Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Φεβρουαρίου 2016 την ταινία Πρακτοράτζα (GRIMSBY), με τον Sacha Baron Cohen.

Ο -δεν έχω ιερό και όσιο- και υποψήφιος για Όσκαρ Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) χτυπά ξανά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα φτάσει ο αθεόφοβος Βρετανός κωμικός. Αυτή τη φορά τα σπάει στην κυριολεξία, αφού παριστάνει τον Nobby Butcher, έναν σκληροπυρηνικό Άγγλο χούλιγκαν. Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Louis Leterrier (Now You See Me, The Incredible Hulk, The Transporter), ενώ το σενάριο έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Cohen. Συμπρωταγωνιστές του είναι ο Mark Strong (Sherlock Holmes), οι γοητευτικές Annabelle Wallis (X-Men: First Class), Isla Fisher (Now You See Me) και η ακαταμάχητη Penélope Cruz!

Σύνοψη:

Ένας Βρετανός μυστικός πράκτορας (Mark Strong) ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή που του έχουν αναθέσει. Για κακή του τύχη, όμως, τα σχέδιά του θα χαλάσει ο -εδώ και 28 χρόνια- χαμένος αδερφός του Nobby (Sacha Baron Cohen), ο οποίος είναι φανατικός χούλιγκαν και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός των βρετανικών γηπέδων. Θα φέρει τελικά εις πέρας την αποστολή του, η οποία πλέον συνίσταται στη σωτηρία του κόσμου, ή το παρασιτικό και παραβατικό, εξ’ αίματος στοιχείο που τον συνοδεύει θα τα κάνει όλα μαντάρα;

Διάρκεια: 82’

Σκληροί Κατά(σ)κοποι

Ο υποψήφιος για Όσκαρ και βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Sacha Baron Cohen είναι παγκοσμίως γνωστός για την ευελιξία του στη δημιουργία και το χτίσιμο ακραίων κωμικών χαρακτήρων. Από έναν wannabe gangster- οικοδεσπότη talk show και έναν Καζακστανό δημοσιογράφο που επισκέπτεται την Αμερική για πρώτη φορά, σε μια fashion icon περσόνα από την Αυστρία. Στην Πρακτοράτζα, ο Baron Cohen δημιουργεί ένα νέο υβρίδιο: Ένα ρεμάλι βρετανό χούλιγκαν που έχει 9 παιδιά και έναν αδερφό που δεν έχει δει εδώ και 28 χρόνια. Ο τελευταίος είναι μυστικός πράκτορας, μια πραγματική δολοφονική μηχανή.

“Όταν έγραφα για τον Ali G, τον Borat και τον Bruno, έπρεπε όλα να είναι ρεαλιστικά.  Δεν θα έπρεπε να κάνουν πράγματα εκτός του χαρακτήρα τους. Ας πούμε είχα σκεφτεί μερικά πολύ έξυπνα αστεία, αλλά δεν κολλούσαν σε καμία περίπτωση με τους τύπους τους” σχολιάζει ο Cohen.

Κατά συνέπεια έπρεπε να δημιουργηθεί και για αυτήν την ταινία ένα ρεαλιστικό περιβάλλον. Έτσι, από την αρχή της ταινίας μεταφερόμαστε σε ένα άκρως κατασκοπικό, υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον που θυμίζει blockbuster ταινία με κασκαντερικά κόλπα, απίστευτη δράση, τρομερά όπλα, θανατηφόρους ιούς και ταχύτητας αλλαγές πλάνων. “Σκεφτείτε τώρα αν σε ένα τέτοιο περιβάλλον πετάξεις έναν πραγματικά ηλίθιο τύπο, πόσο θα αλλάξει η όλη χημεία και οι συσχετισμοί”, σχολιάζει γελώντας ο Cohen.

Με όλα αυτά τα δεδομένα οι παραγωγοί προσέγγισαν τον Louis Leterrier (Now You See Me, The Transporter), έναν από τους πιο ικανούς σκηνοθέτες σε επίπεδο ταινιών περιπέτειας και δράσης. Όταν έγινε η πρώτη επαφή, ο σκηνοθέτης θυμάται: “Στην εποχή του DVD ανταλλάζαμε μεταξύ μας τις εκπομπές του Ali G. Έχω δει το Borat 4 φορές. Λογικό είναι ότι ενθουσιάστηκα που θα είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον Sacha Baron Cohen. Τον λατρεύω πραγματικά”.

“Όταν ο Sacha κάνει μια ταινία, το ξέρεις από πριν ότι θα υπάρχουν πολλά κωμικά στοιχεία σε αυτήν”, σχολιάζει ο μόνιμος παραγωγός του Todd Schulman. “Πιέζει τους πάντες να γίνει μια σκηνή πιο κωμική, πιο ακραία”.

Στην Πρακτοράτζα ο Baron Cohen είναι ο Nobby.  Αρχικά, θεωρεί κανείς ότι ο Nobby είναι απλά ένα κατακάθι. “Έχει 9 παιδιά και προσπαθεί ζήσει εις βάρος του συστήματος. Σίγουρα, όμως, αγαπάει πολύ τα παιδιά του και την (εύσωμη) κοπέλα του. Είναι τρομερός μπαμπάς. Θα έκανε τα πάντα για την οικογένειά του. Υπάρχει, όμως, μια τρύπα στην όλη κατάσταση και αυτή είναι ο χαμένος αδερφός του που χώρισαν πριν 28 χρόνια. Όταν γίνεται η επανασύνδεση, όλα αλλάζουν στις ζωές και των δύο” σχολιάζει ο Cohen.

Τον Sebastian υποδύεται ο Mark Strong (Kingsman: The Secret Service). “Θέλαμε κάποιον που θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής άνετα και σε μια κανονική περιπέτεια. Ο Mark ταιριάζει, είναι τέτοιος τύπος” λέει o Baron Cohen. “Είναι σκληροτράχηλος και πολύ γυμνασμένος”.

“Γνωρίζω τις ταινίες του Sacha, απλά δεν είχα καμία ιδέα για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ταινίας. Η όλη διαδικασία ήταν τρομερή. Ο Sacha μπορεί να βγάλει γέλιο από τα πάντα και να δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις. Μέσα, όμως, σε όλη αυτήν την αναρχία, η διαδικασία παραγωγής γέλιου, γίνεται με άκρως επιστημονικό τρόπο. Η αφήγηση είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη και οι ηθοποιοί ακολουθούμε ευλαβικά το σενάριο”.

O σκηνοθέτης της ταινίας εξομολογείται: “Δεν είχα γυρίσει κωμωδία στο παρελθόν και οφείλω να ομολογήσω ότι το είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις αναφορικά με το γύρισμα, πόσο μάλλον όταν έχεις για πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen. Ο τύπος είναι ασταμάτητος. Διαθέτει τρομερή ενέργεια και ένα διεστραμμένο σουρεάλ μυαλό. Ήταν μια τρομερή εμπειρία για μένα”.

Απόρρητα μυστικά

Με τον Baron Cohen να πρωταγωνιστεί και τον Strong στο ρόλο του αδερφού του, οι παραγωγοί έπρεπε να βρουν ένα επάξιο καστ που θα τους πλαισίωνε.

“Όταν παρακολουθείς τον Sacha να κάνει κωμωδία, είναι σαν να βλέπεις τον Michael Jordan να παίζει μπάσκετ” λέει η Isla Fisher, που υποδύεται την κοπέλα του Sebastian στην ταινία και είναι η γυναίκα του Cohen στην πραγματική ζωή. Η Fisher έχει συνεργαστεί ξανά με τον σκηνοθέτη Louis Leterrier στην ταινία Now You See Me.  “Ήταν υπέροχο να τον βλέπω να σκηνοθετεί μια κωμωδία. Μπορεί να δημιουργήσει άνετα μια κατασκοπική ταινία, αλλά έχει ταυτόχρονα και τρομερή αίσθηση του χιούμορ”.

Την Dawn, την κοπέλα του Nobby υποδύεται η Rebel Wilson. “Όλοι λατρεύουν τον Sacha γιατί πραγματικά εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Έχω κάνει stand-up κωμωδία στο παρελθόν, αλλά αυτή η ταινία φτάνει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο” λέει η ηθοποιός. Αμέσως μόλις τελείωσε τα γυρίσματα της ταινίας Pitch Perfect 2, έπεσε με τα μούτρα στην Πρακτοράτζα. “Επιθυμία του Sacha ήταν η Dawn να είναι μια τυπική κοπέλα από τη Βόρειο Αγγλία. Έτσι, έκανα και εγώ την έρευνά μου. Πήγα μια εβδομάδα και έμεινα στην περιοχή. Επισκέφθηκα τοπικούς «οίκους ομορφιάς» να κάνω μαλλιά και νύχια και δούλεψα για ένα απόγευμα σε ένα κλασικό fish and chips μαγαζί στο Blackpool. Ρούφηξα πραγματικά όλη την ατμόσφαιρα από το μέρος”.

H Penélope Cruz, που υποδύεται την Rhonda George, επικεφαλής ενός οργανισμού υγείας με διεθνή και παγκόσμιο χαρακτήρα, κλείνει τον κύκλο των πρωταγωνιστών. “Ο Sacha είναι μοναδικός και μπορεί να σου μεταδώσει πολλά πράγματα.  Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να αφήνεις όλες τις αναστολές σου στην άκρη. Είναι λυτρωτικό”, σχολιάζει η δημοφιλής ηθοποιός.

Κασκαντεριλίκια

Η ταινία ξεκινάει με καταιγιστική δράση. Βλέπουμε τον Sebastian να προσπαθεί να φέρει εις πέρας μια αποστολή που του έχουν αναθέσει. “Όταν διαβάσεις τις πρώτες 30-40 σελίδες του σεναρίου θεωρείς ότι πρόκειται για μια ταινία δράσης” σχολιάζει ο Adam Kirley, επικεφαλής των κασκαντέρ.

Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Oliver Wood ήταν ο υπεύθυνος να γεφυρώσει τα δύο είδη, κωμωδία και περιπέτεια, αφού έχει εργαστεί σε αντιπροσωπευτικές και των δύο ειδών ταινίες (The Bourne Supremacy, Talladega Nights, Anchorman 2). “Ήθελα να τραβήξουμε πλάνα με τρελές συγκρούσεις αυτοκινήτων, όπως στις ταινίες Bourne, με τη διαφορά ότι εδώ θα πρωταγωνιστούσε ο Sacha Baron Cohen” σχολιάζει ο σκηνοθέτης Leterrier. 

Για την αρχική σκηνή που κάνει πραγματικά πάταγο και περιλαμβάνει ανθρωποκυνηγητό με ελικόπτερα, αυτοκίνητα, τρένα, μηχανές, κ.ά., ο Leterrier και ο Wood συνεργάστηκαν με τον Chad Stahelski, βοηθό σκηνοθέτη, αλλά και κασκαντέρ.  “Ο τύπος είναι genius. Δεν είχαμε δουλέψει ξανά μαζί. Ήρθε έχοντας πολύ δημιουργικές ιδέες, έτοιμα storyboards και πάνω από όλα κέφι και τρελή ενέργεια”, σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Mr. Plus

Ο σκηνοθέτης της ταινίας φημίζεται για την πρόθεσή του να φτάνει τα πράγματα στα άκρα και να προσπαθεί κάθε φορά να έχει την καλύτερη, την πιο extreme και την πιο δυναμική εκδοχή της κάθε σκηνής. “Στη Γαλλία με φωνάζουν «Mr. Plus», αφού θέλω κάθε φορά το κάτι παραπάνω” εξομολογείται ο ίδιος. Σχεδόν όλη η ταινία έχει γυριστεί με την κάμερα στο χέρι ή με Steadicam και γερανούς. Όλο αυτό συνδυασμένο με την υπερ-ενεργητικότητα του Sacha που μπορεί να κάνει το οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή, δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Δουλεύουμε, πραγματικά, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Τελικά, όμως, αυτός είναι και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εμού και του Sacha” καταλήγει ο  Leterrier.

               

Trivia:

Η Isla Fisher έχει θητεύσει σε σχολή τσίρκου.

Η ηθοποιός Rebel Wilson, για να πετύχει την αυθεντική προφορά μιας τυπικής κοπέλας από τη Βόρειο Αγγλία, δούλεψε με ειδικό δάσκαλο (accent coach).

Η αφορμή για τη συμμετοχή της Gabourey Sidibe στην ταινία ήταν ένα πάρτι της Madonna, όπου ο Baron Cohen γνωρίστηκε με την πληθωρική ηθοποιό.

O Steven Warner, υπεύθυνος των ειδικών εφέ της ταινίας, είναι υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία The Martian του Ridley Scott.

Σε ολόκληρη σχεδόν την ταινία ο Nobby φοράει ένα t-shirt της εθνικής Αγγλίας.

Η ταινία γυρίστηκε στην Αγγλία και τη Νότιο Αφρική.

Στις τελευταίες σκηνές, για να φανεί ότι το γήπεδο είναι γεμάτο από 80.000 χιλιάδες φιλάθλους, επιστρατεύτηκε, φυσικά, η βοήθεια της τεχνολογίας.

Credits:

Σκηνοθεσία: Louis Leterrier

Σενάριο: Sacha Baron Cohen, Philip Johnston, Peter Baynham

Παίζουν: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Penélope Cruz, Annabelle Wallis, Isla Fisher, Rebel Wilson

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Oliver Wood

Παραγωγοί: Louise Rosner Meyer, Phil Johnston, James Biddle, Eric Fellner, Tim Bevan, Adam McKay, Bruce Berman, Greg Basser