Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Reflections on Human: Έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου στην Artforum Gallery

Reflections on Human: Έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου στην Artforum Gallery

Η ARTFORUM Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 20.00 την ατομική έκθεση της Λαμπρινής Μποβιάτσου με τίτλο "Reflections on Human".

 

Τα νέα έργα της Λαμπρινής Μποβιάτσου αποτελούν ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος, απογυμνωμένος από τις ουτοπίες και τις ιδεολογίες του παρελθόντος, στέκει τώρα απορημένος, μέσα σε έναν άχρονο-χρόνο και σε έναν άτοπο-τόπο, παρατηρώντας, όντας παρατηρούμενος, τον εαυτό του.  Μας μεταφέρουν μίαν ανήσυχη, αλλόκοτη αίσθηση ενός κόσμου παράλογου, αινιγματικού, γοητευτικά αγωνιώδη, ξένου .  Του δικού μας.

 

Η ζωγράφος χρησιμοποιεί, για ακόμα μια φορά, ως βασικό υλικό το μολύβι, το οποίο μοιάζει, στα χέρια της, με ένα ίχνος ανθρώπινης ενέργειας. To αποτέλεσμα μοιάζει να μετουσιώνεται σε μία άϋλη, πνευματική κατάσταση.

 

Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται απογυμνωμένο απέναντι από το βλέμμα του θεατή, άλλες φορές υπαινίσσοντας και άλλες φορές αποκαλύπτοντας μας αρχέγονες επιθυμίες, αγωνίες, ερωτήματα. Καλεί το θεατή παγιδεύοντάς τον σε ένα σαγηνευτικό παιχνίδι οικειότητας, αρχικά με τον αισθησιασμό του και στη συνέχεια εμπλέκοντάς τον σε μία αμφίδρομη σχέση. Αυτή η διάδραση εντείνεται με την προσθήκη μεταλλικών αντικειμένων που αντανακλούν άλλοτε το πρόσωπο του θεατή, άλλοτε το πρόσωπο της καλλιτέχνιδας, άλλοτε του γύρω χώρου, αλλά και μέρους του ίδιου του έργου.

 

Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία, όπως βιομηχανικά εξαρτήματα, χρηστικά αντικείμενα, εργαλεία, βρίσκονται κρεμασμένα, καρφωμένα επάνω στην κατά τα άλλα απαλή και λεπτομερειακά δουλεμένη ζωγραφική επιφάνεια, αντικαθιστώντας μέλη του ανθρώπινου σώματος, προσδίδοντας ένα στοιχείο ανησυχίας και έντασης, εγείροντας ερωτήματα γύρω από το ανθρώπινο είδος και την εξέλιξή του. Μοιάζουν με χαμένα εξαρτήματα μίας αινιγματικής μηχανής με άγνωστη χρηστικότητα.

 

Η ανθρώπινη φιγούρα που αποτυπώνεται πάνω σε αυτά, μέσω της ζωγραφισμένης αντανάκλασης, παραμορφωμένη, συστρέφεται παγιδευμένη μέσα στον μικρό, περίκλειστο χώρο του αντικειμένου, μεταφέροντας την αγωνία αλλά και το ξάφνιασμα, την αναμονή, τον παγωμένο χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση: Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά
14.06.2016 11:30
Η ενδέκατη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση” θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά.
Καλοκαιρινές εκθέσεις 2016 στην Los Art Gallery στη Σύμη
08.06.2016 14:21
Στο νησί Σύμη, η γκαλερί ARTFORUM της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο για 2η χρονιά, την παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στο ιστορικό κτήριο της με την επωνυμία LOS ART GALLERY.