Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Από τον μεγάλο πόλεμο στη διαρκή κρίση - Σενέ Μαρκ

Από τον μεγάλο πόλεμο στη διαρκή κρίση - Σενέ Μαρκ

Από τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο, Από τον μεγάλο πόλεμο στη διαρκή κρίση του Σενέ Μαρκ.

 

Η άνοδος της χρηματοπιστωτικής αριστοκρατίας στην εξουσία και η αποτυχία της δημοκρατίας

Σήμερα, στο όνομα της ικανοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες είναι φύσει ανικανοποίητες, οι σύγχρονες γενιές υποφέρουν.

Το 1914, στον βωμό του έθνους, η νεολαία της Ευρώπης θυσιάστηκε στους μαζικούς τάφους ενός μακρόχρονου και αδυσώπητου πολέμου. Τώρα, όπως και τότε, η δημοκρατία καταβαραθρώνεται καθώς οι ασκούμενες πολιτικές δεν ανταποκρίνονται ούτε στα συμφέροντα αλλά ούτε και στις επιδιώξεις της πλειοψηφίας.

Η επίλυση αυτής της κρίσης, η θεραπεία αυτού του καρκίνου που κατατρώει την κοινωνία, απαιτεί σεβασμό προς τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες: αφενός, η δημοκρατία χρειάζεται ανάνηψη για να βγει από το κώμα της και, αφετέρου, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ένα αμείλικτο δοκίμιο, στο οποίο καταδεικνύεται πώς κινητοποιούνται τα λόμπι του χρηματοπιστωτικού τομέα για να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι μια μικρή μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε θέση να επιβάλλει τη βούλησή της στο σύνολο της κοινωνίας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι μεγάλες τράπεζες έχουν αποκτήσει μέγεθος, πολυπλοκότητα και αδιαφάνεια σε τόσο ανησυχητικό βαθμό, που τους επιτρέπει να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ισχύ τους.

Σε διεθνές επίπεδο, οι εκλεγμένες διοικήσεις, είτε είναι της Αριστεράς είτε της Δεξιάς, εφαρμόζουν την ίδια οικονομική πολιτική, μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χρηματοπιστωτικής αριστοκρατίας και απλώς επιτείνει την κρίση και δυσχεραίνει τις προοπτικές για το μέλλον.

 

Ο Μαρκ Σενέ είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Διετέλεσε αναπληρωτής κοσμήτορας στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισιού (HEC Paris).

Εδώ και πολλά χρόνια μελετά σε βάθος και αναλύει με κριτική ματιά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είναι μέλος της ευρωπαϊκής ΜΚΟ Finance Watch (www.finance-watch.org) και του πολιτικού και οικονομικού φόρουμ Contrepoint (www.rat-kontrapunkt.ch, www.rat-kontrapunkt.ch). Ι451

Σχετικές ειδήσεις
Γονείς σε κρίση - Βασιλική Παππά
10.06.2016 10:05
Από τις Εκδόσεις Οκτώ κυκλοφορεί το βιβλίο της Βασιλικής Παππάς, Γονείς σε κρίση. Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής.
Συνεργασία και ανυπακοή - Γρηγόρης Ψαλλίδας
11.04.2016 11:53
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την έκδοση μιας νέας ιστορικής μελέτης στο πλαίσιο της καταξιωμένης σειράς «Ιστορία και Πολιτική» του Γρηγόρη Ψαλλίδα, Συνεργασία και ανυπακοή. Η πολιτική της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Κατοχή (1941-1944).
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού - Μαρκ Μέντοφ
26.02.2016 12:30
Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Παιδιά ενός κατώτερου Θεού του Μαρκ Μέντοφ σε διασκευή και μετάφραση του Γιάννη Βούρου.
Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης - Συλλογικό
23.02.2016 10:06
Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο των Alain Badiou, Jacques Généreux και Amin Maalouf με τίτλο Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης σε επιμέλεια της Έφης Κορομηλά.
Αντιμετωπίζοντας την κρίση στο βιβλίο: Συνάντηση στο Cafe του Ιανού
20.11.2015 13:18
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ξεκινά ο νέος κύκλος Συναντήσεων στο Cafe του Ιανού με τίτλο Αντιμετωπίζοντας την κρίση»