Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μόδεστος Μούσορσκυ – Ενρίκε Γρανάδος: Εικαστική μουσική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Μόδεστος Μούσορσκυ – Ενρίκε Γρανάδος: Εικαστική μουσική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο διακεκριμένος σολίστ Απόστολος Παληός παρουσιάζει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ένα ιδιαίτερο θεματικό ρεσιτάλ πιάνου επιλέγοντας δύο αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου, τις Εικόνες από μια έκθεση του Ρώσου Μούσορσκυ και τις Γκογιέσκας του Ισπανού Γρανάδος, συνθέσεις που αντλούν έμπνευση από ζωγραφικούς πίνακες αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα της στενής διασύνδεσης μουσικής και εικαστικής τέχνης.

Απόστολος Παληός

Γεννημένος στην Καρδίτσα χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris), και ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα (Yonty Solomon). Πήρε το δίπλωμα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας  και συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία Ηαnns Eisler του Βερολίνου και στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα master με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Μελέτησε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως τους Aldo Ciccolini, M. Perahia, Cyprien Katsaris, Yonty Solomon, Roberto Szidon, Γ. Χατζηνίκο. Έχει υπάρξει υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία , του Κρατιδίου της Σαξωνίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ. Κέρδισε βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer από το Ίδρυμα World in Harmony. Έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με τις διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως στην Philharmonie του Βερολίνου, στο Κοnzerthaus της Bιέννης, στο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης. Έχει ηχογραφήσει μεταξύ άλλων για την Naxos, έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων για πιάνο . Έχει υπάρξει μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την τρέχουσα περίοδο έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.

ΠΡΟΓΡΑΜMΑ

M. Mussorgsky (1839-1881)            
Εικόνες από μια έκθεση

Promenade
Gnomus
Promenade
Παλιό Κάστρο
Promenade
Tuileries (Dispute d'enfants après jeux)
Bydlo
Promenade
Χορός των εκκολαπτόμενων νεοσσών
“Samuel” Goldenberg und “Schmuyle”: δύο Πολωνοί Εβραίοι, πλούσιος και φτωχός
Promenade
Αγορά της Λιμόζ, μια μεγάλη ιστορία
Κατακόμβες
«Με τους νεκρούς σε μια νεκρή γλώσσα»
Παράγκα της Baba-Yaga
Η Μεγάλη Πύλη του Κιέβου

Διάλειμμα

E. Granados (1867-1916)        
Από τις 6 Goyescas έργο 11

Quejas, ó la Maja y el Ruiseñor
(Μοιρολόι ή Η κόρη και το αηδόνι)
Coloquio en la Reja (Διάλογος στο παράθυρο)
El Amor y la Muerte (Έρως και Θάνατος)
Los Requiebros (Κολακεία)

Σχετικές ειδήσεις
Η Βασιλική Καρακώστα σε μία συναυλία Ελληνικής Δημοτικής μουσικής στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
18.10.2016 14:44
Η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το concerto δώδεκα κλασικών τραγουδιών της Ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής παράδοσης, ενορχηστρωμένα με τον παγκόσμιο κλασικό ήχο.
Aπό τον F. Chopin στον A. Piazzolla, με τον Σπύρο Μοσχόπουλο στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
24.03.2016 16:35
O διακεκριμένος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Σπύρος Μοσχόπουλος, έρχεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε μία συναυλία όπου θα συνδυάσει το λυρισμό και την ευαισθησία της μουσικής του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, με το πάθος και το παλμό του tango nuevo.
Αναβολή - Μόδεστος Μούσορσκυ – Ενρίκε Γρανάδος: Εικαστική μουσική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
29.01.2016 16:26
Ο διακεκριμένος σολίστ Απόστολος Παληός παρουσιάζει στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ένα ιδιαίτερο θεματικό ρεσιτάλ πιάνου επιλέγοντας δύο αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου, τις Εικόνες από μια έκθεση του Ρώσου Μούσορσκυ και τις Γκογιέσκας του Ισπανού Γρανάδος, συνθέσεις που αντλούν έμπνευση από ζωγραφικούς πίνακες αποτελώντας εξαιρετικά δείγματα της στενής διασύνδεσης μουσικής και εικαστικής τέχνης. - Η συναυλία αναβάλλεται
Vienna Christmas in Athens στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
07.12.2015 15:39
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στις 20:30, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την μουσική παράσταση Vienna Christmas in Athens.
Maria Callas Forever: Μουσικό αφιέρωμα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
01.12.2015 10:00
Με αφορμή τον εορτασμό των 92 χρόνων από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας, η πρόεδρος του Σωματείου «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας», κυρία Λιάνα Σκουρλή, και το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε μουσική βραδιά την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.30 μ.μ. στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.