Αμέσως μετά την Αθήνα, την Κρήτη, την Πάτρα, τη Λαμία, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και το Ερεβάν της Αρμενίας το τελευταίο έργο του Δημήτρη Φοινίτση, «BELLEΛEN – Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης», παρουσιάζεται για πέντε παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και στο BlackBox από την Τετάρτη 16 έως και Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 21:30.

Κυνηγημένη από την κρίση, όχι του Πάρι αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ωραία Ελένη καταφεύγει σε ευημερούσες οικονομίες της Δύσης προσφέροντας επί χρήμασι την -ακόμη σφύζουσα από ηδονή- σάρκα της. Υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Belleλen» χορεύει pole dance και υπόσχεται στιγμές άκρατου πάθους στα έκπληκτα μάτια που τη θωπεύουν.

Ιδιαίτερα λαλίστατη εξηγεί πως βρέθηκε αλλοδαπή, τη λατρεία που τρέφει στην Αφροδίτη (αν και θεραπαινίδα στο ναό της Αρτέμιδος), εξυμνεί τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης στην ελληνική μυθολογία ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Πάρι και καταριέται τον πανάσχημο Μενέλαο αποκαλύπτοντας πως την απέκτησε με προξενιό. Η κόρη του Διός ομιλεί, εξ ανάγκης, την αγγλική, φρικτά τουριστικά. Κύριο μέλημά της να κατακτήσει την απόλυτη προσοχή των απανταχού μισοκοιμισμένων ανδρών που διασκεδάζει. Να τους κάνει να δουν τον άνθρωπο και όχι το κορμί, να (απ)ελευθερώσει ένα κομμάτι της ψυχής της ύστερα από αιώνες αφόρητης σιωπής. Ένας μονόλογος που αποκαθιστά τη μυθολογική αλήθεια, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ευριπίδη.

Συντελεστές

Κείμενο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου
Φωτισμοί – φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος
Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος

Ερμηνεία – χορογραφία: Φένια Αποστόλου

Ακούγονται οι ηθοποιοί:

Κωνσταντίνα Τάκαλου –  Αφροδίτη
Γιώργος Παπαγεωργίου – Πάρις
Μηνάς Χατζησάββας – Διόσκουροι

Διάρκεια: 60’

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του 2015 στο Από Μηχανής Θέατρο της Αθήνας. Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο του 13th International Dublin Gay Theatre Festival, για σειρά παραστάσεων.