Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ιωάννα Ρούσσου: Ψάχνοντας μία …«Έξοδο Κινδύνου»

Ιωάννα Ρούσσου: Ψάχνοντας μία …«Έξοδο Κινδύνου»

Την άνοιξη του 2015, ο αγαπημένος μου φίλος δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, μου έφερε την συλλογή διηγημάτων της Ελένης Τσεκούρα, με τίτλο Αδέσποτα. Ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο διήγημα, την Έξοδο Κινδύνου. Το διάβασα κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, βιώνοντας την αγωνία και τον πανικό της αντί-ηρωίδας Ελίνας στο υπαρξιακό αδιέξοδο που την εγκλώβιζε. Ένα αδιέξοδο που αναγνώρισα σαν πολύ οικείο. Με γέμισε με σκέψεις και αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, όταν, παιδί, εντόπισα τις προσδοκίες που είχε η οικογένειά μου από μένα. Θυμήθηκα πώς αφέθηκα σε αυτές για να έχω την αποδοχή, χωρίς βέβαια να γνωρίζω τους κινδύνους που αυτό εγκυμονούσε, το χάσιμο του εαυτού. 

 

Αυτή την γνώριμη ιστορία άρχισα να συζητάω με τον Μάριο Τσάγκαρη, μουσικό συνεργάτη μου, εμπιστευόμενη το δυνατό και αιχμηρό του βλέμμα. Στην ιστορία της Ελίνας είδαμε κάτι πέρα από μια μεμονωμένη περίπτωση. Είδαμε την κοινωνία μας να καθρεφτίζεται, λουσμένη στον κρύο ιδρώτα, σε αδιέξοδο, ψάχνοντας να βρει λύσεις και να μην τις βρίσκει. Αποφασίσαμε να χτίσουμε μια solo performance, με άξονα το διήγημα αυτό. Συμφωνήσαμε να αποπειραθεί να το σκηνοθετήσει. Ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχει η παρουσίαση ενός μη θεατρικού κειμένου, ψάχνοντας τις παραστατικές του δυνατότητες. Στη μικρή μας ομάδα προστέθηκε ο Χρήστος Τσάμης, εικαστικός καλλιτέχνης με σύνθετες ιδέες και προτάσεις που φωτίζουν το σκοτάδι της Ελίνας καθώς και η Ανθή Θεοφιλίδη, χορεύτρια και χορογράφος, που επιμελήθηκε όλη την κινησιολογία αυτού του σπασμένου σώματος που θα οδηγηθεί από το τραγικό στο τραγικότερο.

 

Όλο αυτό για μας έχει έναν έντονα πειραματικό χαρακτήρα, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μια δυνατή εμπειρία στον θεατή. Δεν έχουμε σαν στόχο μια συμβατική παράσταση , αλλά ούτε και σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι δήθεν πρωτοποριακό, απρόσιτο και κλειστό, που θα απευθύνεται σε "φωτισμένους" θεατές . Μας ενδιαφέρει να καταδείξουμε την εφιαλτική πλευρά των επικίνδυνων ακροβατικών που κάνει το πρόσωπο όταν παλεύει με την κοινωνία. 

 

Info: Η Ιωάννα Ρούσσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2001). Πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ και έκανε μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία στο Royal Holloway University στο Λονδίνο (2003).

 

 

Η «Έξοδος Κινδύνου» θα παρουσιαστεί από τις 19 Μαρτίου μέχρι και τις 24 Απριλίου στο Art-Factory – Τεχνοστάσιο

Σχετικές ειδήσεις
Λίλα Μπακλέση:  Η δική μου «Γκάμπυ»
08.12.2015 16:26
Κλεισμένοι σε έναν εργοστασιακό χώρο, έξω η ζέστη αφόρητη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναίκα. Όλοι μαζί. Καφέδες, μπισκότα, τσιγάρα, τοστάκια, ταπεράκια. Διαφωνίες, γέλια, αρχίζουμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τα ταψιά του Αγγέλου, μισό τυρόπιτα ,μισό σπανακόπιτα. Τα αγόρια τρέχουν σε ακροάσεις, αναμονή. Τα καταφέρνουν. Η διαδρομή γεμάτη δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία. Αλλάζουμε, σκεφτόμαστε σαν εκείνη, πιο ελεύθερα.
Δημήτρης Κουρούμπαλης: Παρασκευή Παλιμπαιδισμού
30.11.2015 11:44
Η παράσταση Παρασκευή Παλιμπαιδισμού είναι ύμνος στην αθωότητα της φαντασίας, εκεί όπου όλοι οι ηθικοί ενδοιασμοί καταρρίπτονται χωρίς το φόβο της τιμωρίας, εκεί όπου ο καθένας από εμάς βασιλεύει και πλάθει τον κόσμο όπως του αρέσει.
Λυδία Τζανουδάκη: Αγαπητοί μου Μπιλ και Λου....
26.11.2015 15:21
Οι ζωές των ανθρώπων που είναι μόνοι, έχουν χρώματα μουντά σαν το γκρι του Μπιλ και το καφέ της Λου. Έχουν σιωπές κι έτσι ανοίγουν την τηλεόραση να ακούγονται από μέσα τα στρουμφάκια κι έχουν και πολλή σοκολάτα, για να εξισορροπούν την πίκρα που τους αφήνει το περιθώριο που τους έχουν στριμώξει. Για καλή μας τύχη μέσα σε αυτούς τους μουντούς και μοναχικούς κόσμους εμφανίζονται οι φίλοι. Όσο διαφορετικοί κι αν είναι, όσοι μακριά κι αν βρίσκονται, όσα κι αν μας χωρίζουν από αυτούς, ευτυχώς υπάρχουν εκείνοι οι ευλογημένοι άνθρωποι που μας αλλάζουν τη ζωή.
Bus Και: Η άλλη πλευρά του Improv Theater
10.11.2015 16:22
Οι ηθοποιοί-αυτοσχεδιαστές μαζεύονται σιγά-σιγά στο θέατρο. Έχουν τουλάχιστον μίαμιση ώρα μπροστά τους να ετοιμαστούν, να χαλαρώσουν, να γελάσουν, να αγχωθούν, να πειράξουν ο ένας τον άλλον, να πιούν καφέ, να κάνουν το ζέσταμά τους μέχρι να έρθει η ώρα της παράστασης.
Βασίλης Ευταξόπουλος: «Κοντραμπάσο», μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην απομόνωση
30.10.2015 15:39
Ο Πάτρικ Ζίσκιντ έγινε διάσημος με το εμβληματικό «Άρωμα». Όσοι, όμως, διάβασαν το «Κοντραμπάσο» τον εκτίμησαν ιδιαίτερα, για το εύρος των γνώσεών του και τη διάσταση της εσωτερικής του καλλιέργειας.