Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

 

Συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα, την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αλλά και την προβολή ελληνικών και τουρκικών συλλογών τέχνης με ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον, το Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσιάζει 70 χαρακτικά έργα και δώδεκα βιβλία με πρωτότυπα χαρακτικά των σημαντικότερων Ελλήνων χαρακτών του 20ού αιώνα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή (Δημήτρης Γαλάνης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος , Γιάννης Κεφαλληνός, Λυκούργος Κογεβίνας, Νικόλαος Βεντούρας, Σπύρος Βασιλείου, Κούλα Μπεκιάρη, Γιώργος Μόσχος, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Τάσσος, Βάσω Κατράκη , Γιάννης Μόραλης, Κώστας Γραμματόπουλος, Θανάσης Εξαρχόπουλος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός,  Χρόνης Μπότσογλου, Βασίλης Καζάκος, Λεώνη Βιδάλη, Βίκυ Τσαλαματά, Μαίρη Σχοινά, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Γουρζής, Μιχάλης Αρφαράς, Μανόλης Γιανναδάκης, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Κόρδης, Ντίνα Κώτσιου, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Μίλτος Πεταλάς, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης κ.ά).

 

Η έκθεση διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τους συλλέκτες που έχουν ήδη παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία στον ίδιο χώρο Ναΐφ καλλιτέχνες από τη συλλογή τους (Οκτώβριος 2013).

 

Η Συλλογή Χαρακτικής Κολλιαλή χαρακτηρίζεται από το όραμα των συλλεκτών για τη δημιουργία ενός πανοράματος Νεοελληνικής Χαρακτικής, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι σύγχρονες τάσεις του 20ού αιώνα, από τον ρεαλισμό και τον εξπρεσσιονισμό, ως τον σουρρεαλισμό, τον κυβισμό και την αφαίρεση. 

 

Χαρακτηρίζεται επίσης από την πληθώρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, το υψηλό επίπεδο και την τεχνική αρτιότητα των έργων καθώς και την πολυγλωσσία των εκφραστικών μέσων: ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, πετρογραφίες και σύγχρονες μικτές τεχνικές.

 

Θεματικές ενότητες της Συλλογής αποτελούν χαρακτηριστικά Ελληνικά τοπία (Ακρόπολη, Άθως, νησιά κ.ά.), νεκρές φύσεις, πορτραίτα, γυμνά, αλλά και καθαρά αφαιρετικές (abstrait) ή σουρρεαλιστικές συνθέσεις. Ξεκινώντας ιστορικά από αυστηρές ασπρόμαυρες ξυλογραφίες δουλεμένες  με εναργή λεπτομέρεια από εξαίρετους καθηγητές-μαίτρ του είδους (Γαλάνης, Κεφαλληνός, Θεοδωρόπουλος, Κορογιαννάκης κ.ά.), εξελίσσεται χρονικά και εικονολογικά  φθάνοντας σε σύγχρονα, μεγαλύτερα σε μέγεθος έργα «δασκάλων» και «μαθητών» (Μόραλης, Τάσσος, Κατράκη, Γραμματόπουλος κ.ά.) με χρωματικές και τεχνικές αναζητήσεις και πειραματισμούς στην μορφή και την ύλη.

 

Στη Συλλογή Χαρακτικής του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή που αποτελεί μία από τις πληρέστερες του είδους και που εκπροσωπείται από περισσότερους από 200 χαράκτες και αριθμεί περισσότερα από 300 έργα στο σύνολό της, ανήκουν τόσο σημαντικοί ιστορικοί Έλληνες χαράκτες καθώς και διακεκριμένοι νεότεροι εικαστικοί με πολυετή καλλιτεχνική παιδεία που επέλεξαν τη συγκεκριμένη έκφραση προσεγγίζοντάς τη με γόνιμους τρόπους, τεχνική τελειότητα και υψηλές αισθητικά λύσεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την πρώτη παρουσίαση μέρους της Συλλογής Χαρακτικής Κολλιαλή εκτός των ελληνικών συνόρων.

 

Λίγα λόγια για τους συλλέκτες:

 

Ο Χρήστος και η Πόλλυ Κολλιαλή, επιλέγοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους και στεγάζοντας τις συλλογές τους στα Μέγαρα της Αττικής, εξακολουθούν να αφουγκράζονται την ιστορία, την εξέλιξη αλλά και τις ανάγκες του γενέθλιου τόπου τους όπου και προσφέρουν συστηματικά ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συλλέγοντας με θαυμαστή τόλμη για περισσότερα από 20 χρόνια ελληνικά έργα τέχνης σύγχρονα, χαρακτικά και ναΐφ καθώς και σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, συνεπικουρούμενοι πλέον από την  φρέσκια ματιά των παιδιών τους που συνεχίζουν το έργο τους και απολαμβάνοντας την πρωτογενή καινοτομία στην τέχνη όσο και την αλάνθαστη λαϊκή αισθητική, διασώζουν με τρόπο υποδειγματικό πολύτιμα δείγματα του παλίμψηστου Ελληνικού Πολιτισμού, από τον 19ο αιώνα έως και τις ημέρες μας.  Έργα από τις Συλλογές τους έχουν παρουσιαστεί σε Μουσεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Λετονία.

 

Διοργάνωση: Σισμανόγλειο Μέγαρο

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων: έκθεση της Μαίρης Σχοινά στο Λουτρό των Αέρηδων
21.03.2016 10:28
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (Athens Print Fest) με τη φιλοξενία της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά που φέρει τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα.
Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
16.03.2016 13:27
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 η έκθεση «Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.