Τιμώντας το Έτος Σαίξπηρ – 400 χρόνια από το θάνατό του το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στο αφιέρωμα με τίτλο Από την ύλη των ονείρων.

Πρωταρχικό στοιχείο της ύπαρξής μας, της μουσικής, της ποίησης, της φαντασίας, το όνειρο: εκείνο το μακρινό ταξίδι της σκέψης που ξέρει να οδηγεί την πραγματικότητα. Ένα αλλιώτικο αφιέρωμα στον Δημιουργό ονείρων, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Θεατρικοί μονόλογοι και ποίηση του Σαίξπηρ σε συνδυασμό με τραγούδια της αγγλικής αναγέννησης για λαούτο και φωνή των John Dowland, William Lawes και Robert Johnson.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγελία
Ειρήνη Μπιλίνη Μωραΐτη τραγούδι
Νίκος Παναγιωτίδης λαούτο

Ο Νίκος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε κλασική κιθάρα με τους Δημήτρη Φάμπα και Roberto Aussel και Θεωρητικά με τους Γιάννη Αυγερινό και Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την ιδιότητα του εκτελεστή άλλοτε της κλασικής κιθάρας και άλλοτε των Αναγεννησιακών και Μπαρόκ οργάνων (λαούτο, κιθάρα, θεόρβη) περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε Ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και δισκογραφικές παρουσίες, ενώ έχει διευθύνει την Όπερα “Ευρυδίκη” του Jacopo Peri στο Φεστιβάλ των Δελφών. Ακόμη, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της θεατρικής αφήγησης σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία. Επίσης, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε Δημοτικούς σταθμούς και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μουσικές επιμέλειες σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και συνεχίζει σε Ωδεία και το Μουσικό Σχολείο του Βόλου, όπου επέλεξε να κατοικεί από το 2002, διδάσκοντας παράλληλα λαούτο και Basso Continuo, ενώ παραδίδει τακτικά σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής σε παλιά ή σύγχρονα όργανα.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις Ύψιλον: Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο (1987), Δίγαμμα (1992), Ευχήν Οδυσσεί (1997), Από το Ένα στο Δύο (2000), 11 τόποι για 1 καλοκαίρι (2007) & Το Σπίτι (2012). Επίσης, έχουν εκδοθεί: η μετάφραση στο έργο του P.B. Shelley Υπεράσπιση της Ποίησης (ύψιλον 1996), τα παιδικά παραμύθια Τι Ζητάει ο Ζήνων; σε μουσική Άλκη Μπαλτά (ύψιλον 2004) -κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου, Η Πράσινη Σκουφίτσα (ύψιλον 2008), Άλλο και τούτο (ύψιλον 2012) και το δοκίμιο Η Κούκλα (Ίκαρος 2008). Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: Το καράβι του Έλατου (2000) και Ιοκάστη (2002). Έχει γράψει, επίσης, στίχους για τραγούδια των: Γιώργου Κουρουπού, Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη, Τατιάνας Ζωγράφου κ.ά. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια (έχει μελετήσει συστηματικά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι’ αυτό) και επιμελείται εκδόσεις βιβλίων. Πρόσφατες εκδόσεις: Οδυσσέας Ελύτης: Ο ναυτίλος του Αιώνα και Συν τοις άλλοις, ενώ επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής.

Η Ειρήνη Μπιλίνη Μωραΐτη απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου και πήρε δίπλωμα βιολιού στο ωδείο Athenaeum (τάξη Alexander Mato). Σπουδάζει τραγούδι στο ωδείο Αthenaeum με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου και φοιτά στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με καθηγητές τους Δ. Κούντουρα και Α. Χριστοφέλλη. Είναι μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ) και της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων (2010-2014), ενώ σε συνεργασία με τον μουσικό Απόλλωνα Ρέτσο έχει εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις θεάτρου και χορού (θέατρο Ακροπόλ, Φεστιβάλ Αθηνών, Tanec Praha Festival κ.ά.). Από το 2013 διδάσκει βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου και στο Λυρικό Ωδείο Κορυδαλλού.