Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE

Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.

 

Τόπος:

Τραχίνα (στη σημερινή Βοιωτία)

 

Υπόθεση:

Η Δηιάνειρα, γυναίκα του μυθικού Ηρακλή, περιμένει με αγωνία τον σύζυγό της, ο οποίος δεν έχει ακόμα επιστρέψει από τον τελευταίο του άθλο. Αντ’ αυτού εμφανίζεται ο κήρυκας Λίχας αναγγέλλοντας την επιστροφή του ήρωα. Την προσωρινή χαρά της Δηιάνειρας ακολουθεί η αμφιβολία, καθώς ο Λίχας φέρνει μαζί του ως αιχμάλωτη του Ηρακλή την όμορφη βασιλοπούλα Ιόλη. Ό,τι ακολουθεί είναι απλώς (αρχαία) ελληνική τραγωδία .

 

Προσέγγιση:

Η διάψευση των προσδοκιών της Δηιάνειρας όπως αντιπαραβάλλεται με τη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού ονείρου της δεκαετίας του ’90. Ακούγοντας «επιτυχίες» της εποχής αποκαλύπτονται «ρωγμές» της τραγωδίας.

 

Θέματα της παράστασης:

1. Η μεταβλητότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο αιώνιος κύκλος χαράς και λύπης.

2. Τα μοτίβα του «μανθάνειν» (μαθαίνω πάντα αργά) και της «γραφής» (το μήνυμα υπάρχει αλλά γίνεται αντιληπτό μόνο υπό το φως των γεγονότων).

3. Η κτηνώδης δύναμη του Έρωτα (ο οποίος νοείται σαν «αρρώστεια») και το «εύθραυστο» της Τάξης και του Πολιτισμού.

 

Svoradov Theatre

Η ομάδα Svoradov Theatre δραστηριοποιείται από το 2014 στον χώρο των παραστατικών τεχνών, ενώ ασχολείται με την ποίηση, τη μουσική και τα εικαστικά , σε θεωρητικό αλλά κι εφαρμοσμένο επίπεδο, με συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ (Αισχύλεια, A for Art festival, Φεστιβάλ «Βγάλτε τις μάσκες», φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ, Bob festival). Η παράσταση «Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance» αποτελεί μετεξέλιξη του project «Τραχίνιες unplugged» που παρουσιάστηκε στο BIOS, στα πλαίσια του διαγωνισμού Scratch Night του Bob festival το 2015.

 

Συντελεστές

Μετάφραση και Performance: Ιωάννα Λιούτσια

Ενδυματολογική επιμέλεια: Svoradov Theatre

Επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Διασκευή, Σύλληψη: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής

Φωτογραφίες: Ιωάννης Γρηγοριάδης

Μουσική: 90’s mix

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
11.08.2016 11:23
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο 2ο Φεστιβάλ Δάσους
03.08.2016 10:02
Στις 29 & 30 Αυγούστου 2016, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Δάσους, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού
18.07.2016 10:33
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στις 25 Ιουλίου 2016, στο Κηποθέατρο Παπάγου στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Οιδίπους Τύραννος, του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας
07.07.2016 14:54
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio
28.04.2016 14:56
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “Τραχίνιες” και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.