Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Nuketown?: έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Nuketown?: έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 8.30 το βράδυ την τρίτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Γεωργίας Δαμοπούλου με τίτλο Nuketown?.

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το video game Call of Duty και πιο συγκεκριμένα μία πίστα του παιχνιδιού, η φανταστική πόλη Nuketown.

Η πίστα-πόλη Nuketown είναι βασισμένη σε μία ρεαλιστική αναπαράσταση μιας τυπικής πόλης των Η.Π.Α., συγκεκριμένα στη Nevada, όπου γίνονταν πυρηνικές δοκιμές.  Οργανωμένες πυρηνικές εκρήξεις παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτής, σε κατοικημένη περιοχή. Το περιβάλλον που δημιουργεί η καλλιτέχνιδα, με ζωγραφικά έργα, κατασκευές και προβολές, είναι η πόλη-φάντασμα του παιχνιδιού. Η κυριολεκτική αναπαράσταση εικόνων της πόλης αναδεικνύει όμως μεταφορικά νοήματα και σκέψεις. Η φαινομενικά παραδοσιακή εικονοπλαστική πρακτική της Γεωργίας Δαμοπούλου καταφέρνει να αναδείξει αφηρημένες έννοιες και να σχολιάσει τη δύσκολη και αβέβαιη πραγματικότητα.  Οι συνειρμοί στη σύγχρονη καθημερινότητα είναι σαφείς και δοσμένοι με χαλαρό αλλά ταυτόχρονα παραπλανητικό τρόπο. Η καλλιτέχνιδα μέσα από τις εικόνες-ταμπλώ ενός παιχνιδιού αναζητά το πέρα από την εικόνα, την αβεβαιότητα και την αγωνία που πολλές φορές ακινητοποιεί τους ανθρώπους.

Η Γεωργία Δαμοπούλου σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία και έκανε μεταπτυχιακά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε επίσης στην Ecole Νationale de Bourges στη Γαλλία και στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου.  Έχει παρουσιάσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της έχουν δημοσιευτεί σε εκδόσεις τέχνης και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο εργάζεται ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου Ψυχολογία και ΜΜΕ, στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης στη μονάδα εφήβων Ατραπός του ΟΚΑΝΑ και στην Ανοιχτή Τέχνη.  Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη διεθνή έκθεση Στην Άλλη Όχθη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Matisse-Picasso, παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.  Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Μελίνα Μερκούρη του ΥΠ.ΠΟ.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος

 

Έργο: The threat, oil on canvas, 120X70

Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
In Art 2017 στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
20.12.2016 17:00
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει και φέτος την έκθεση - θεσμό πλέον της γκαλερί - In Art 2017.
Πρωτόκολλο συλλογικής ζάλης: έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
31.10.2016 14:52
Η νέα δουλειά του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Πρωτόκολλο συλλογικής ζάλης» θα παρουσιαστεί αυτόν τον Νοέμβριο στην Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, στη Θεσσαλονίκη.
What is the matter: έκθεση του Αλέξανδρου Τουλιόπουλου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
10.10.2016 15:45
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάθου παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Τουλιόπουλου με τίτλο “What is the matter”.
Crossing Borders: έκθεση του Ingo Dünnebier στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
11.04.2016 15:32
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου την ατομική έκθεση του Ingo Dunnebier με τίτλο Crossing Borders.