Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το νησί της Λέσβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμψυχώσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους.

Οι προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβάλ το καλοκαίρι έχουν ήδη ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό. Οι διοργανωτές μαζί με μουσικούς και τεχνικούς από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να δημιουργήσουν και φέτος ένα Φεστιβάλ ιδιαίτερα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του νησιού, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το διεθνές μουσικόφιλο κοινό. Μετά την περσινή επιτυχία το ΔιΦεΜΜ, που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της Λέσβου και τους επισκέπτες του νησιού, θα διαρκέσει μία μέρα παραπάνω και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 2016 – το αναλυτικό πρόγραμμα και οι μουσικοί θα ανακοινωθούν σύντομα.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το Φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις  | Metamorphoses” θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο και το Ντύσελντορφ.

To μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις | Metamorphoses” του Βαγγέλη Ευθυμίου, που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιλέχθηκε για να προβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν οι μέρες και οι ώρες προβολής:

16.3.16 > Αίθουσα “Τώνια Μαρκετάκη” | Αποθήκη Δ Λιμάνι | 22:30
17.3.16 > Αίθουσα “Τώνια Μαρκετάκη” | Αποθήκη Δ Λιμάνι | 17:30

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τους ιδρυτές και καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Το τρέηλερ του Ντοκυμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=-otlja0hBQc

Αρχές Απριλίου το ΔιΦεΜΜ ταξιδεύει στην Γερμανία  με στόχο να παρουσιάσει το Φεστιβάλ στο γερμανικό κοινό, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. & τους εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 Απριλίου στο Βερολίνο, στο Ραντιάλσυστέμ (Radialsystem), τον ιδιαίτερα δημοφιλή χώρο τεχνών της γερμανικής πρωτεύουσας και στις 5 Απριλίου στο Ντύσελντορφ, στην Μουσική Σχολή Κλάρα Σούμαν (Clara-Schumann-Musikschule), μουσικό πυρήνα της πόλης.

Το πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων στην Γερμανία περιλαμβάνει:

– Ζωντανή συναυλία της Δανάης & Κυβέλης Ντέρκεν -Καλλιτεχνικές Διευθύντριες ΔιΦεΜΜ
– Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ “Μεταμορφώσεις”
– Παρουσίαση της Λέσβου από τον Νίκο Μπακάλμπαση, Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Φορέα Τουρισμού Μολύβου.
– Ανοιχτή συζήτηση των Ιδρυτών και Διοργανωτών του ΔιΦεΜΜ με το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εντυπωσιακή συμμετοχή 1700 μαθητών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ “Μουσικό Κλειδί”. Τα εργαστήρια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο στην Μυτιλήνη, την Καλλονή, τον Μόλυβο, τον Παπάδο και την Αγιάσο και πήραν μέρος παιδιά από τα σχολεία των συγκεκριμένων και των γύρω περιοχών.

Ήταν μία σπουδαία εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για την ομάδα του Φεστιβάλ, ζωντανή απόδειξη πως στο νησί της Λέσβου οι ρίζες του πολιτισμού είναι βαθιές.

Το “Μουσικό Κλειδί” πραγματοποιείται στα σχολεία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ευχαριστεί θερμά τον Αριστείδη Καλάργαλη, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την αμέριστη βοήθεια του. Επίσης τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών κέντρων που συνεργαστήκαμε για την ουσιαστική συμβολή τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις”, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το μόνιμο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχθηκε την Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν για το παιδικό εργαστήρι “Μουσικό Κλειδί” και την συναυλία που έδωσαν σε μία κατάμεστη αίθουσα ερμηνεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ για πιάνο 4 χέρια.

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι διεθνώς καταξιωμένες πιανίστες Δανάη & Κυβέλη Ντέρκεν είναι μαζί με τον νεαρό επιχειρηματία Δημήτρη Τρύφων οι ιδρυτές του Φεστιβάλ -και οι 3 νέοι έχουν καταγωγή από το Μόλυβο. Με εφόδιο την αγάπη τους για την μουσική κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους και να πραγματοποιήσουν ένα Φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην παραμεθόριο Λέσβο συνδέοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο.