πηγαίνει και να τους φέρνει στον χώρο των σπουδών τους, όπως και τους άλλους φοιτητές».

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη διοργάνωση μιας μεγάλη μουσικής συναυλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά για την ανακούφιση των προσφύγων: «Σε αυτή τη διπλή κρίση, κρίση λιτότητας-φτώχειας αλλά και προσφυγική, θα κάνουμε σύντομα μια πολύ μεγάλη συναυλία με όλα τα έσοδα υπέρ των προσφύγων στο ΣΕΦ. Ήδη οι ανιδιοτελείς προσφορές των καλλιτεχνών είναι πολλές. Είμαστε σε συζήτηση με την ΕΡΤ, ώστε να γίνει γεγονός, όχι μόνο πανεθνικής εμβέλειας , αλλά και ευρύτερης εμβέλειας, για την Ευρώπη και τον κόσμο, για να καταλάβει η Ευρώπη και ο κόσμος ότι παλεύουμε τραγουδώντας».

Σχετικές ειδήσεις
Πολιτιστικές διαδρομές 2017 στην Ηλιούπολη
22.12.2016 17:06
Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) – Γρηγόρης Γρηγορίου» προσφέρει, για μία ακόμα χρονιά, την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης μας να απολαύσουν ξεχωριστές μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και να ξεναγηθούν σε σημαντικά μουσεία και μνημεία, με ομαδικό εισιτήριο και δωρεάν μεταφορά με το λεωφορείο του Δήμου.
Το συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
01.12.2016 15:28
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 το συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».
Τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων
17.05.2016 15:11
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τα Μουσεία του.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»
13.05.2016 11:53
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη
Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016: Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στις υποψηφιότητες
06.04.2016 16:19
Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (Χανιά Κρήτης), βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.