Mε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στον ρηξικέλευθο Γερμανό συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ συνεχίζονται τα “Big Days” από το ΚΘΒΕ την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Στο πλαίσιο των Big Days, το ΚΘΒΕ διοργανώνει μια σειρά δράσεων με στόχο να «συστήσει» στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου δραματολογίου, έργα των οποίων  παρουσιάζονται αυτή την θεατρική περίοδο στις σκηνές του.

Ο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, έργο -σταθμός του γερμανικού θεάτρου που, αν και γράφτηκε το 1836, επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα, παρουσιάζεται με επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά-κοστούμια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, μουσική του Μίνου Μάτσα και δραματολογία της Λουίζας Αρκουμανέα.

Στο 4ο Big Day του ΚΘΒΕ συμμετέχουν θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί με workshops, εργαστήρια χοροθεραπείας, μουσικοκινητικά θεατρικά δρώμενα, προβολή ταινιών και ενδιαφέρουσες αναγνώσεις και συζητήσεις, έχοντας ως κοινό στόχο τη βαθύτερη γνωριμία του κοινού με τον Γκέοργκ Μπύχνερ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΥΧΝΕΡ

• “Μια ξενάγηση στη ζωή του Georg Büchner (εποχή- βίος-έργο)”
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ειδικό αφιέρωμα στο μοτίβο του Βόϋτσεκ στην τέχνη.

Ώρα έναρξης: 10.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Εισηγήτρια: Χριστίνα Μαρκούδη, εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.
Επιμέλεια/Έρευνα: Λαμπρίνα Βετσοπούλου, φιλόλογος τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

• Ένα workshop βασισμένο στην εργογραφία του Μπύχνερ που καταλήγει σε performance με τίτλο “Σχεδίασμα πάνω στον Γκ. Μπύχνερ” από την ομάδα Mprikia Kollame
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αρχικός στόχος του σεμιναρίου είναι η επαφή των συμμετεχόντων με τις αντιλήψεις του Γκ. Μπίχνερ όπως αυτές εκφράζονται στην εργογραφία του μέσω μιας πρώτης επαφής με τα έργα του συγγραφέα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια σφαιρική γνώση αλλά και τα βασικά εφόδια που προάγουν τη θεατρική σκέψη πάνω σε σύγχρονα κείμενα γενικότερα αλλά και τον Βόϋτσεκ, ένα έργο σταθμό στην παγκόσμια δραματουργία, ειδικότερα. Μετά από δύο ώρες θεωρητικής διδαχής τίθεται και ο βασικός στόχος του σεμιναρίου, μια παράσταση workshop, στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία πραγμάτωσης των θεωρητικών και πρακτικών εφοδίων που δέχτηκαν.

Ώρα έναρξης: 10.00
Διάρκεια: 4 ώρες
Νικολίνα Γκάλλιου, Σκηνοθέτης/Δραματολόγος.
Βίκη Φραγκούδη, Ηθοποιός.
Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• Workshop Comic με θέμα “Καταπίεση: Μια κόμικς προσέγγιση”
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ,  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα γίνει μια παρουσίαση από επιλεγμένες ιστορίες κόμικς, στις οποίες οι δημιουργοί τους ασχολήθηκαν με το θέμα της καταπίεσης.

Στο δεύτερο μέρος θα γίνει μια προσομοίωση της διαδικασίας για την συγγραφή σεναρίου, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάποιων ηρώων μιας ιστορίας και ο σχεδιασμός τους καθώς και μια σκιαγράφηση του περιβάλλοντος χώρου όπου θα κινηθούν και θα δράσουν οι ήρωες.

Ώρα έναρξης: 10:30
Διάρκεια: 3 ώρες
Κώστας Αρώνης, αρχιτέκτων, σκηνογράφος, σκιτσογράφος, ζωγράφος και εκπαιδευτικός.
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• Eργαστήρι χοροθεραπείας “Πρόσωπα και προσωπεία στην καθημερινή ζωή” βασισμένο στην ιστορία “Λεόντιος και Λένα” του Μπύχνερ
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Οι συμμετέχοντες θα ‘χουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τους ρόλους που παίζουν στην καθημερινή τους ζωή, να αναζητήσουν και να πειραματιστούν με νέες ταυτίσεις. Θα αξιοποιηθούν δραστηριότητες χορευτικής έκφρασης και σχεδιασμού μάσκας.

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 2 ώρες

Χρυσάνθη Κολύβα, Ψυχολόγος/εμψυχώτρια ομάδων/υπεύθυνη του προγράμματος ελεύθερης χορευτικής και εικαστικής έκφρασης “Painting Dance”.
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• Μουσικοκινητικό θεατρικό δρώμενο “Ένας άρχοντας διαφορετικός από τους υπόλοιπους”
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-8 ΕΤΩΝ

Μπορεί ένα ελάττωμα να καθορίσει τη ζωή ενός άρχοντα; Πόσο διαφορετικός είναι από τους υπόλοιπους; Παρέα με τους ήρωες του Γκέοργκ Μπύχνερ και με αναφορά στη ζωή του, τα παιδιά παίζουν θέατρο επιστρατεύοντας τη φαντασία τους και τα συναισθήματα τους. Μέσα απο τους διαφορετικούς ήρωες που ενσαρκώνουν καλούνται να λειτουργήσουν ομαδικά για να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία!

Ώρα έναρξης: 11.30
Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά
Μάρα Μπαχά, θεατρολόγος.
Μέχρι 10 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• “Ο Georg Büchner στην οθόνη”

Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να γνωρίσετε το έργο Βόϋτσεκ του μεγάλου δραματουργού όπως αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό τουW. Herzog. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί η ταινία Woyzeck, Werner Herzog (1979)

Ώρα έναρξης: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
Διάρκεια: 1ώρα και 42 λεπτά

Επιλογή-Σύνθεση: Δελιδάκη Ειρήνη, Αρχαιολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός.
Παπασωτήρη Μαρία, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΚΘ. Ραπτόπουλος Γιώργος, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

• “Ο Woyzeck στο μάθημα των Γερμανικών”
ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Ιδέες και προτάσεις για την διδασκαλία ενός λογοτεχνικού αποσπάσματος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 1 ώρα

Εισηγήτρια: Χριστίνα Μαρκούδη, εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

• Παρουσίαση: Σχεδίασμα πάνω στον Γκ. Μπύχνερ
Παρουσίαση του workshop από την ομάδα Mprikia Kollame και τους συμμετέχοντες.
Ώρα έναρξης: 14.00
Διάρκεια: 15 λεπτά

• Παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Με αφορμή την καταπίεση που βιώνει ο Βόϋτσεκ, ο γνωστός  ήρωας του Μπύχνερ στο ομότιτλο έργο, οι φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου παρουσιάζουν ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με θέμα την καταπίεση.

Ώρα έναρξης: 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30
Διάρκεια: 15 λεπτά

• Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Οι ηθοποιοί μιλούν: Ο Βόϋτσεκ σήμερα”
Οι ηθοποιοί: Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Την συζήτηση συντονίζει η Αμαλία Κοντογιάννη, δραματολόγος.
Ώρα έναρξης: 14.30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

• “Λεόντιος και Λένα”
Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ παρουσιάζουν υπό μορφήν αναλογίου, αποσπάσματα/σκηνές από το έργο Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ  Μπύχνερ.

Σπουδαστές Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ
Ώρα έναρξης: 16.00
Διάρκεια: 20 λεπτά

• Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Από την κοινωνική καταπίεση στο έγκλημα”  
Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης.
Θωμάς Βελισάρης, ηθοποιός.
Κλεάνθης Γρίβας, ψυχίατρος, συγγραφέας.
Θεόδωρος Καραγιαννίδης, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Διαβατών.

Την συζήτηση συντονίζει ο Σάββας Πατσαλίδης, κριτικός θεάτρου, καθηγητής: στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και τακτικός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου.

Ώρα έναρξης: 16.30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος “Big Day-Μπύχνερ” είναι οι εξής πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μουσείο Κινηματογράφου και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία.