Η Στέγη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λέξεις & Σκέψεις, μας προσκαλεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, σε μία συζήτηση με θέμα Σώμα και φύλο.

Αν κάποτε θεωρούσαμε τα όρια του ανθρώπινου σώματος στεγανά και τη σχέση του με το φύλο δεδομένη, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ξανασκεφτόμαστε και το σώμα και το φύλο ως κατηγορίες ρευστές, ανοιχτές, πολιτικές. Ως εκ τούτου, η σχέση φύλου και σώματος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο πολιτικών διεκδικήσεων, κοινωνικών αναλύσεων, προσωπικών και συλλογικών διαδρομών, νομοθετικών αλλαγών και επιστημονικών κατακτήσεων. Για όλες αυτές θα συζητήσουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η Αλεξάνδρα Χαλκιά, η Σοφία Οικονομίδου, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ο Έκτορας Κόλλιας και ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Πώς επαναπροσδιορίζεται σήμερα το έμφυλο σώμα; Πώς «ξαναφτιάχνουμε» το φύλο και ποια νέα ζητήματα προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή; Πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση «Σώμα και Φύλο» στις μέρες μας και πώς αυτή έχει εξελιχθεί; Ποια η εμπειρία (και τα κέρδη) του θεωρητικού λόγου, αλλά και των κινημάτων που φέρνουν αυτή τη σχέση στο προσκήνιο; Γιατί (και πώς) γίνεται το σώμα και το φύλο πεδίο πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής διεκδίκησης; Πώς αλλάζει πλέον η κοινωνική και πολιτική διαχείριση σώματος και φύλου μέσα από τις νέες συνθήκες βιοτεχνολογίας και επικοινωνίας; Πώς το έμφυλο σώμα διαμεσολαβεί την εμπειρία του ρατσισμού, του αποκλεισμού, της βίας, και μάλιστα σε μια συγκυρία όπως αυτή της τρέχουσας Κρίσης;

Οι κεντρικοί συνομιλητές στη σκηνή της Στέγης, ξεκινώντας από διαφορετικές επιστημονικές και καλλιτεχνικές αφετηρίες, θα ανοίξουν μια συζήτηση καίρια, ενώ η συμμετοχή στο κοινό εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ακτιβιστών, συγγραφέων και θεωρητικών, που έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα, θα είναι σημαντική.

ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ: Υποψήφια διδάκτορας Πολιτισμικών Σπουδών και Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Συγγραφέας, σκηνοθέτης
ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Λέκτορας Γαλλικών Σπουδών στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΑ: Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ: ΣΩΜΑ

Η συζήτηση με θέμα «Σώμα και Φύλο» εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων με επίκεντρο το σώμα, που πραγματοποιεί η Στέγη την καλλιτεχνική περίοδο 2015-16.

Το σώμα δεν έφυγε ποτέ από τα μάτια μας. Ήταν και είναι πάντα στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, της επικοινωνίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής αναζήτησης, της παιδαγωγικής πρακτικής. Πεδίο ελέγχου, αλλά και στόχος αυτοδιάθεσης, πλέγμα ορίων, αλλά και μέσο για την υπέρβασή τους, τελεί υπό το διαρκή κίνδυνο της φθοράς, αλλά είναι πάντα ικανό να αναπτύξει νέες δυνατότητες.

Όταν όλα δείχνουν να αλλάζουν με τεράστια ταχύτητα στον σύγχρονο πολυεστιακό, πολυεπικοινωνιακό και πολυπολιτισμικό κόσμο, το ανθρώπινο σώμα μοιάζει το μόνο που μένει σταθερό και απαράλλαχτο. Είναι όμως έτσι; Μια ιδιαίτερα δυναμική διεπιστημονική συζήτηση αναπτύσσεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια με αφορμή το σώμα και θυμίζει πόσο πολύ η σχέση μας με αυτό έχει κι αυτή αλλάξει, πόσα νέα ερωτήματα τίθενται συνεχώς και πόσο χρειαζόμαστε νέες έννοιες, νέους προβληματισμούς και ιδέες για να τα αντιμετωπίσουμε.

Σχεδιασμός-concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια- συντονισμός: Δημήτρης Παπανικολάου