O Mikaël Hautchamp, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, επέδωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στον Βασίλη Παπαβασιλείου.

Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για την συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα του θεάτρου με πλούσια μεταφραστική δράση και εξαιρετικά ερμηνευτικά χαρίσματα.

Από μικρός μελέτησε κι αγάπησε τη γαλλική γλώσσα, διαβάζοντας ανελλιπώς γαλλικές εφημερίδες και βιβλία. Δίδαξε σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνοθετικής και ερμηνευτικής του πορείας, Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μεταφράζει συνεχώς έργα ξένων θεατρικών συγγραφέων όπως οι Γκολντόνι, Μολιέρος, Μπαρτ, Νοβαρίνα, Σαντ κ.α., το πιο πρόσφατο από τα οποία είναι η « Δυτική Αποβάθρα» του Bernard-Marie Koltès που σκηνοθέτησε το 2014 για το Εθνικό Θέατρο ο Ludovic Lagarde. Η σκηνοθεσία του της Ελένης του Γιάννη Ρίτσου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκε. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Χαλανδρίου, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Θεάτρου Συρακουσών της Σικελίας.

Στην τελετή παρασημοφόρησής του ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ευχαρίστησε θερμά το γαλλικό κράτος για την αναγνώριση της προσφοράς του στις Τέχνες και τα Γράμματα και αφιέρωσε το παράσημο στον Κάρολο Κουν.