Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με τρία ταλαντούχα αδέρφια που σχημάτισαν το 2004 το τρίο ΙΑΜΑ, με σκοπό την παρουσίαση νέων συνθέσεων για το συνδυασμό του τσέλου, του φλάουτου και του πιάνου, έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει ως τη σύγχρονη του 21ου αιώνα.

Το τρίο θα ερμηνεύσει πέντε έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που συνδυάζουν τη μουσική με την ποίηση, αναδεικνύουν τη σημασία του χρόνου στη μουσική και αντίστροφα τη δυνατότητα της μουσικής να δίνει μορφή στο χρόνο, πειραματίζονται με τον ήχο, συνθέτουν περίπλοκα αρμονικά πλέγματα και εισέρχονται άφοβα στον κόσμο των ονείρων.

Το πρόγραμμα και ξεκινά με τη δημιουργία ενός μέλους του σχήματος, του Αντώνη Ανισέγκου, το έργο ‘Sango’ (σημαίνει Αίμα στην Εσπεράντο), που αποτελεί αναφορά στο αρχικό όνομα του τρίο.

Ακολουθεί η σύνθεση ‘Πλοκές ΙΙ’ του Μανώλη Βλητάκη, το επίκεντρο της οποίας είναι το ποίημα ‘Fadensonnen’ του Paul Cela. Ποίηση και μουσική συνδέονται μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης, χωρίς όμως να χάνουν την αυτονομία τους.

Με το ‘Ονειρόδραμα ΙΙ’ ο συνθέτης Γιάννης Αγγελάκης προσπαθεί να μιμηθεί την ασυνάρτητη (μέσα στη λογική της) μορφή ενός ονείρου, όπου όλα είναι πιθανά αφού απουσιάζουν οι έννοιες του  χώρου και του χρόνου.

Ποίηση και όνειρα πραγματεύεται και η σύνθεση του Ζήση ΣέγκλιαPoems sunk in depression stranded in between their dreams’, με υλικό που αντλείται από τα ποιήματα ‘Lady Lazarus’ της Sylvia Plath, ‘Wanting to die’ της Anne Sexton και ‘Nachtgesang’ της May Ayim.

Η κεντρική ιδέα του έργου ‘Hissing structure from within, version 1.2’ του Στυλιανού Δήμου προέρχεται από τα ηχητικά χαρακτηρίστηκα “συριστικών ήχων”  και στόχο έχει να αναπαραστήσει φάσματα υψηλών συχνοτήτων μέσα από έναν συνεχή και διαδραστικό διάλογο μεταξύ του φλάουτου και του βιολοντσέλου, με εκφραστή το πιάνο.

Τρίο ΙΑΜΑ

Μαρία Ανισέγκου – τσέλο

Γιάννης Ανισέγκος – φλάουτο

Αντώνης Ανισέγκος – πιάνο

Πρόγραμμα:

Αντώνης Ανισέγκος – Sango

Μανώλης Βλητάκης – Plokes II

Ιωάννης Αγγελάκης  –  Onirodrama (II)

Ζήσης Σέγκλιας – poems sunk in depression stranded in between their dreams (with live electronics)

Στυλιανός Δήμου – [Hiss] structure . . .from {with[in} – g] (for amplified flute, cello, piano and live electronics)