Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Ο Κώστας Γαβράς στο κατάμεστο θέατρο της ΕΜΣ

Ο Κώστας Γαβράς στο κατάμεστο θέατρο της ΕΜΣ

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου η ανοιχτή συζήτηση του Κώστα Γαβρά με το κοινό, που διοργανώθηκε από το ΚΘΒΕ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πάνω από 500 άτομα κατέκλυσαν την πλατεία και τα θεωρεία της ΕΜΣ, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Masterclass του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου του κινηματογράφου. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές τμημάτων κινηματογράφου και θεάτρου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου παρακολούθησαν, συμμετέχοντας με ερωτήσεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Ο Κώστας Γαβράς μίλησε για το κινηματογραφικό του έργο και γενικότερα για την τέχνη του κινηματογράφου, τονίζοντας: «Εμείς οι άνθρωποι του κινηματογράφου μιλάμε καλύτερα με εικόνες, παρά με λόγια. Δεν κάνουμε ταινίες για να ασκήσουμε πολιτική, ούτε για να περάσουμε μηνύματα. Διηγούμαστε μόνο ιστορίες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αισθήματα στον θεατή, αυτό είναι το δικό μας στοίχημα».

Ενώ, αναφερόμενος στη δική του κινηματογραφική προσέγγιση, εξήγησε: «Η διαφορετική σχέση εξουσιών που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων κι ο τρόπος που ασκεί ο καθένας την εξουσία είναι κυρίως αυτό  με ενδιαφέρει στον κινηματογράφο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας Γαβράς αποκάλυψε λεπτομέρειες από το ξεκίνημα της καριέρας του, μας μετέφερε στα παρασκήνια των γυρισμάτων ταινιών του όπως το «Ζ» και «Ο Αγνοούμενος», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και την πολιτική αναφέρθηκε στο προσφυγικό θέμα καθώς και στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Αναστασάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά που τίμησε για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ με την παρουσία του και του πρόσφερε τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

Σχετικές ειδήσεις
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κουτσομύτης
10.03.2016 16:29
Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.
Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Goethe-Institut Athen
30.11.2015 13:48
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στο Goethe-Institut Athen, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» του Ανδρέα Αποστολίδη και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η κινούμενη εικόνα στην διδασκαλία της ιστορίας».
Στο Λύκο: προβολή ταινίας και συζήτηση στο Circuits and Currents
24.11.2015 16:12
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, θα γίνει προβολή της ταινίας ΣΤΟ ΛΥΚΟ στο Circuits and Currents και θα ακολουθήσει συζήτηση.