Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Rousilvo - Ηχόδραμα σαν ιστορία, του Κώστα Θεοδώρου στη Στέγη

Rousilvo - Ηχόδραμα σαν ιστορία, του Κώστα Θεοδώρου στη Στέγη

Ο μουσικοσυνθέτης Κώστας Θεοδώρου –επίσης γνωστός ως Dine Doneff– αποτελεί μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο της σύγχρονης βαλκανικής σκηνής. Το έργο του, Rousilvo, που θα παρουσιαστεί στις 9 και 10 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης συνθετικής διαδικασίας και συγκομιδής προσωπικών, και όχι μόνο, βιωμάτων.

Για τη συγκεκριμένη παράσταση , όπως άλλωστε και στην αυθεντική ηχογράφηση, συνεργάζεται με έξι εκλεκτούς μουσικούς, τους Τάκη Φαραζή, Κυριάκο Ταπάκη, Δήμο Δημητριάδη, Παντελή Στόικο, Αντώνη Ανδρέου και Κώστα Αναστασιάδη. Τα φωνητικά αναλαμβάνουν η Slava Pop’va (Ευδοξία Γεωργίου), η οποία είναι και η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μάρθα Μαυροειδή. Ο Γιάννης Θωμάς υπογράφει τα επιμέρους κείμενα και η Φωτεινή Ποταμιά την εικαστική παρέμβαση και το συντονισμό. Τη σκηνοθεσία του έργου, καθώς και την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού, αναλαμβάνει ο Tome Rapovina.

Ρουσίλβο είναι η παλιά ονομασία του χωριού Ξανθόγεια, που βρίσκεται 24 χλμ. δυτικά της Έδεσσας. Με το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (1946-49), οι περισσότερες γυναίκες του χωριού απέμειναν μόνες, μια και οι άνδρες τους σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν... Από το 1986 το χωριό έπαψε να κατοικείται κατόπιν μακροχρόνιου κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Rousilvo (2010) είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, το πρώτο μέρος της οποίας ονομάζεται Νόστος (1999). Η μορφολογία του έργου –το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα, εκτός τριλογίας– έχει τα χαρακτηριστικά αφηγήματος (είσοδος-κορμός-έξοδος), συναποτελούμενο από μουσικές συνθέσεις, ηχοτοπία και αυθεντικά ηχητικά ντοκουμέντα των «πρωταγωνιστών» του έργου, οι οποίοι αφηγούνται αποσπασματικά τα γεγονότα. Πρόκειται για μια σύγχρονη βαλκανική λαϊκή όπερα , η οποία, με αφορμή τη δραματική ιστορία ενός πρόσφατα εγκαταλειμμένου χωριού στη μεθόριο της Μακεδονίας, εστιάζει στη δυσκολία με την οποία τα σύγχρονα έθνη-κράτη αποδέχονται τη διαφορετικότητα και ενσωματώνουν «αλλόφωνους» πληθυσμούς, σεβόμενα την πολιτισμική τους κληρονομιά. Ένα αφιέρωμα στην ποίηση που χάνεται.

Slava Pop’va: φωνή
Λιζέτα Καλημέρη: φωνή
Μάρθα Μαυροειδή: φωνή
Τάκης Φαραζής: πιάνο
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, μαντόλα
Δήμος Δημητριάδης: σαξόφωνο, φλάουτο
Παντελής Στόικος: τρομπέτα
Dine Doneff: κοντραμπάσο, κιθάρα, κρουστά, φωνή
Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα
Εικονογραφία, συντονισμός: Φωτεινή Ποταμιά (lamp)
Κείμενο (επιμέρους): Γιάννης Θωμάς
Σκηνοθεσία & Βίντεο: Tome Rapovina


Λίγα λόγια για τον Κώστα Θεοδώρου (Dine Doneff)

Εμφανίζεται ως μουσικοσυνθέτης τη δεκαετία του ’80. Αντιμέτωπος στην εφηβεία με το δίλημμα «σχολείο ή μουσική», εγκαταλείπει τη γενέτειρά του στη Δυτική Μακεδονία και πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. Δεν σπουδάζει σε ωδεία κ.λπ. Τη δεκαετία του ’90 εργάζεται ως ενορχηστρωτής και παραγωγός σε έργα συνθετών και τραγουδοποιών, ενώ παράλληλα ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σαν νομάς, εκτός συνόρων, συνθέτοντας και ηχογραφώντας δική του μουσική . Από το 2001 είναι μέλος του μουσικού συνόλου Primavera en Salonico , στο οποίο τραγουδάει η Σαβίνα Γιαννάτου . Την περίοδο 2002-2005 διδάσκει στο ΤΕΙ Ηπείρου και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κατόπιν, και υπό τη φαντασιακή ύπαρξη της No bizz productions, γίνεται ο άξονας ενενήντα εννέα (99) αυτοσχέδιων ανοιχτών προβών σε μορφή παράστασης, με ελεύθερη είσοδο, μετατρέποντας ένα μικρό υπόγειο θέατρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς, κατά την περίοδο 2005-2011. Αντλώντας από ένα δίκτυο καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων (ανάμεσα στους οποίους είναι μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, ποιητές, εικαστικοί καλλιτέχνες κ.ά.), συμπράττει επί σκηνής με τους καλεσμένους του, αφήνοντας ένα διαρκές αποτύπωμα στη μουσική μνήμη της πόλης. Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Πηνελόπες των Ξανθογείων του Γιάννη Θωμά, ενώ με τα ετερώνυμα Tome Rapovina και Pande Noushin επιμελείται τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Από το 2014 συνεργάζεται ως συνθέτης και ηθοποιός με το Kammerspiele (MK) στο Μόναχο και το Thalia Theater στο Αμβούργο.

Σημαντικές συνεργασίες: Μάρκος Μέσκος, Βασίλης Παπάς, Louis Sclavis, Michel Godard, Μιχάλης Σιγανίδης, Αργύρης Μπακιρτζής, Anja Lechner, Luk Perceval

Επιλεγμένη δισκογραφία: Νόστος (1999, Lyra), Ηχοτοπία (2003, FM), Sumiglia (2005 ECM), Songs of an Other (2008, ECM), Rousilvo (2010, No bizz), Songs of Thessaloniki (2015)

Τρέχουσες παραγωγές: Lost_Anthropology, Rousilvo, Kostas Theodorou Quintet, Dine Doneff Trio, Canto dei sass’ & Dine Doneff, Minoria Grande, No bizz productions

Το έργο του, που είναι έντονα προσωπικό, ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο που αναμειγνύει το βαλκανικό ήχο με τη σύγχρονη τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική.

Το Rousilvo εκδόθηκε σε μορφή ψηφιακού δίσκου από τις εκδόσεις Πανοπτικόν το 2010 στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Τετάρτη 9 Μαρτίου
Μετά τη συναυλία , συζήτηση με τους συντελεστές

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον György Kurtág, με τον Μιχάλη Χόιπελ και την Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
31.01.2017 14:18
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.
Το Χάρης Λαμπράκης Quartet στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.01.2017 17:23
Χάρης Λαμπράκης Quartet: Τέσσερις Αθηναίοι μουσικοί ενώνουν τη modal jazz και τη μουσική της Ηπείρου με τα ταξίδια και τις ζωές τους.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2
12.01.2017 16:49
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
14.06.2016 16:41
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 21.30.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.