Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Λέξεις επί σκηνής: Βραδιά με τον Salah Stétié στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Λέξεις επί σκηνής: Βραδιά με τον Salah Stétié στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος μας προσκαλεί σε μία βραδιά με τον Salah Stétié, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λέξεις επί σκηνής και της Γιορτής της Γαλλοφωνίας.

Η 18η διοργάνωση της Άνοιξης των ποιητών με τίτλο «Ο μεγάλος 20oς», προτείνει μια αναδρομική ματιά στον εξαιρετικό πλούτο της ποίησης που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα τον 20o αιώνα. Αυτόν τον αιώνα άνθισαν ποιητές τεράστιας αξίας και στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό μια συνάντηση γύρω από την ποίηση και την απαγγελία ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της γαλλικής γλώσσας,  τον Salah Stétié.

Παρουσίαση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα
Με τη συμμετοχή του Θανάση Χατζόπουλου
Μουσική: Alekos Vretos Trio

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας του Λιβάνου στην Ελλάδα.

Ο Salah Stétié γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1929. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι, στη Σορβόννη, αναπτύσσει φιλίες με μεγάλους συγγραφείς και ποιητές της εποχής, όπως, μεταξύ άλλων ο Pierre-Jean Jouve, ο André-Pierre de Mandiargues και ο André du Bouchet. Επιστρέφει στη συνέχεια στο Λίβανο και ξεκινά μια λαμπρή διπλωματική καριέρα που τον οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών θέσεων, όπως αυτή του Πρέσβη του Λιβάνου στις Κάτω Χώρες ή το Μαρόκο. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο L’Extravagance, που απέσπασε το 2015 το βραβείο Saint-Simon, εξιστορεί τα ουσιαστικά σημεία της καριέρας του και της πορείας της ζωής του.

Ο Salah Stétié είναι ο δημιουργός ενός σημαντικού ποιητικού έργου που ξεδιπλώνει σε μια πυκνή και βαθιά γλώσσα την αντίληψή του για τον κόσμο που -όπως είπε ο Saint-John Perse στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1960, «μας βγάζει από τον εθισμό».

Ο Salah Stétié δεν διστάζει να πάρει θέση για τα σύγχρονα προβλήματα και ιδιαίτερα για την στροφή προς τον θρησκευτικό φανατισμό: « Ο θρησκευτικός φανατισμός που ζουν όλες οι μουσουλμανικές χώρες είναι το αποτέλεσμα αυτής της τρομερής και απλοποιημένης μέσα από τη θρησκευτική της μορφή  ύφεσης, που εξαπλώνεται σε όλη την αραβική περιοχή (το ήμισυ της Μεσογείου), νοσταλγού, θα λέγαμε, αυτής της παρακμής, που φαίνεται να την προφυλάσσει από τις τεχνικές, τεχνολογικές και επιστημονικές παγίδες ενός μοντέρνου κόσμου ο οποίος την ξεπερνά και την κατακλύζει από παντού».

Για την Ελλάδα, είπε: «Η Ελλάδα είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός , ένα υπέρτατο δώρο, φιλοσοφικό, που βρίθει ανθρωπισμού, το οποίο οι θεοί πρόσφεραν στους ανθρώπους. Είμαστε όλοι Έλληνες, με μια από τις διαστάσεις της ύπαρξής μας στον κόσμο. Ο ανθρωπισμός είναι η άλλη θρησκεία, που θρέφεται από ζωή, που αυτή η τόσο μικρή χώρα όμως τόσο μεγάλη στη μνήμη μας, χάρισε στους ανθρώπους όλων των χρωμάτων, σε κάθε γωνιά της γης, και τούτο από τότε, για το σήμερα και το αύριο.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Θωμάς Συμεωνίδης στις Λέξεις επί Σκηνής του Γαλλικού Ινστιτούτου
26.01.2017 10:45
Στην πρώτη για το 2017 εκδήλωση του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» ο Θωμάς Συμεωνίδης παρουσιάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το κείμενό του «Υπάρχει επίσης» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.
Κική Δημουλά και Anise Koltz, δύο μεγάλες φωνές της ευρωπαϊκής ποίησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο
26.10.2016 10:43
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ποιήτρια του Λουξεμβούργου Anise Koltz, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός νέου τόμου της σειράς Ποίηση του εκδοτικού οίκου Gallimard (Somnambule du jour) όπου παρουσιάζεται επιλογή ποιημάτων της. Η Anise Koltz έρχεται να μοιραστεί το υψηλό της όραμα για την αποστολή της λογοτεχνίας με την ποιήτρια Κική Δημουλά, μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.
Ο Caryl Ferey στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.10.2016 14:28
Κάθε δύο μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προτείνει να συναντήσουμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ξεκινάμε λοιπόν για την Πράγα το 1942, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα χαμένα βασίλεια των Ινδιάνων Μαπούτσε και των φυλών Ζουλού...
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».
Ο Henri Dutilleux και η ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
08.03.2016 15:33
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» μας προσκαλεί σε μία παρουσίαση του συνθέτη H. Dutilleux.