Είναι ένας πολυβραβευμένος νεαρός βιολονίστας που έχει γοητεύσει κοινό και κριτικούς, με το έντονο καλλιτεχνικό του ταμπεραμέντο, τις πρωτότυπες, ευφυείς και καλαίσθητες ερμηνείες του αλλά και με τη σκηνική του παρουσία.

Ο λόγος για τον Jonian Ilias Kadesha [Τζόνιαν Ηλίας Καντέσα], ο οποίος εντυπωσίασε με τις δεξιοτεχνικές επιδόσεις του ακόμα και τον σπουδαίο βιρτουόζο του βιολιού Σαλβατόρε Ακκάρντο, που τον χαρακτήρισε «πολύ σπάνιο ταλέντο».

Το ελληνικό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει στο ρεσιτάλ που θα δώσει την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα για βιολί και πιάνο των Σκαλκώτα, Ενέσκου και Ραβέλ, στο πλαίσιο της Σειράς Καλωσόρισμα. Μαζί του ο άγγλος πιανίστας Νίκολας Ρίμμερ, ο οποίος συγκαταλέχθηκε το 2011 στον κατάλογο των υποψήφιων «Καλύτερων ανερχόμενων καλλιτεχνών της χρονιάς» του γερμανικού περιοδικού Fono Forum.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις ομορφότερες σελίδες του ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο. Ο Τζόνιαν Ηλίας Καντέσα και ο Νίκολας Ρίμμερ επέλεξαν για το ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο τη Σονάτα αρ.3 «dans le caractère populaire roumain» [«σε λαϊκό ρουμανικό ύφος»] για βιολί και πιάνο, έργο 25 του Ζωρζ Ενέσκου (1881-1955), μιας από τις εμβληματικές μορφές της ρουμανικής μουσικής του 20ού αιώνα. Θα ακουστούν ακόμη δύο έργα του ιμπρεσιονιστή Μωρίς Ραβέλ (1875-1837), η Σονάτα αρ. 2 σε σολ μείζονα για βιολί και πιάνο και η Ραψωδία για βιολί και πιάνο «Tzigane». Οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν επίσης τις Μικρές σουίτες αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), οι οποίες γράφτηκαν κατά τη λεγόμενη Τρίτη Περίοδο (1946-1949) του συνθέτη και είναι εμπνευσμένες από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια.

Από τους πιο αξιόλογους βιολονίστες της νέας γενιάς, ο Τζόνιαν Ηλίας Καντέσα έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς για σόλο βιολί αλλά και μουσικής δωματίου. Πρόσφατα του απενεμήθη το Ειδικό Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού Μουσικής της Γερμανίας στο Λύμπεκ, γεγονός που του εξασφάλισε συνεργασίες με σημαντικές συμφωνικές αίθουσες στη Γερμανία για τη σεζόν 2016-2017. Έχει κατακτήσει το δεύτερο βραβείο, το βραβείο κοινού και το βραβείο μουσικής δωματίου στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό «Λεοπόλδος Μότσαρτ». Ως μέλος του Trio Gaspard απέσπασε πρώτα και ειδικά βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Μουσικής Δωματίου «Γιόζεφ Γιόαχιμ» και «Γιόζεφ Χάυντν» στη Βαϊμάρη και τη Βιέννη αντίστοιχα. Eπίσης, με τον γερμανό πιανίστα Φλόριαν Γκλέμζερ, κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Ντούο βιολιού και πιάνου της Σουηδίας (2012).

Ο ελληνοαλβανικής καταγωγής βιολονίστας γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε βιολί σε ηλικία μόλις 4 ετών, με δάσκαλο τον πατέρα του. Εννέα χρόνια αργότερα πήρε το δίπλωμά του από το Ωδείο της Λίντας Λεούση, με χρυσό μετάλλιο και αριστείο επίδοσης (2005). Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ, από το οποίο αποφοίτησε το 2013. Σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου. Έχει επίσης μελετήσει με τον Σαλβατόρε Ακκάρντο στην Ακαδημία «Βάλτερ Στάουφερ» της Κρεμόνας, ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια τελειοποίησης (βιολί και μουσική δωματίου) με τον Λεωνίδα Καβάκο, τον Πέτερ Νάγκυ, τον Στήβεν Ίσσερλις, τον Φέρεντς Ράντος, τον Ρενώ Καπυσόν, τον Γιοχάννες Μάισλ του Artis Quartet, το Julliard String Quartet κ.ά.

Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 12 ετών, το 2004, με την Ορχήστρα της Τοσκάνης ερμηνεύοντας το Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί του Βινιάφσκι. Έχει συμπράξει με γνωστά σύνολα (Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, Φιλαρμονική του Λύμπεκ, Ορχήστρα Δωματίου του Βύρτσμπουργκ,) και με διακεκριμένους μαέστρους (Βάιλ, Κλουμπ, Φράνκλιν, Μπύχλερ, Οικονόμου κ.ά.). Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, τη Συμφωνική της ΕΡΤ και τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων. Έχει εμφανιστεί σε φημισμένα συναυλιακά κέντρα και θέατρα (Αίθουσα Γκαρνιέ του Μόντε Κάρλο, Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Τεάτρο ντέι Ρότσι της Σιένας κ.ά.) καθώς και σε πολλά φεστιβάλ (Progetto Martha Argerich, Φεστιβάλ του Νόρφολκ και του Νόργουιτς κ.ά.). Τα ρεσιτάλ και τα κοντσέρτα του έχουν μεταδοθεί από τη Γερμανική Ραδιοφωνία, τη Ραδιοφωνία της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, την Αυστριακή, την Ιταλική και την Αλβανική Ραδιοτηλεόραση καθώς και από την ΕΡΤ.

Ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, ο Τζόνιαν Ηλίας Καντέσα έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Σαλβατόρε Ακκάρντο, Γκίντον Κρέμερ, Κιμ Κασκασιάν, Ρενώ Καπυσόν και άλλοι. Το 2010 ίδρυσε το διεθνούς φήμης Trio Gaspard, το οποίο έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές ευρωπαϊκών και κορεατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Ο Τζόνιαν Ηλίας Καντέσα παίζει με ένα «Νικολό Γκαλιάνο» του 18ου αιώνα (δάνειο του Deutsche Stiftung Musikleben) και με ένα αντίγραφο «Γκουαρνέρι ντελ Τζεζού» του 1733 (ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου).

O πιανίστας Nicholas Rimmer γεννήθηκε στην Αγγλία. Σπούδασε στο Κολέγιο Κλαιρ του Καίμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Ανόβερου με καθηγητή τον Κρίστοφερ Όουκντεν. Μελέτησε μουσική δωματίου με τον Βόλφραμ Ρήγκερ και το Alban Berg Quartet.

Έχει βραβευτεί δύο φορές στον Εθνικό Μουσικό Διαγωνισμό της Γερμανίας: ως πιανίστας το 2006 καθώς και με το Leibniz Trio το 2010. Το 2009 του απενεμήθη στο Λονδίνο το βραβείο μουσικής δωματίου Parkhouse στον ομώνυμο διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε από κοινού με τον σολίστ της βιόλας Νιλς Μαίνκεμαϋερ.

Ο νεαρός πιανίστας έχει λάβει μέρος σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομμερανίας, Χαϊδελβέργης, κ.ά.). Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Ουίγκμορ Χολ, στις αίθουσες Τόνχαλλε της Ζυρίχης και Γκάσταϊγκ του Μονάχου. Έχει ακόμη εμφανιστεί ως σολίστ πλαισιωμένος από γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες.

Έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους ακτίνας σε συνεργασία με τον βιολίστα Νιλς Μαίνκεμαϋερ, ενώ έχει εκδώσει και δύo σόλο άλμπουμ. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη ηχογράφηση του Ρίμμερ με το σύνολο των έργων για βιολί και πιάνο του Βόλφγκανγκ Ριμ (με την κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ) απέσπασε Diapason d’or, το βραβείο Pizzicato Supersonic καθώς και το βραβείο εξαιρετικού μουσικού επιτεύγματος του έγκριτου βρετανικού περιοδικού International Record Review.

Συνεργάζεται τακτικά με το Trio Gaspard και με το Trio Belli-Fischer-Rimmer (πειραματικός συνδυασμός πιάνου, κρουστών και τρομπονιού). Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα Σβόμποντα, Φίσερ, Φίνλεϋ και άλλων σύγχρονων συνθετών. Συνοδεύει συχνά ανερχόμενους λυρικούς καλλιτέχνες σε ρεσιτάλ τραγουδιού (Άννα Λουτσία Ρίχτερ, Σύλβια Σβαρτς, Ζίμον Μπόντε, κ.ά.), ενώ είναι συνιδρυτής της πρωτότυπης σειράς ρεσιτάλ «Klangwerk Lied» (Φράιμπουργκ).