Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του σκηνοθέτη Gregory Thompson στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Διάλεξη του σκηνοθέτη Gregory Thompson στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Διάλεξη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και συνεργάτη του University College London, Gregory Thompson, θα δοθεί την Κυριακή 28/2/16 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616).

Η διάλεξη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Βρετανικού Συμβουλίου (στο πλαίσιο του προγράμματος Shakespeare Lives) και της Βρετανικής Πρεσβείας.

“Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει”

…ενώ οι καιροί αλλάζουν. Τα έργα του Σαίξπηρ εξακολουθούν να ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές του κόσμου και να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Gregory Thompson –με σημεία αναφοράς, στη διάλεξή του, την παρουσίαση σαιξπηρικών παραστάσεων στο βρόχινο δάσος της Καραϊβικής, στην εκκλησία όπου έχει ταφεί ο μεγάλος δραματουργός, στο Κατμαντού αλλά και τις παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου– θα εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον καιρό στον οποίο γράφτηκε ένα θεατρικό έργο , στον χρόνο της δραματουργικής δράσης και στην εποχή παρουσίασης μιας παραγωγής. Θα αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο επιδρά η σχέση αυτή στο κοινό του σήμερα, σε μια εποχή όπου ο Σαίξπηρ παραμένει πάντα επίκαιρος.

Τη διάλεξη θα ακολουθήσει κλειστή συζήτηση του Gregory Thomson με ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και φοιτητές θεατρικών πανεπιστημιακών τμημάτων με κεντρικό άξονα τη σκηνοθετική και υποκριτική προσέγγιση των έργων του Σαίξπηρ.

Ποιος είναι ο Gregory Thompson

O πολυβραβευμένος θεατρικός σκηνοθέτης Gregory Thompson (Δημιουργικός Επιχειρηματίας in Residence στο University College London-UCL), είναι δημιουργός παραστάσεων που συνδυάζουν την ανατρεπτική και πρωτοποριακή σκηνοθεσία με τη διαδραστική σχέση ηθοποιών-θεατών. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, μεταξύ άλλων, για την Royal Shakespeare Company και το Young Vic, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σαιξπηρικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο με τη θεατρική ομάδα AandBC, της οποίας είναι ιδρυτής. Στη συνεργασία του με το UCL, συνδυάζει την επιστήμη με τις παραστατικές τέχνες προκειμένου να οδηγήσει την ακαδημαϊκή έρευνα σε νέα αναπάντεχα πεδία, εφαρμόζοντας δημιουργικές και συνεργατικές τεχνικές σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.  

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:

Πρόγραμμα

12.00 – 13.30 - Διάλεξη του σκηνοθέτη Gregory Thompson
Τίτλος: «Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει»
Μετά τη λήξη της διάλεξης, ο ομιλητής θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με μετάφραση.

14.30 – 16.00 - Κλειστή συζήτηση για επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές θεατρικών τμημάτων.
Τίτλος: Δουλεύοντας πάνω στον Σαίξπηρ
Θέμα: Ζητήματα σκηνοθετικής και υποκριτικής προσέγγισης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας παράστασης του Σαίξπηρ. Τεχνικές και διαδικασία των δοκιμών.
Αριθμός ατόμων: 30 (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Αίθουσα: Βασιλικό Θέατρο, Αίθουσα δοκιμών -3
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Σχετικές ειδήσεις
Οικογενειακή γιορτή (Festen) από το ΚΘΒΕ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
09.11.2016 16:01
To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
16.03.2016 15:44
«Οι 12 Ένορκοι», η επιτυχημένη παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τέσσερα βραβεία, έπειτα από δύο θεατρικές σεζόν sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για έντεκα μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 14 έως 24 Απριλίου 2016.
Ακύρωση - Η τρίτη διάλεξη του Αλέξη Κωστίδη στο Μουσείο Μπενάκη
25.02.2016 15:13
Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στις 19.00, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, πραγματοποιείται η 3η διάλεξη του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνη Κωτίδη. - Η διάλεξη ακυρώνεται
Ο Καλόγερος του Μatthew Gregory Lewis στο Skrow Theater
24.02.2016 15:15
Το Skrow Theater και η ομάδα Skrow Theater Group παρουσιάζουν το έργο του Μatthew Gregory Lewis, Ο Καλόγερος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.