Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio IAMA στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio IAMA στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με τρία ταλαντούχα αδέρφια που σχημάτισαν το 2004 το τρίο ΙΑΜΑ, με σκοπό την παρουσίαση νέων συνθέσεων για το συνδυασμό του τσέλου, του φλάουτου και του πιάνου, έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει ως τη σύγχρονη του 21ου αιώνα.

 

Το τρίο θα ερμηνεύσει πέντε έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που συνδυάζουν τη μουσική με την ποίηση, αναδεικνύουν τη σημασία του χρόνου στη μουσική και αντίστροφα τη δυνατότητα της μουσικής να δίνει μορφή στο χρόνο, πειραματίζονται με τον ήχο, συνθέτουν περίπλοκα αρμονικά πλέγματα και εισέρχονται άφοβα στον κόσμο των ονείρων.

 

Το πρόγραμμα και ξεκινά με τη δημιουργία ενός μέλους του σχήματος, του Αντώνη Ανισέγκου, το έργοSango’ (σημαίνει Αίμα στην Εσπεράντο), που αποτελεί αναφορά στο αρχικό όνομα του τρίο.

 

Ακολουθεί η σύνθεσηΠλοκές ΙΙ’ του Μανώλη Βλητάκη, το επίκεντρο της οποίας είναι το ποίημαFadensonnen’ του Paul Cela. Ποίηση και μουσική συνδέονται μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, χωρίς όμως να χάνουν την αυτονομία τους.

 

Με το ‘Ονειρόδραμα ΙΙ’ ο συνθέτης Γιάννης Αγγελάκης προσπαθεί να μιμηθεί την ασυνάρτητη (μέσα στη λογική της) μορφή ενός ονείρου, όπου όλα είναι πιθανά αφού απουσιάζουν οι έννοιες του  χώρου και του χρόνου.

 

Ποίηση και όνειρα πραγματεύεται και η σύνθεση του Ζήση ΣέγκλιαPoems sunk in depression stranded in between their dreams’, με υλικό που αντλείται από τα ποιήματαLady Lazarus’ της Sylvia Plath, ‘Wanting to die’ της Anne Sexton και ‘Nachtgesang’ της May Ayim.

 

Η κεντρική ιδέα του έργου ‘Hissing structure from within, version 1.2’ του Στυλιανού Δήμου προέρχεται από τα ηχητικά χαρακτηρίστηκα “συριστικών ήχων”  και στόχο έχει να αναπαραστήσει φάσματα υψηλών συχνοτήτων μέσα από έναν συνεχή και διαδραστικό διάλογο μεταξύ του φλάουτου και του βιολοντσέλου, με εκφραστή το πιάνο .

 

Τρίο ΙΑΜΑ

Μαρία Ανισέγκου - τσέλο

Γιάννης Ανισέγκος - φλάουτο

Αντώνης Ανισέγκος - πιάνο

 

Πρόγραμμα:

Αντώνης Ανισέγκος – Sango

Μανώλης Βλητάκης – Plokes II

Ιωάννης Αγγελάκης  -  Onirodrama (II)

Ζήσης Σέγκλιας - poems sunk in depression stranded in between their dreams (with live electronics)

Στυλιανός Δήμου - [Hiss] structure . . .from {with[in} - g] (for amplified flute, cello, piano and live electronics)

Σχετικές ειδήσεις
Κυριακάτικο πρωινό στην Κ.Ο.Θ. με τους Artvarious
15.12.2016 16:38
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το ιδιαίτερα αξιόλογο τετραμελές μουσικό σύνολο ‘ArtVarious’, το οποίο έχει μία οχτάχρονη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει πλήθος έργων μουσικής δωματίου, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και σπάνιες συνθέσεις, τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φλάουτου ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2016’: Ο Τελικός έφτασε
01.06.2016 12:35
Ολοκληρώθηκε και η ημιτελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Νέοι Καλλιτέχνες 2016» και γνωρίζουμε πλέον τους 3 φιναλίστ του μεγάλου τελικού της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21:00 η ώρα.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.